Pioneer hibridi

Da mi nije pionira ove godine loše bih prošao.Evo ga F38 na lošijem delu parcele u sklopu od 72000bilj/ha.

2d19xth.jpg
Drugar kakva je agrotehnika i kako se pokazao u odnosu na druge hibride?Inace, odlicno izgleda, planiram ga za sledecu godinu!

Kako su svi proletos kudili pionire, izgleda mi da su ipak pioniri najbolje podneli ove paklene vrućine... Meni je R92 koga više nema u ponudi (jer je navodno toliko loš) bolje rodio od AS-a 73....

Ja sam proletos dobijao mnoge sugestije da sejem svasta sto nije Pioneer, otac mi je govorio da posejemo Dekalb kao i 2009. godine ali sam ja bio uporan i posejao ono sto sam hteo, kako i kad sam hteo. Parcele su sarene, u zavisnosti od stanja, klase, prethodnog arendasa i jos par faktora. Generalno, jedini razlog zbog cega mogu da se kajem kad skinem usev po dosadasnjem zapazanju je taj sto sam posejao sve hibride na najgusci preporucen sklop i imao sam odlicno nicanje pa nema rupa da fali stabala i da ima velikih klipova upravo zbog tog sklopa (8 razlitih hibrida od N01 do D12) ali generalni utisak je relativno pozitivan i sejemo i dogodine zasigurno (samo) Pioneer.

Agrotehnika je da se čudiš da ovako nešto može da se desi.
150kg/ha NPK 3x15,200kg/ha ureje pre setve,setva 15.4.,rastojanje oko 19,5cm,posle u redove 100kg/ha AN,jedno prskanje(talisman+dimark),špartanje.
Da napomenem da je osnovna obrada bilo samo podrivanje(prckanje)na 40cm sa onim mali Agromerkurovim podrivačem.Ovo je slika do puta gde je čak i lošiji sklop i veličina klipa nego u normalnom delu njive.Ta parcela je od 10ha i druga polovina je F02.On je sejan na 21,5cm ali je zato klip znatno deblji od ovoga F38 sa slike.

Hajde da kazem koju pohvalu 4300 po kj K67 (sejan na 21cm) tamo gde su njive ocigledno pokisle jer u blizini i V74 3700kg po kj (sejano kasno u noc preskocio lanac na masini pa je posejano sve na 18cm)...a tamo gde nisu njive pokisle cega ima dosta u Zrenjaninskom ataru K67 2200-2500 po kj ...Da bi onda dosli do V74 sejan na suncokretiste prinos oko 1300 po kj. F38 u delu atara koji nije dobio kisu 3400po kj i F73 2900kg po kj. Koseno od ponedeljak do juce vlaga na hibridima bila je od 13.7 do 15.2% Setva je bila od 6.4 do 10.4 predsetveno unetro 150kg Uree i prihrana sa 50 kg ANa. Danas nastavljamo dalje ...mada kanda cemo malo i da pauziramo jer B08 pre jucerasnje kise 18% vlage.

Hajde da kazem koju pohvalu 4300 po kj K67 (sejan na 21cm) tamo gde su njive ocigledno pokisle jer u blizini i V74 3700kg po kj (sejano kasno u noc preskocio lanac na masini pa je posejano sve na 18cm)...a tamo gde nisu njive pokisle cega ima dosta u Zrenjaninskom ataru K67 2200-2500 po kj ...Da bi onda dosli do V74 sejan na suncokretiste prinos oko 1300 po kj. F38 u delu atara koji nije dobio kisu 3400po kj i F73 2900kg po kj. Koseno od ponedeljak do juce vlaga na hibridima bila je od 13.7 do 15.2% Setva je bila od 6.4 do 10.4 predsetveno unetro 150kg Uree i prihrana sa 50 kg ANa. Danas nastavljamo dalje ...mada kanda cemo malo i da pauziramo jer B08 pre jucerasnje kise 18% vlage.

E moj druže, kod nas ko ovoliko navrše Pionira po jutru ove godine kod nas je rekorder, 30 možda negde i bude, al 40 meteri možemo samo da sanjamo...

jos u nedeelju skinut N01,po jutru baceno 300kg uree 200kg npk i 120kg kana u spartanju, dao neocekivani prinos od 2300kg po kj,racunica do panja............da jos dodam da me urea izadje 340kg kuruza

jos u nedeelju skinut N01,po jutru baceno 300kg uree 200kg npk i 120kg kana u spartanju, dao neocekivani prinos od 2300kg po kj,racunica do panja............da jos dodam da me urea izadje 340kg kuruza
Ko je proletos bacio mnogo djubriva (u nasem ataru gde nije bilo kise) a to je 200 do 250 kg uree po kj taj nema nista sada da ovrse.tj ima 1000kg po kj. Takodje izbor hibrida bila lutrija,...stric F38 a ja K67 njiva udara na njivu on 3400po kj a ja 2200po kj...Tako se zalomilo ove godine..Uglavnom stali smo sada sa poslovima do ponedeljka jer B08 vlaga danas merena 16,4%.

Danas skinuta njiva od 2.25kj Pionira f73. Prinos sa 15.12% vlage 9360kg, kad su sveli na jus ostalo mi 8857. Mamu im lopovsku! Dakle jus prinos je 3936kg/kj. Da sam sacekao 2 dana bolje bi prosao. Uzorak me prevario...

Juče radili kod nas ogled sa merenjima. 13 hibrida .Bila nagradna igra ko pogodi pobednika i najbliži rod. Svi smo pregledali i uglavnom tipovali na p12 b 23 medjutim izmedju njih bio f38 i ubedljivo pobedio sa nepunih 9t .zrna a sledi ga neki p85 jako lepo crveno zrno ima taj.Slike nažalost izostale.

čuo sam da Pik Moravica ,Stara Moravica vrše 300 kg/ha u suvom ratarenju inače oni su jaki kao zemlja i primenjuju sve u fulu.

P.S. ne znam koji hibrid je u pitanju, mislio sam da pišem u temi kukuruzi 2012.

Poslednja izmena:
Sad prodaje samo ko mora. i to banda zna, i to ce koristiti kao municiju protiv nas. Al zato kad bude nestalo, ni pet ministara ni 12 zabrana im nece pomoci. Mogu onda samo iz inata da ga uvoze i da placaju skuplje, cisto da nama ne daju pare. I uopste se ne bih iznenadio da bude tako.

Kako god ali kukuruza definitivno neće biti ni za domaće potrebe.Mogu samo da lažu i sebe i nas.Cena mora ići gore.

u mojoj okolini je tuga sa prinosom sva sjetva do 10.4 je podmasila sa prinosom do 80.% ako tako bude i sa ovim sto su sijali u drugoj polovini aprila i u maju kukuruza nece biti za trziste a i cijena ce biti i do 300.€.t do nove godine

Nazad
Vrh