Pasulj

vidio sam to na jednoj slici, al sa starom sijačicom koju su konji vukli, prepravljena za traktor, samo neznam na kojoj strani, mislim da je za grah ipak bolja pneumatska,tj najbolja

Ja sam sejao pre neku godinu taj pasulj i odustao od njega prinos mu je kao i žutozeleni ali ima manu da je osetljiv na padavine u vreme zrenja i hoće da dobije žute fleke po sebi od kiše a to se na belom pasulju dosta primeti, imao sam na 3/4 jutra oko 300 kg tog flekavog koji nije bio za prodaju jer mi je pala kiša 10 dana pred čupanje e sad tako je bilo kod mene što ne mora da znači da je i drugima tako. :ppozdrav:

Nisam nikad taj sejao , mada su i meni dosta tražili taj beli . @Srđan Žorž mislim da je naš član branko ranije sejao pasulj sa tom mašinom za pšenicu .

Sejao sam ja prosle godine pola jutra belog, a tako cu i ove. Dosta se tesko i sporo prebira u odnosu na zutozeleni. Sejao sam Balkan, sav se izlozao,dao je oko 350 kg,a kise nije bilo i nisam ga zalivao. Vrsio sam ga bubnjarom,ali nije on za tu masinu. Previse je pljosnat u odnosu na zeleni pa dosta ispada kroz sito na ladji, vrh zrna bude sa ostecenom semenjacom. Ove godine cu ga gaziti.

Kolege koliko planirate ove godine da sejete pasulja ( u poređenju sa prošlom ) , ja isto kao i prošle godine oko 3.5Kj = 2 H , stim što ću ove godine i pola jutra uvesti Sremca i oko 3 Kj šarenog trešnjevca , beli verovatno neću. @BOKIBOLE svaki pasulj ima svoju prednost i svoju manu ,kod šarenog me najviše nervira što nije više izražena ona pigmentacija crvene boje , gledam onaj uvozni iz kanade ima mnogo izraženiju boju a neznam zbog čega je to tako :sta:.

Gdje se moze kupiti sjeme tog sarenog? Moze slika?

Ja sam imao pola jutra bijelog, nisam imao problena sa hrdjom, nego za njega treba slabija doza herbicida u odnosu na zeleni

@ivanz Taj šareni nemožeš nigde kupiti kao semenski a i zašto bi pasulj je sorta nije hibrid nađeš lep pasulj proveriš energiju i klijanje ako je dobar onda ga seješ.
Ovo je moj od prošle godine od njega sam ostavio i za seme.

2mfeu6x.jpg

evo ovde se vidi o tome kako zrna nisu lepo prošarana tom crvenom bojom a gde god sam gledao ove godine taj domaći šareni svuda je takav manje više ( neznam možda zbog suše ove godine), jedna bakica prodaje pasulj na pijaci taj šareni ja uzeo kao da pogledam tačno vidim da je uvozni a ona sva važna domaći sinko :osmeh:.

@BOKIBOLE Ove godine sam imao slab prinos tog šarenog , u odnosu na Vas iz južne Bačke i do3-4 puta manje jednostavno kasno posejan ( inače optimalni rok oko prvog maja ) i nedostatak padavina , prodao sam veću količinu (pisao sam već ispod rentabilne cene , zbog slabijeg prinosa) ovaj što mi je ostao ostaviću za seme kao što reče i kolega ivanz nemoram baš po svaku cenu da ga prodam. Sremac uvodim polako na 1/2 Kj da vidim kako se ponaša sejao sam ga ja ranije ali tad sam drukčije radio čupao, vozio kući pa gazio sada sve odradim na njivi .

oko Zagreba se dosta traži taj šareni, kod mene ipak je zeleni najbolji, a netko uzme i ovaj bijeli biser

pa uz zeleni bi posijao oko 0,5ha tog šarenog (da imam druge godine za sjeme, nisam znao da rodi više od zelenog), i kao i ove godine, tako ću i na godinu oko pola jutra bijelog bisera, i to je sve

samo još neznam koliko ću posijati zelenog, 5 jutara sigurno, al nekako gledam da idem i na 8 jutara

za 20tak godina, bude nešto i od nas , hehe

Planiram da sejem mojom pneumatskom zitnom sejalicom jer na njenoj tabeli ima pasulj kao usev koji moze da seje samo sto cu ja svaku drugu lulu da ukljucim,pa videcemo.Kupljeno je 50kg Galeba i planiram setvu oko 0,7h sa tom kolicinom.

čuo jesam da se sije sa žitnom pneumatskom, i da bude dobro, al nisam vidio njivu posijanu na takav način, i naravno, na 25cm razmak red od reda, samo mislim da je preciznije posijati kukuruznom pneumatskom

kod graha je jako bitna dubina sjetve, ako se hoće dobiti ujednačeno nicanje, što je opet jako bitno kod žetve, da cjela njiva dozrije u isto vrijeme, a taj problem nejednolikog dozrijevanja sam imao dok se sijalo sa mehaničkom sijačicom, kako sijem pneumatskom, sada je svugdje jednaka dubina sjetve

Kolege koliko planirate ove godine da sejete pasulja ( u poređenju sa prošlom ) , ja isto kao i prošle godine oko 3.5Kj = 2 H , stim što ću ove godine i pola jutra uvesti Sremca i oko 3 Kj šarenog trešnjevca , beli verovatno neću. @BOKIBOLE svaki pasulj ima svoju prednost i svoju manu ,kod šarenog me najviše nervira što nije više izražena ona pigmentacija crvene boje , gledam onaj uvozni iz kanade ima mnogo izraženiju boju a neznam zbog čega je to tako :sta:.

U poredjenju sa proslom godinom za 1,5H vise tj ukupno 2H, sve zuto-zeleni.. Kod belog pasulja, koji najvise se trazi dvadesetica, gradanistanac?

Odem danas u jednu piljarnicu, pasulj u njoj 250din, po to ga i ja prodajem kući na kilo. Nađem se sa gazdom da mu ponudim moj pasulj na prodaju, komisionu ili za keš. Kaže gazda "može, nema problema, donesi da vidim kakav je, pa ćemo se dogovoriti, ja sam do sada plaćao po 80, 90 dinara"!!!!!
Ne znam koja je vaša računica, ja sam izračunao da me je kilo pasulja koštalo 1euro, svaki dinar preko toga je moja zarada. Ako bi mi ovaj i dao euro za kilo, ali ne verujem, moje zarade nema a on ga prodaje za 2eura. Nešto kontam, dal da uzmem taj euro, on da zaradi a ja da ostanem popišan ili da ne prodam da ne izvučem taj euro ali ni da on na meni i mom radu zaradi....

Ja sam ponudio ovome u Kviki marketu i on mi dava 100 dindži ito da uzima mesečno po 40-50 kg ne više , samo sam se okrenuo i izašao nisam ništa komentarisao gledam danas kod njega u radnji žutozeleni 270 a neki šareni neznam koji je 370 pa jel moguće da misli nekoga da pravi magarcem :sta:

Kod nas u Somboru nikome netreba zuto zeleni pasulj, svi uzimaju samo beli. Pitao sam na par mesta u radnjama nikome netreba, samo sto mi nespuste slusalicu kad kazem koji pasulj prodajem. A gledam, prodaju neki beli sitni i sareni po 363din!

U danasnje vreme se bolje baviti trgovinom, radis za svoj % i teraj, oderes par poljoprivrednika, zaradis na njima duplo, "nit luk jeo, nit luk mirisao' sto kaze moja baba.

Gledam neki dan u ideji... beli gradistsnac uvoz egipat, zutozeleni uvoz poljska, neki sareni uvoz holandija. Jbt nije vise kina ni neki ....kistan.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Nazad
Vrh