Pecanje, kao odmor moždanih vijuga

@sale ratar

Moze biti i da se voda prevrnula. Kada je voda topla i padne hladna kisa moze doci do prevrtanja vode, to jest da gornji slojevi vode sada ohladjeni kisom odu prema dnu a toplija voda sa dna podje na gore. U tom prevrtanju vode se izgubi dosta kiseonika pa zna da bude i pomora ribe. To se desava na stajacim vodama a posto kanal sigurno jako sporo tece sada mozda se i to desilo.

Pre ce biti ovo sto dr Seljak prica. Na ribnjaku se oblacnih letnjih dana bojimo ko djavo krsta. Fitoplankton u toku noci trosi kiseonik i u zoru je dnevna koncentracija na minimumu, a kad zoru doceka jos oblacno jutro, potrosnja kiseonika se nastavlja, nema svetlosti pa ni fotosinteze, pa ni kiseonika. Sto je veca kolicina fitomase (najcesce se vidi po katakteristicnoj zelenoj boji vode), veci su i problemi. I da, ovaj melez kupi atmosferski kiseonik, koji neke ciprinide mogu delimicno da koriste.

Tu kod mene je dosta plitko a okolo sve drezga (trava) pliva, kod mene nemože da dođe zato što je ograđeno a i kanal stoji tako da je verovatno tako kao što kažete a ribe more, sve one štancovane kao šaka.

Tri veća jučerašnja, nije mi ih dalo bezveze mučiti sa vaganjem i mjerenjem (da ih što prije vratim u vodu). Ulovio sam još četiri manja ali njih nisam slikao.

Neznam kako kod vi zovete ovo za namatanje najlona , to je kod mene "lojtrica" i ona je dužine 20 cm.

Jako ugrožena vrsta, linjaka nisam video 10 godina. Svaka čast mbranko na vraćanju! Tako se treba ophoditi prema ovoj vrsti i ostaviti nešto i za naše potomke! Još jednom, svaka čast!!!

Pecam po Šumadiji, na kubicima Oko Velike Morave, divne vode, nekada prepune ribe, a sada pustoš! A linjaka sam poslednji put video na tim vodama kao klinac i dobro ga zapamtio! Čuvajte ga, jer kako stvari stoje samo ga još kod vas i ima.

Na ovoj vodi gdje ja lovim ga ima dosta i kad krene onda za par sati ribolova nije problem uloviti desetak komada. Kod nas je djelomično zaštičen tj. smije se uzimati samo jedan po ribolovu. Jedino što uzimam su babuške (ali od 1/2 kg na više), bodorka isto veće (minimum 15 cm), grgeča (isto kao i bodorku) i eventualno štuku ako me netko zamoli ili je prilikom izvlačenja previše oštetim jer ima dosta trave u toj vodi pa ako se zakvači postrance onda se dosta ošteti.

svaka cast na pustanju linjaka!apsolutno ih treba vracati u vodu prelepa riba i bilo bi steta da izumre kao mnoge druge nazalost!

Malo pre dosao sa pecanja, Begecke jame i pao jedan saran za slobodu. Blizu tri kilograma. Begecka jama je pre 2-3 godine poribljena sa linjakom i kako cujem ljudi se pridrzavaju pravila i pustaju ga.

Poslednja izmena:
Malo pre dosao sa pecanja, Begecke jame i pao jedan saran za slobodu. Blizu tri kilograma. Begecka jama je pre 2-3 godine poribljena sa linjakom i kako cujem ljudi se pridrzavaju pravila i pustaju ga.

[/QUttoOTE]

. To je isti onaj saran sto se meni otkacio pre neki dan na dunavcu(poznajem ga po loncu)
huh.gif

Poslednja izmena od urednika:
[QUOTE To je isti onaj saran sto se meni otkacio pre neki dan na dunavcu(poznajem ga po loncu):haha:
[/QUOTE]

:osmeh:Marko dobar si.:haha::ppozdrav:

Zima i Pavel se takmiče u Bačkom Jarku na ribnjaku, do sad imaju samo 1 šarana, izgleda da Duško više upeca na Begečkoj jami nego oni tamo

Bas me cudi:sta:, Pavel i Pavel su stari vukovi a i Backi Jarak je dobra voda puna ribe. Da nisu nosili nasto alkoholno na pecanje?:osmeh:

- - - - - - - - - -

Ulov 29.08 2013 na Velikoj Moravi. Decko je ribu upecao na plovak i posle mukotrpne borbe izvukao ribu koja na zalost nije prezivela i nije vracena u vodu. Nije imao ni odgovarajuci meredov pa je drugar trcao kuci po veci. Vidi se da nije sa ribom postupano profi, da nije naj verovatnije bilo podmetaca pa je riba skacuci po zemlji nanela sebi povrede koje se i vide i koje su najverovatnije i izazvale unutrasnje krvarenje od kojih je i uginula. Ali svaka cast decku na ulovu. Kazu da je saran vagao 35,5 kg. Zvanicnog merenja nije bilo i zato nije proglasen ulov kao rekord.

81ws.jpg
63i4.jpg

- - - - - - - - - -

Novosti iz Grocke:

joj ja cu i zaboraviti kako se peca. nikako vremena uhvatiti od posla a trava i drezga na zasavici tepih napravile.posle 6 meseci sam obisao camac da vidim jel tu a on obijen .odsekli sajlu i pomeren u kanal da lakse dodju do svojih camaca . od posla nemogu glave dici da se samo prezivi ove godine ali moram otici uskoro malo da dusu odmorim.

I danas bio na Jami. Ponovo radile babuske kao blesave na crvica a u hranilicu formaksova hrana sa aromom jagode. Samo danas pao i jedan brka (saran). Malo jaci od kilu, dok mi je drugi (veci) otisao kad sam ga dovukao do trave, nisam mogao dohvatiti sa meredovom. I ovde trava preuzima prostor i zatvara vodu, morace cuvarska sluzba nesto da uradi. Moze se sa dva camca vuci "zavesa" i tako ukloniti nesto trave.

- - - - - - - - - -

Mislim da sam vec molio drustvo da se raspita gde bih mogao da pogledam i pazarim tri dvodelna karbonca duzine 3,30 m lib. 2,75 i tezine bacanja do 100 gr. Trebaju mi za Begecku jamu da oslobodim ove sto trenutno koristim Mitchellove varalicarce. Molim Vas ako neko ima neke informacije da mi javi.:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Uspelo je drustvo sa jednog carp foruma da mi pronadje stapove preko int. prodaje i naruceni su:

http://www.sportskiribolov.co.rs/saranski-pribor/saranski-stapovi/SPRO-Prion-Power-Carp

Nazad
Vrh