Pioneer hibridi

Marko nema tu mnogo pameti,u ovakvoj godini je sreca u pitanju.Kad je kisna godina svi su dobri.

@branko
Dijabrotika i temp u vreme oplodnje. Jednu njivu sam sejao 5-6 dana kasnije u odnosu na ostale kukuruze. Ta mi je nastradala, tj nije uspela da se oprasi pre vrucina. Srecom samo 0.75kj. Tu ako bude 1t zrna bicu zadovoljan. Dok f73 ranije sejan je za 20 posto losiji u odnosu na proslu godinu. Sto mi je ok spram vremenskih uslova.

Vidim da hvalite n01. Prosle godine je kod kuma dao 7.5t/kj sa 13 vlage. Ove godine se nisam odlucio za njega samo sto je made in Serbia. Plasio sam se 'fantasticnog' sklopa.

F 73
P7210018.JPG

Ovih sedam klipova je u nekom "zadatom" sklopu

P7210017.JPG

P7220022.JPG

Njihova težina je 1920 g a zrno sa njih je teško1080 g.Trenutno je na sušenju.

P7220024.JPG

Bice kvarnog kukuruza ove godine kod svih,gledam moj Dekalb koji god da sam zaljustio ili ima plamenac-crv koji pravi rupu u sapurini ili neka druga zajebancija...

Ti razni crvi nam malo po malo uzimaju sve više prinosa (čitaj para ) , a na kurvanjski neprimjetno. Stvarno ćemo morati nekako tući insekticidom malo veći kukuruz. Kad bi nam neko proračuno kolko razne bube pojedu gotovog usjeva , pali bi na **greška.
Nego šta u stvari pojede sva zrna na mladom kukuruzu koji vire van perušine iz raznih razloga ? Jesu li to ptice ili neke bube ? Uglavnom sve što viri van , od toga nebude ništa .
Prošle godine isto bila žestoka suša , kod mene ponegdje bio tolko loš kuruz , visok meter možda malo više . Kad je već bio otpisan ja dovučen nekako vodu i potopim ga . Svaki je izguro klip ali je pola gore virilo van , kad sam mislio da će biti solidno , sve to nezaštićeno nestalo nešto ga pojelo . Bio što bi moji zemljaci rekli : "sunećen".:sjasi:

Svratio danas vracajuci se iz BG-a na jedan ogled van sela Pioneer hibrida,recimo jedno 25-hibrida sto starih sto najnovijih! S kraja izgledalo lepo i to me i privuklo,inace ne bi u sred podna po onom suncu,travi koja nije pokosena i preskacuci neociscen kanal izasao iz klimatizovanog auta ali...dzavo mi ne da mira i udjem ja u taj "na oko" lep kukuruz kad tamo..............nema klipova!Hibrid A46 izgoreo do metlice,nema klipa,sklop ubitacan mislim na 20 cm...Idem dalje,pored D12 ima klipa,opustio se kao kod "kodkuce" visi i ceka vreme za berbu,mogao bi i odmah ako bi se on pitao!Dalje D11 solidno,sklop malo redji ali kvaran do zla Boga,nema jedan klip da nije nacet,budzav,da crv ne viri iz njega,lepo podgoreo ali ima klipa.B23 kada sam pogledao reko,jbt dobar...Medjutim taska se iskezila po metra,sav se isprekrstao kad 1-2-3 klipovi malecni,klipovi se uvijaju-zrno nije nabijeno vec mogao bi da se bere i on...Pored P1114 ali nisam imao vise volje da gledam,ubi me toplota a i cekali me u autu.Sve u svemu KATASTROFA!!!

Pionir f-73,ubrzano zrenje.

Kod ovog hibrida nisam primetio da ređi sklop utiče na povećanje klipa .Pošto je nejednako nikao ima gde je redak ali klip nije izraženo veći.

Mrzilo me da nosim uzorak kako bi znao vlagu.Prosečna težina zrna po klipu je 195 g a oklaska 45 g.

Poslednja izmena:
Juče sam merio vlagu na N61 vlaga 33%, a D12 vlaga 39%. Danas N61 31%, a D12 36%. Ako ovako nastavi da opada u iduću subotu počinje branje.

Danas sam merio vlagu na najboljoj parceli na hibridu K 67, sejan 12.04 na ugari i vlaga 11%... Neverovatno mala, sutra ga skidamo...

Da mi nije pionira ove godine loše bih prošao.Evo ga F38 na lošijem delu parcele u sklopu od 72000bilj/ha.

2d19xth.jpg

Nazad
Vrh