Pecanje, kao odmor moždanih vijuga

@mbranko

Stvarno su strogi kod vas. Trebalo bi i na nasim vodama malo zavesti reda al za sve bez pardona.:ppozdrav:

To ti sve ovisi o zajednici ( ono što sam pisao prije da je više klubova udruženo u jednu zajednicu koja onda ima zajedničku ribočuvarsku službu, neka pravila itd.) a kod mene su ribočuvari ko lovački psi, dobe dnevnice po kilometraži i plus bonus za uhvaćene u prekršaju (ovisno o težini prekršaja). A maltene su svi penzionirani policajci ili vojnici tako da im nije strano ni fizički se obračunati u slučaju potrebe. Ma ja sam ovome pokazao sve dozvole unazad zadnih pet godina ali tek nakon što mu je blagajnik rekao da mi je dozvola napisana i da sam ga stvarno zvao je pristao samo na opomenu zbog toga što nisam imao dozvolu kod sebe. Što se tiče prekršaja novčane kazne su otprilike od 100 pa do 350 eura ovisno o težini prekršaja. recimo ako nemaš ISPRAVNU vagu, kemijsku olovku ili metar je 100 eura, za neupisivanje ribe odmah u dnevnik ulova od 100 do 200, ribolov sa četiri štapa, bez dozvlole , ili ako ostaviš štapove bez nadzora (znači nisu u tvom vidokrugu) ti je 200 do 350 plus disciplinska komisija te oduzimanje pribora (četvrtog štapa ili svih ako su bez nadzora). to je ono što ja znam tj. za moj ribolov a šaranaši ako love na vodama koje su u režimu ulovi i pusti moraju još imati podlogu, sredstvo za dezinfekciju, elektronske signalizatore, veliki meredov i ko zna još sve ne. Po novom zakonu ribolov nedozvoljenim sredstvima (vrša, mreža, osti, više od jedne udice itd). je krivično djelo i kazne su još veće.

Ali bez obzira na sve to opet imaš ljudi koji se bave krivolovom samo dosta manje nego prethodnih godina a dosta voda posebno onih teško pristupnih je devastirano.

Zaboravio sam napomenuti da kod nas ako loviš na dnevnu kartu moraš je kupiti prije odlaska na vodu.

Poslednja izmena od urednika:
kod nas treba prvo ekolozima porazbijati glave. otvorili su kao rezervat zasavica a u stvari praonica para. taj simic je jedna od najvecih lopurdi u mitrovici ,bio u zatvoru zbog pronevera .ali sa nekim gore ciste donacije u djepove a slazu lepe lazi o magarcima ,dabrovima i kojekakim glupostima. ocistili su baru od ribe nebirajuci sredstva. mreze agregati ogromni meredovi i sl. naplacivali posebne dozvole za pecanje i za camce a bara nije njihova. dobili samo jedan mali delic na koriscenje. kad su pocela lupanja camaca njihovih ,prijave miliciji zbog ukradenih camaca koje su kupili smirili se malo. cak su neki dobili i batine. ni ja nisam za krivolov bilo koje vrste a dozvole pojedinim da vade nemilice svacim i da prodaju ribu ,a nas pojedine pokusali zezati. sad ih vec duze vreme nema ali ni ribe ni priblizno koliko je bilo. mozda 5-10% . ali vise volim izaci na vodu u onaj mir i tisinu i samo slusas prirodu.ako nesto i upecam dobro doslo.bilo je tu stuka 5-6 kg samo tako. i mnogo vecih samo sto ni struna 0,35 nije mogla izdrzati. bice opet ako se opamete

@mbranko

Pa i kod nas se uvode nova pravila, ali se slabo postuju. Da su kazne drasticnije bilo bi mnogo bolje stanje na vodama.

Bio sam danas na vodi do podneva ali je svako malo rominjala kiša pa mi dopizdilo i spakovao sam se kući, bacio sam jedan sistem za soma a na dva sam pecao dikrektašima na plovak, bilo je par manjih klenova, bodorki i uklija a na postavljenog kedera ništa.

@dule

kako sam napisao sve ti ovisi o ljudima koji vode ribočuvarsku službu ali i zajednici koja gospodari tim vodama. Jer i kod nas je u nekim krajevima države pravi "raspašoj" i biće tako dugo dok se ne uništi riblji fond a onda će biti kukanja i uvidjeti da bez poštivanja zakona i pravila nema budućnosti.

Zabrana je za štuku do 01.04. Ja je inače lovim cijele godine, i to barem dva sistema za štuku dok se s trećim zezam na plovak loveći kedere a većinom lovim na sva tri sistema štuku.

Jer peca neko štuku? Po atarskim kanalima kod nas hvataju štuku, sistem sa napravljenom alkicom od tanke mekane žice,

Didu lidu didu lidu, moja zena peca ribu.
Upecala stuku debelu ko ruku.:haha:

Ovo je iz narodne pesme "Caj caj cajka iz NS":osmeh: ​Ne preporucuje se slusanje mladjim od 18 leta.:osmeh:

Izvinjavam se damama i mladjim od 18 leta, ali.... morao sam.:ppozdrav:

Poslednja izmena:
Nažalost nemam slike, jedino da ukradem sa foruma, pecano je na Begeju, (za one koji ne znaju to je kanal koji ide kroz selo, spaja veliki i mali kanal DTD)
536787358135116767923215.jpg

--------------------
564117429079726338889006.jpg

Ovo su slike naseg Begeja koje je napravio nas vrhunski fotograf Igor Bovdis.
I jos jedna slika naseg sela koju je napravio vec spomenuti fotograf.
404101412494275712921439.jpg

Eeee drustvo od danas idu lepsi dani i vreme je da se pribor sprema i polako krece na vode. Dosta smo se spremali i salili preko zime a sada je vec vreme da se izlazi na vode. Ja cu u narednih desetak dana da se ponovim sa jos jednim "za mene ozbiljnijim" saranskim kompletom pa napred nove saranske pobede. Jedva cekam da se namestim u moju stolicu i da zasviraju indikatori.

Nazad
Vrh