Sad se kolju prasici do 25 kg i jagnjad oko 35-40..
Prese od 25 kg... OK, to od 25 kg je prase. Jagnje od 40 kg je davno bilo jagnje.

. Ne može bre. Zna se šta je jagnje šta je prase, šta šilježe šta nazime. Pritom nije samo težina bitna već i starost.
Uvalili mi već dva puta "jariće" ... jedno koščato, dugačko, mršavo.

Pritom stavljeno za izložbu sa jednim manjim, lepim, mesnatim jaretom i kozom. Milim ne razumem se u jariće, ali budala nisam. Ta dva jareta nisu iz istog legala, nema šanse.
Ovo koščato je neko jadno, zakržljalo ili bolesno ili ko zna šta, ali sigurno drugo leglo od onog manjeg normalnog.
Uz to čovek od koga sam kupovao je kao drugar sa mojim ocem. Rekao mi je da biram koje ću od ta dva i odmah ponudio ovog krdžu pošto je onaj drugi jadan kao još mali. Ja mu lepo kažem da želim tog manjeg i on kaže OK i kao prijatelj ko što jeste ponudi se da mi on zakolje i uredi to jare. Hmm, čik pogodite koje sam dobio?
Drugo opet otac on mog druga i drugarice koji radi na farmi kod nekog BG Baje. Ponudi mi čovek onako pristupačnu cenu . Dolazim ja na farmu, sve mali lepi mesnati jarići (doduše rekao sam ja da hoću neko malo veće). Vodi me u dubinu farme do zida gde uplašena stoji jedna, kako bih je nazvao, onako kao omanja koza.

Kažem opet ne razumem se nešto ali ovo bre rogato, sa vimenom. Ja takve jariće nisam video.
Ništa, uzmem ja to da ne pravim pitanje, a i trebalo mi za sutradan. Još mi kaže on onako tužno "daj joj nešto da jede do sutra

".
Odnesem ja nju kući, njoj stomak naduven kao da je progutala dve fudbalske lopte. Po koži neke ranice na sve strane ... Ne znam šta je to ali svakako mi nije otvaralo apetit.
Posle kažu ljudi "kupi od čoveka koga poznaješ". Od ovih dvoje ni klikere više ne pazarim. Strašno kako ljudi mogu govna da budu, a još smo aj što kažeš iz sela nego kao i dobri. Mada obojica su poznatu pa takvim malverzacijama tako da sam i sam kriv.
Kod jednog veceg imas i masnoce da podmazuje a kod dva mala imas dve glave, 8 papaka i dva repa
Da i de je tu kraj? Onda ispeci jednog od 80 kg (ili više) i gubici su ti najmanji. Samo nemoj mene da zoveš na gozbu!

Što se masnoće tiče to dosta zavisi od sorte i od hrane.
Zna se šta je prase! Po kilaži i po mesecima života. To što bi svi da uštede to je druga stvar. Postoji jasna razlika u ukusu i tvrdoći mesa itd.
Zašto i kod velikih svinja postoje klase? Nego svi gledaju da nagura do 200 kg misleći da su uštedeli. Pri tom kad bi napravili bolju računicu i hranili kako treba shvatili bi da su u stvari čak i na gubitku. Da ne pominjem da jedeš meso koje ne može da se poredi sa istim dok je svinjče bilo 100-120 kg.
Onda uzmi krmaču od 350 pa kolji. Ili još bolje vepra. Tu je računica najbolja.
Moj ćale to tako tovi da budu 200 kg, Onda se meso vuče po zamrzivaču, onda opet uzme rano prasiće (kao neće moći posle da nađe). Uz to kupuje i kukuruz i prihranu i sve što se plaća kad imaš svinje. Računica do moga i nazad.
Sad shvatam kad kažu ljudi da si "sam svoj gazda". Do duše ja se sa tim svinjama i ne bakćem mnogo, ali moram da ih jedem. I jednostavno nije lepo. Što zbog veličine svinje što zbog bar 3 meseci zamrzivača već po pravilu. Ne daj bože vakumiranja. To je za neke đavola rabota!