Do sada što sam radio od graha, nisam imao dosta, ova godina sam stavio samo 5 jutara, al je i odlično rodio kod mene, i sada je još nešto ostalo, računam još da će ljudi trebati za sjetvu, kod nas ti to ide i ovako:
jedne godine, ako nešto dobro uspije, onda slijedeće to svi siju i onda bude zasićeno tržište, i poslije bude problem kod prodaje, ako podbaci godina, druge više nitko neće sijati, onda su im svi krivi, ja sam se htio uhvatiti jedne kulture, al sada vidim da neide, treba ići sa barem 3 kulture, i svaka po malo, al što je onda tu problem, za 2-3 jutra od svake kulture, treba imati mehanizaciju, radio sam do 2014g krumpir, i to je OK, bijeli marabel, ljudi su ga dobro prihvatili, al to neide bez navodnjavanja......kao i ostale kulture koje si nabrojao, od svega grah treba najmanje vode, dok krumpir najviše......
češnjak, ima zadruga, svi navalili, prosjek godina koji su se uhvatili tog posla je 35, što je odlično, sve mladi ljudi......od njih uzmeš 50-100kg, sjemena i to nagodinu vratiš, ali......opet problemi, počeo se teško prodavati, jer su svi krenuli u tu proizvodnju, domaći češnjak jedne godine se prodavao po 11€ za kilogram, da jedanaest eura, da napišem i slovima, da netko nepomisli da je zabuna, danas ide za 2-3€, on dosta gubi na težini kako stoji i to je jedan od problema, za krumpir, sve ovisi kako su radnici raspoloženi, ako samo ubace jedan koji nevalja, sjebe cjelu vreću i smrdi ko govno......i onda peri i pretresaj, ma užas
ima tu još nekakvih kultura, o kojima razmišljam, npr MAK mi se čini dosta dobra kultura, pa PIR ali samo ekološki, kažu da se može van prodati, pa RAUOLA, za zelenu gnojidbu, dosta se traži, skida se kombajnom, i pročisti na selektoru, jedno vrijeme se prodavalo i bijelo brašno, od bijelog kukuruza za oko 0,5€ za kilogram, sve se isto odradi kao i klasičan kukuruz......
i tako, ima prostora, al teško je biti "pametan" što je koje godine najbolje napraviti, i eto, nema kiše, nema snijega, vlage jedva da ima u zemlji, za nepovjerovati, kažu da će ovo biti sušna godina, ječam uveliko tjera na ovim temperaturama, neće zmrznuti da se ide u prihranu
- - - - - - - - - -
evo o čemu pričamo, kada to zaraditi:
http://www.cizmic-zastupanje.hr/images/pdf/Cjenik_Sweere_kombajn.pdf
preračunato MPC oko 87 000€