Uvaženi članovi, šta je nešto što biste voleli da ste znali kad ste prvi put pekli prase?
Planiram druženje na kom želim da jedem (i poslužim) prase sa ražnja, i postaje sve izvesnije da ukoliko želim prase sa ražnja, moraću za pečenje istog sama da se postaram. Nikad nisam pekla ražanj, ali iskreno želim da probam i odlučna sam, svako mora nekad i negde da počne. Nažalost, skoro je sigurno da iako prvi put pečem neću imati pomoć ni nadzor bilo koga ko ima iskustva sa pečenjem. Probala sam da prikupim kolektivno znanje starijih članova porodice, ali ispade da se kod njih sve svodi na „ja to otprilike“ i „to ti je po osećaju“, što razumem ali ne mogu da iskoristim (a i glupo mi je da ih puno smaram kad vidim da ne znaju kako da mi objasne svoj postupak).
Pročitala sam sve postove na ovoj temi, i pitam se da li neko od vas može da mi da detaljne i precizne smernice, korak po korak, od početka do kraja? Prase će se peći napolju, na livadi, na ćumuru, na električnom (automatskom) ražnju. Prase će imati oko 20-25kg žive vage (dovoljno za 15ak ljudi?), i biće dostavljeno meni već uređeno i na ražnju, verujem majstoru što se tiče tog dela. Ne brine me soljenje, ni premazivanje, prskanje/neprskanje i ostali detalji, najviše me brine jačina vatre i dužina pečenja, odnosno kako da procenim da li je vatra dovoljno (ili previše) jaka – to mi deluje kao jedina stvar koja može ozbiljno da zezne ishod.
Na koji način vi procenjujete da li je vatra taman? Npr. da li ste nekad merili temperaturu na površini ili unutar praseta tokom pečenja? Da li neko može da mi da smernicu u vidu „ako koža porumeni u roku od X minuta to znači da je vatra dovoljno jaka“, „ako temperatura praseta X cm unutar butke dostigne X stepeni u roku od X minuta onda je vatra dovoljno jaka“ ili „kriška hleba X cm udaljena od vatre treba da pocrni za X minuta ako je vatra dovoljno jaka“, „litar vode u kotliću udaljenom X cm od vatre treba da proključa za X minuta ako je vatra dovoljno jaka“?
Možda vama očigledno, ali meni jednako bitno: koliko ćumura mi treba? Kako da ga raspalim (npr. tačno tu gde će se prase peći ili na drugom mestu sa kog dodajem žar po potrebi), koliko dugo otprilike treba ćumur da gori pre nego što je vatra spremna za ražanj, kako da rasporedim žar ispod ražnja? Kako vi nadzirete i održavate vatru, kako proveravate da li se utišala ili se pojačala, da li ocenjujete jačinu vatre prema izgledu žara ili prema nečem drugom? Na koju visinu treba da postavim ražanj (s obzirom na jačinu vatre), kada i kako treba da je menjam (ili ne)?
Kad kažete okvirno jedan sat pečenja za 10kg, da li mislite na 10kg žive vage? Koje tačno vizuelne znake tražite kada odlučujete da li je prase dovoljno pečeno, i kada proveravate da li pečenje napreduje kako treba? Vidim da je dosta ljudi pomenulo da meso treba da se odvoji od kosti na kraju pečenja, sa time se slažem ali nije mi baš jasno kako tačno to proveravate bez da skinete prase sa ražnja i rasečete ga (verovatno jer nisam odavno ni videla prase na ražnju, da li se to vidi na zaponjcima možda, na rebrima?). Da li neko može da mi da smernice za unutarnju temperaturu (na određenom mestu, npr. dubina od X cm u butu, plećka kod koske) koja treba da se postigne posle 1 sat, 2 sata, na kraju pečenja? Videla sam da je nekoliko vas pomenulo oko 80 stepeni na kraju pečenja, ali bile bi mi korisne i smernice tokom pečenja, da znam da li dobro napredujem.
Znam da pečenje zavisi od mnogo faktora i da većina iskusnih ljudi stvarno ide po osećaju a ne po receptu i ne peče na isti način svaki put, ALI ako neko od ovde prisutnih entuzijasta uskoro planira da peče prase ove kilaže na ovaj način (npr. za Prvi maj!), i rad je da dokumentuje svoj proces uz par merenja temperature i prenese ga ovde, bila bih večno zahvalna.