Pecanje, kao odmor moždanih vijuga

Mislite da su ovi Dunavski somovi dobri?

25zxf.jpg

Dunav sigurno nije toliko zagadjen kao ona reka u Vijetnamu. Znao sam i tacan naziv reke ali...

[h=5]Дунав и Тиса мирно теку,са собом носе поруку неку, ухватите сома смуђа ил` штуку, да никада несазнате за другу муку. Пецања вам желим годину целу, пуно успеха у лову на белу. У кратким цртама да недужим више, желим вам пецања све више и више, љубави здравља риболовачке среће, да хватате рибе све веће и веће. Да рука Божја на пецања вас води, МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ![/h]

Meni pre neki dan nudjena stuka od 2,5 kg po 250,0 din. za kg. Opasno se sada krade riba.
Nazalost ovdasnji riblji fond u rekama nam je iz godine u godinu sve manji i to iz vise razloga a jedan od kljucnih je zagadjenje i krivolov uz koriscenje struje i eksploziva.Mreze su tu minorne u odnosu na ove savremene lopove koji ne prezaju ni od cega.
Najtuznije je sto su ti krivolovci uglavnom kompanjoni sa ribocuvarima i policijom.

Jedino mi strastveni ribolovci pizdimo zbog unistavanja ribljeg fonda na razne nacine. Uglavnom, ostalima takva nebriga odgovara i podrzavaju je, posto ribu kupuju ispod cene. Ne znam kako bi se to moglo srediti ili barem pomoci u sredjivanju situacije u ribarstvu kada je drzava u ovako nezavidnoj situaciji i bas ih zabole za tamo neki ribiji fond a narod na ivici gladi i propasti.

isto i kod nas,ja za šaranski revir dok platim dozvolu + savezna + hrana + oprema i još stotinu pizdarija ode 300e.Jedva dočekam početak sezone dođe čuvar u kontrolu 60% ih oko mene nema dozvoliu ja se pobunim čuvar će, pusti ga naš čovjek.A pitam ga otkud pare za poribljavanje revira ćuti.sad se ispostavilo da uopšte ne poribljavaju nego ako koga zajebu da plati revir dobro im ,ima nas dosta u ovih 40% negdje oko 300 x 70e =21000e a od toga nemam ništa.Prije svaki izlazak udarci a sad u 7 dana ko ima 2,3 dobar

Što se tiče ribljeg fonda nije ni kod nas bolja situacija, mada su (barem ovdje gdje sam član) ribočuvari dosta aktivni i nema mile lale s njima ali opet veliki je teren sa dosta šljunčara i jednostavno fizički nemogu sve to pokrivati jer svi rade a ovo im je poslije posla. Kad bi bilo novaca bilo bi dovoljno pet profesionalaca tako da pokrivaju sve četiri smjene.Kazne su dosta visoke i suci nemaju milosti za prekršitelje ali sve to oni nadoknade samo jednim povlačenjem mreže, jer već znaju kada im može doći ribočuvar a kada ne, a ovako kad bili profesionalci toga ne bi bilo.

Smanjenju količine ribe na bajerima dosta su krive i ove suše jer je nakon mrijesta voda pala i puno ikre je ostalo na suhom, dok na Dravi je problem u hidrocentralama pa vodostaj stalno varira bez obzira na vremenske uvjete , naime ove tri koje su u mojoj blizini su sve reverzibilne tj. rade po potrebi pa kad rade punom parom vodostaj bude i do dva metra viši od onog kada su u stanju mirovanja (tada rade s minimalnim kapacitetom). Jednom kad sam bio u ribolovu na Dravi u roku od deset sati prvih sat vremena je bila dubina gdje sam lovio nekih metar do metar i po, onda je naglo počeo rasti i za dva sata je narastao na 3 m pa opet pao na početnu razinu. Te varijacije vodostaja su trebale regulirati dvije centrala koje su planirane kao protočne ali su njihovu izgradnju stopirale eko udruge.

kod nas vade legalno mrezama kobojagi izlov tostolobika a vade sve redom poribljavanje sitno nema tu kontrole nike jos im zaledi mreza 2 nedelje haos a ti sad plati dozvolu ma platim im ja da ne kazem sta

Prosle zime na Begeckoj jami su se dogovarali kada ce ko da stavlja mreze. Cuvar, bio covek na godisnjem, a drugoga nije bilo, ovi napravili lom kraduci mrezama i ko zna sve cime ribu. 2012 su cak trazili da se plati doplatna za jamu a riba sva povadjena a nije bilo visokog vodostaja da je dopuni ribom iz Dunava.

Nazad
Vrh