Mora na deklaraciji da bude naveden datum prepakivanja ako je sve radjeno regularno, klijavost se takodje provjerava ponovo. Ako ništa od toga nema uvijek je mogućem da je sjeme "na crno" predeklarisano. Rizično je kod nas bilo šta kupiti, ja sam prije desetak godina kupio AS52 u Bijeljini, sve regularno, deklaracija, ma sve super. Sreća pa samo jedna vreća bila za malu parcelu od 2000m2. Žao mi što nisam slikao (nije tada bilo kamera i mobilnih kao danas). Kada sam otvorio vreću bilo mi je sumnjivo jer je bilo baš raznolike veličine. Nije ni pisalo da je kalibrirano tako da mora biti razlika u veličini ali je bilo baš ekstremnih razlika. Kada je to niklo, shvatio sam da je bilo bar desetak hibrida u toj vreći. Mislim da je neko skupio starog sjemena od mnogo hibrida, sve pomiješao i prodao. Nisam bio jedini slučaj, u selu su još dvojica isto nagrabusili. Prošle godine je npr. bilo podvala sa PIoneer sjemenima, sjeme staro po 3-4 godine prodavano izgleda, klijavost ispod 60-70% bila, kod očevog poznanika se desilo u okolini Bijeljine, par hektara lik morao presijati, tužakali se mjesecima oko toga.
CIjena od 86KM je niska za cijene ovamo u BN ali ne mora da znači ni da je podvala, ti rani FAO nisu posebno popularni u proljeće pa možda pokušavaju da isture robu. Otvori četvore oči u svakom slučaju, traži veliku deklaraciju (A4 papir sa svim podacima) obavezno.