Pecanje, kao odmor moždanih vijuga

Dule, moram da ti ispričam današnji događaj. Stigne mi danas ovaj uređaj
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG](pretvarač napona 12v-220v) a kolega se zateko na kafi kod mene i ja ajde da odpakujem da vidim šta su mi poslali kad kolega ladno reče to je za pecanje!!! A ja misleći da se glupira ponovim da mi je to za grejanje.....A on opet ponovi da je za pecanje bez osmeha na licu.............Doduše trebalo mi malo više vremena da "upalim" pa da shvatim čamac, akumulator, pretvarač.....meredov!!!??

Poslednja izmena:
Najbolji i najlosiji ribolovci na svetu:

Imaš mali milijun tih videa na youtubu, samo napiši "bill dance",inaće se radi o događajima (nezgodama) na snimanju emisije o ribolovu "Bill Dance Outdoors" koja se počela snimati 1968 g. a snima se još dan danas. Ukupno su izdana četiri filma s tim nezgodama a ja idiot sam imao dva skinuta ( vol. 3 i 4 jer su vol 1 i 2 bili na vhs traci) i obrisao ih. Na ova dva koja sam ja imao (skinuta s isohunt-a) bile su nezgode i sa prva dva izdanja i uglavnom se radi o tri sata gledanja i smijanja do suza.

ovo je njegov kanal na youtubu http://www.youtube.com/playlist?list=PLfzJ9bUeuFuRRUYHRt9x4sSR1SsHW3drV

Pozdrav drustvo. Jel mozda neko ide ovoga vikenda na pecanje?:osmeh: Moglo bi se zabacivati uz vetar.:haha:

Zavisi druze.Ako ti je u nogavici,onda je manji problem,al takvi obicno ne idu na pecanje.:haha: Nadam se da mi kolege nece zameriti na malo sale.:osmeh:

Drage kolege ribolovci evo sta nas ceka za koju godinu. Tekst je prenet sa jednog ribolovackog foruma gde je jedan kolega pojasnio kako se to radi u EU, tacnije Nemackoj:

"Zakonski je nastrozije zabranjeno pecati na bilo kojem tipu vode bez izucene dozvole.U slucaju date uhvate na delu da pecas bez dozvole,su kazne drasticne i do 50.000 eura i dozivotne zabrane za pravljenje dozvole za ribolov i lov na divljac.. Zavisi od sudije da nije neki od zelene partije u koje doba godine,dali si uhvacen da pecas u mrestilistu i koju stetu si naneo ribljem fondu.Za njih si lovokradica i budi siguran daces dobiti vecu kaznu nego neki osudjeni pedofil.

Ako se odlucis da pravis dozvolu za ribolov imas pripremno vreme 6 do 8 nedelja, sto imas mogucnost u licenciranim ribarskim radnjama da se prijavis na kurseve gde cete ti sve biti objasnjeno i u praksi radjeno.Nakon 8 nedelja kursa se prijavljujes na odredjene termine za ispite koja se sastoji teorecki iz 6 predmeta.Iz svakog predmeta dobijas 10 pitanja znaci 60 pitanja od kojih nesme vise od 10 netacnih biti.

1 Opsta Ihtiologija

2 Posebna Ihtiologija

3 Priroda i dodbrobit zivotinja

4 Ribolovni zakoni

5 Hidrologija i odrzavanje riblje populacije

6 Osnovna ribarska oprema (razni specialno namenjeni stapovi,najloni,podvezi, udice,olova za svaku vrstu ribe posebno)

Nakon polozenog teoreckog ispita te prozivaju na prakticni ispit pred par ljudi koji su neki doktori,profesori svako u svom predmetu i ti kazu kao na primer meni da sastavim musicarski stap za pastrmke sa suvom musicom kojeg sam ja iz prve polozio.

Znaci polozio sam dozvolu koja mije dokaz da sam izucio kako se ponasati prema ribama ,vodi, prirodi koji pribor primeniti za koju vrstu ribe,znati kad se koja vrsta ribe mresti,kad je lovostaj i stoje najvaznije ne nanositi ribama vise muke,stres i bolove nakon ulova nego sto je potrebno.Zakonski moras imati uvek uz sebe dok pecas metar za merenje,noz,onu heklicu za vadjenje udice i motkicu,koju moram kotroleru pokazati ako potrazi da vidi.Skolski su nas ucili kad dovuces ribu do obale sa meredom izdizes ribu nebitno velicine ribe.Nakon izvlacenja navlazis ruke pa se ribi vadi udica iz usta sa tom heklicom pa se onda riba meri u duzini sa metrom ako je u propisanoj meri i zelis ribu poneti prvo je moras sa motkicom osamutiti pa nakon toga sa nozem srce probosti i sa tim ribi uskratiti muke. Vracanje ribe je dozvoljeno i zakonski moras ako riba nije u propisanoj meri.Nemacka je jedna od retkih zemlja gde je vracanje ribe strogo zabranjeno ako je u meri i vode se dugogodisnje borbe sa peticijama i sudovima da nam dozvole da mi sami odlucimo dali cu da vratim ribu u element.Kazne su po par hiljada evra ako te uhvate na delu da vracas ribu i ipak je ljubav prema nasem hobiju i ribama jaca pa rizikujemo dok ih vracamo da nas neko uslika i ocinkari.

Ova dozvola koja me ovlascuje za ribolov se izdaje koliko je meni poznato u svim delovima nemacke osim bavarske na 5 godina i kosta 60 eura.U bavarskoj imaju poseban zakon da mogu i dozivotnu dozvolu da izvade koja kosta izmedju 300 do 400 eura.Nakon 5 godina produzujes opet i placas 60 eura itd..Iako Imam polozenu dozvolu nemogu da pecam gde ja zelim jer svaka,reka,jezero,pripada ili gradu ili nekom klubu ili nekom privatnjaku kod kojih se moram raspitati dali je otvorena voda za svakog ribolovca uz dokupljene dnevne vikendske ili godisnje karte.Na klubskim jezerima se obicno moras uclaniti i platio godisnju clanarinu i dva puta godisnje oko jezera po cetiri sata odradio svoje sate .
Cim se uclanis u neki klub dobijas odobrenje za pecati na tom ili tim klubskim jezerima i isto tako imaju ti klubovi neke ugovore sa DAVG i drugim delovima nemacke na kojim vodama se moze pecati bez doplate ali tosu jako malo jezera tako ja to nisam nikad koristio niti znam gde se nalaze.

Ja placam u jednom klubu sa dva jezera 12 i 26 hektara sljunkare za godinu dana 150 eura i u drugom klubu za 30 hektara glinara 120 eura.Godisnja dozvola za rainu kosta 34 eura za odrasle a za maloletnike penzionere i studente 17 eura.

Svaki maloletnik zakonski mora da izvadi omladinsku dozvolu koju dobijaju bezplatno i smeju da love sa jednim stapom samo uz pratnju nekog punoletnog koji ima polozenu dozvolu za ribolov.Zakon dozvoljava omladincima da bezsplatno pecaju dabi se edukovali i bolje upoznali riblji svet i prirodu pored starijih ribolovaca,cim napune 18 godinu moraju da polazu ispite za dozvolu.

Znaci pored polozene dozvole gde god da krenes u ribolov moras da se uclanis ili da placas dnevne ili godisnje karte."

Ajde za profesionalce pa uredu,al za mene sto cu mozda otici dvaput godisnje je previse.::lose:: Nismo mi ni svesni kakve nas gluposti u raznim oblastima jos cekaju.

I naravno kao o obično to će za nekog važiti, ako uopše dođe do nas, a za nekog će dalje biti dobra i stuja, eksploziv i ostale...

Ljudi moji da ovo zazivi kod nas nwema teoretske sanse pa da mi udjemo u vanzemaljsku uniju a kamo li u EU.
Sa ovim bi dobilo dozvole samo 1% ribolovaca za u narednih 10 godina a to bi za nasa udruzenja bilo tragedija.I da se nesto promeni sa dozvolama prvo bi morali da pored ovoliko ogromne cene za ovu nasu dozvolu prvo nesto drasticno urade povodom obnove i ocuvanja ribljeg fonda juzno od Dunava jer je sve tragedija.Kod mene u sezoni na Bovanskom jezeru svakodnevno peca po 100-ak pecarosa a mislim da nema ni 10 dozvolu.Svi kradu i niko ne postuje mere.Cuvara nikad nema a i ako dodju oni ganjaju decu i njima nepoznate a stare lokalne pecarose koji svaki dan kradu sve sto stignu niko ne dira.I da se ovde nesto promeni.U ribolovu je totalno bezakonje i svaki dan na vodi se samo nerviram.Dace bog da se nesto promeni ali sam za sada totalno siguran da nece biti nista dobro.

I naravno kao o obično to će za nekog važiti, ako uopše dođe do nas, a za nekog će dalje biti dobra i stuja, eksploziv i ostale...
To sa strujom i ostalim ne dozvoljenim sredstvima se moze resiti na drugi nacin i tu nam ne treba EU,koja verovatno nema ni iskustva sa takvim morbidnim idejama.Znaci stroge zatvorske kazne i kraj price.Kako su Englezi doterali huligane.:osmeh: Sto se toga tice sam veoma konzervativan.Za lopovluk bilo koje vrste,krajnje ne demokratski po usima.

Ma znam zato i kažem da se za običnog čoveka sve zaoštrava i poskupljuje a za ove druge ostaje po starom.

Nebi ja nikoga u zatvor na teret narodu ne ne , svakome ogromnu celicnu kuglu na clanak da nebi razmisljao o bekstvu i neka grade puteve kopaju kanale obnavljaju zeleznicku prugu , sreduju gradske parkove , sa natpisom na ledima LOPOV , UBICA itd. verujem da pre zlocina bi razmisljali .

Stagod,al nakotilo se lopova,lovokradica,ribokradica i ostalog sljama.Tome definitivno treba stati na put,al sigurno nije resenje terati starije ljude u klupu,zarad ribolovacke dozvole.Time ce se samo smanjiti broj casnih ribolovaca i time i omoguciti nesmetaniji rad ribokradicama.Dobar deo raznih zakona kao i da pisu lopovi.

Ako ste dobro citali kako to rade u nasoj buducnosti, onda mozete da vidita da samo osnovna dozvola za koju se polaze kosta oko 400 evropljana. Posto svaka voda tamo ima svoga gazdu, pa je u vlasnistvu mesta, kluba ili privatnoga vlasnika mora se jos njima doplatiti dal dnevna ili godisnja koja kosta oko 60 evrova, sto znaci da bi nas godisnje pecanje na par razlicitih lokacija jako mnogo kostalo. Jbg to je mnogo za nas dzep. Najverovatnije nase misljenje nece biti ni konsultovano kada se to bude uredjivalo, pa slutim da nam se crno pise.

Ako su resili da nekada u buducnosti uvedu naravno da niko nece da nas pita ali koliko ce to da zazivi to videcemo.Ne moze se uvoditi neka nenormalna skupoca ako ja na nasim vodama nemam sta da ulovim.Ja iskren da budem zbog milion stvari ove godine mislim da cu ici u mokri ribolov bez dozvole.Ako tek nekada bude kao sto je u uvoj najavi mislim da velika vecina nece imati dozvolu i to onda nije dobro za nikog.

Nazad
Vrh