Pečenje prasića, hrskava kora.

Ne pomenuh u prethodnom postu ali dosta se razlikuje kako se i gde pece. Ja imam zidanu furunu, prase ulazi na raznju koji je na "sankama" kako mi to zovemo a napolje viri samo deo raznja na koji kacim pogon za okretanje. Zar se rasporedi sa leve i desne strane "sanki" celom duzinom podjednako u pocetku a onda kad razarujem obicno to radim samo u onim najdebljim delovima (butine, plecke i vrat) a po potrebi i na ostalim mestima

Mi pecemo uglavnom prasice preko 30kg a manje od 40kg. Uglavnom je vreme pecenja 3.5-4 sata. Za prasice od 20-25kg ne treba vise od 2.5 sata. Vatra treba da bude jaka,tj da ima puno jakog zara,ali nevalja u startu da je blizu vatra,hoce da potamni kozura
Mi smo pekli vremenski 20kg za oko 4 sata. Probaćemo sa jačom vatrom. Mada mislim da ni sada nije bila baš mnogo slaba. Ali realno može i jača. Bockali smo prase uvek, ali nikad pre pečenja.
Takodje ne napisah sto se vatre tice pa evo preciznije:
Na pocetku se stari pepeo vrati na sredinu gde ce se loziti, lozim lozom i na kraju malo kocanjke (sapurike, tuluske kako ko kaze). Kad vatra stane zar rasporedim levo i desno podjednako a onda onim starim pepelom koji je na sredini pokrijem malo zar da ne bi zapalio prase :D Zatvaram furunu na 10-15 min da se stisa i onda otvaram da stavljam prase. Kasnije se samo razari malo tu sad planiram da napravim sistem razarivanja bez vadjenja sanki napolje ali o tom po tom. I onda posto to generalno bude jaka vatra i furuna bude ozbiljno ugrejana po starom obicaju od dede (mada mnogi kod mene u komsiluku tako rade) oblazem prase sa papirnim dzakom, najcesce dzak od koncentrata, odvojim unutrasnji i spoljasnji deo i onda unutrasnji izvrnem i dobijem da su oba dela cista iznutra i tako ide preko praseta. Taj papirni dzak se uveze na krajevima i na spoju na sredini i onda se poliva vodom kako se ne bi zapalio unutra. Stavlja se tako u furunu i nakon nekih pola sata se vadi da se skine dzak, on bude fino nagoreo ali ne zapali se jer je natopljen vodom. Ispod njega prase za tih prvih pola sata taman uhvati laganu boju i lepo se ugreje pa ne moze kasnije zagoreti. Nakon toga po proceni vadim na recimo sat vremena da proveravam stanje i da razarim sa strana. Takodje, po meni bitna stavka, ispod njega na sankama je pleh u koji ide oko pola kofe vode, u njega kaplje i mast koja se krcka zajedno sa vodom, voda isparava i na neki nacin "blago kuva" prase odozdo sto doprinese da meso bude mekano.

Malo sam oduzio ali mozda nekome bude od koristi. :) Ovo sto sam pekao juce ujutru skoro da smo smazali, sta je prase od 20kg kad je lepo peceno :D
 
Poslednja izmena:
Koliko je prase kad ga ispečeš za 2,5h???
Često pečen na ražnju i uvek su prasad 30_50kg žive i treba nekad i 5_6h da se ispeče da ne bude krvavo!!!!!!!
Jaganjce isto tako budu 35_55kg živi i nema šanse brze da se ispeče
Gledao sam rodjaka u Bosni za 1h ispeče jagnje ali bude možda 25_27kg živo
Jaka vatra BRZ ražanj i kad ga soli potroši 2,5_3kg soli na kraju pečenja ga potopi u reku Janj koja je 7celzijusa i oriba ga mokrom krpom bude lepo meso skroz!!

Sent from my moto e5 using Tapatalk
Ovo je bilo oko 20 kg, nismo merili. Meni su najbolji kad imaju izmedju 20 i 30kg, sve preko 30 ume da bude solidno masno i onda izbegavam vece od 30kg ali nije da nisam pekao i njih. Za slavu prosle godine je imalo izmedju 35 i 40kg trebalo mu je izmedju 3,5 i 4 sata. Kao sto je neko vec napisao, ide negde oko sat vremena na 10kg, bar za ove u rasponu 20-40 kg kakve sam pekao.
 
Milane to je pravo prase za pečenje, najsladje. Od 20 do 25 kg.
Ovo što pišete za 40 do 50 kg, to se u mom kraju više i ne naziva prasetom. To već prelazi u nazime.

Ja na primer za slavu pečem dva komada od po 25 kg, par kila gore dole. Jagnjad veća, jer od njih manje ostaje.
Nekada su pokojni ćale i deda pekli jedno veće svinče, ali se to nije tako slatko jelo kao sada. I uglavnom bilo masno, ili se ne ispeče lepo, ili se prepeče pa poiskaču sva rebra...
 
Takvu glupost nisam skoro cuo,kakve veze ima na koju stranu se okrece

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
 
Teoretski kad se okreće od vatre masnoća se zadržava na koži i prebacuje na drugu stranu gdje se može ohladiti prije nego padne, ali praktično dođe na isto. Okretač svakako ide desetak obrtaja u minuti i nema šanse da se stvori značajna temperaturna razlika, a što se tiče pečenja kod nas se nikad ne peče na vatri da ima plamena. Vatru ložimo 2 metra dalje i po potrebi lopatom dodajemo žar ispod plećki i butova. Na početku lagano da se zagrije, a poslije konstanto dok se ne ispeče.
 
Milane to je pravo prase za pečenje, najsladje. Od 20 do 25 kg.
Ovo što pišete za 40 do 50 kg, to se u mom kraju više i ne naziva prasetom. To već prelazi u nazime.

Ja na primer za slavu pečem dva komada od po 25 kg, par kila gore dole. Jagnjad veća, jer od njih manje ostaje.
Nekada su pokojni ćale i deda pekli jedno veće svinče, ali se to nije tako slatko jelo kao sada. I uglavnom bilo masno, ili se ne ispeče lepo, ili se prepeče pa poiskaču sva rebra...
Upravo to, ako treba vise i ja sam uvek pre za 2 od 25 nego jedno od 45. Imao sam prilike da jedem jako lepo ispeceno prase koje je imalo 40ak kilograma ali odrano pa posuto projinim brasnom, to se istopilo fantazija, bas je bilo ukusno ali ako se pece u komadu onda mora da bude manje da ne bude masno.

Sto se jagnjadi tice tu su mi favoriti oko 35kg, kod njega potrbusina bude 👌👌👌
 
Vidim , bice ovo popularnija tema od one " Ivermektin kao lek protiv . . . . . "

Kinezi imaju neki svoj nacin ( la Caja China ) kako koza da postane hrskavaU tu svrhu koriste neke svoje kutije ( roasting box )


Jedina mana sto su izgleda za male prasice ?

 
Poslednja izmena:
Smjer vrtnje je izgleda običaj ali, tek zbog diskusije, da malo polemišemo.
Topli zrak struji prema gore. Ispod pečenke dolazi hladniji i kad se okreće od vatre onda se taj hladniji zrak povlači prema vatri i hladi.
Kad se okreće prema vatri zahvata gornji topliji zrak i povlači ga prema dolje stvarajući zaštitu toplog zraka duže vremena oko pečenke.
Nije to prase na centrifugu da ta strujanja imaju nekog izraženog uticaja ali.
Osim toga strujanja ima nešto i do prenosa topline.
Kad hladnije tijelo dolazeći prema toplini prvo prolazi kroz manje tople slojeve ono može primiti tu nižu temperaturu a kad je ugrijano i odlazi od topline ta niska temperatura ostaje neiskorištena.
Nekad se prase peklo vani na otvorenom i po hladnom vremenu pa su ljudi , možda, primjetili da to ima nekog uticaja a možda je i samo osjećaj da je za hladnoće ugodnije ići prema vatri pa je to prenešeno na pravilo da i pečenje treba ići prema vatri.
 
Најслађе печење је печеница за божић и ако се охлади али се најслаже поједе а и кад се прича о масноћи па сад прасад преко тридесет кила немају скоро масноће нехране се више само кукурузом С годинама људи на слављма све више једу прасетину наспрам јагњетине зато што зуби све лошији и одговара да је мекше
 
Nazad
Vrh