Kolege daću sebi pravo da prokomentarišem trenutnu situaciju sa pasuljom kod nas. Svi spominjete cenu kako je niža sada nego prethodne 2-3 godine. U pitanju je hiper produkcija i nemogućnost tržišta da istu količinu povuče. Kupci su podeljeni u dve grupe: prva grupa su oni koji isključivo kupuju domaći pasulj bez obzira na cenu, a druga grupa su oni kojima je važno da je pasulj jeftin i nije im važno poreklo i kvalitet. Znate da je 2012. godine prinos bio od 0 do nekih par stotina kg po kj i tu je došlo do naglog skoka cene zbog nedostatka robe na tržištu. Godine 2013. su bile smanjene površine pod pasuljom jer je soja imala cenu od 70 din/kg i isplativija i lakša je bila proizvodnja soje, a takođe i kukuruza. Površine su konstantno rasle (zna kolega nikt jer je u njihovom kraju bila zamrla proizvodnja pasulja pa su se i oni povratili na tržište sa znčajnim površinama i količinama) i došli smo u situaciju da je stala prodaja domaćeg pasulja.
Cena je i dalje visoka, jer kg pasulja u maloprodaji u Holandiji je oko 70 evrocenti. Uporedite našu i njihovu cenu. Jeste da oni imaju velike subvencije po ha, ali imaju i stvarne prinose po ha od 3 t, a ne kao kod nas na sajtu instituta gde su prikazali 2 proizvođača sa tim prinosom, a ni oni nisu imali toliko.
Ono što mi treba da promenimo u proizvodnji pasulja kod nas je sledeće:
1.Uvođenje novih tehnologija u proizvodnju kao što su đubrenje, tretman aminokiselinama, ciljno navodnjavanje (kao mladi stručnjak sam u startu bio zakočen od strane pojedinih starijih kolega da nam to nije potrebno??????????
-kažu može i ovako da ide, e pa vidimo da ipak ne može) sa ciljem da nam stvarni prinosi budu 3 t/ha
2.Potrebno je da poboljšamo vršidbu. Bubnjare su prošlost, mali im je učinak, ali su veliki napredak u odnosu na gaženje na betonu. Još više mi se sviđa patent člana Vlasto, ali ne znam koliki mu je dnevni učinak??? Svakako da nikt i gospodin Raičković iz Ruskog sela imaju veliku prednost kada izvršavaju sa Kejsovim aksijalnim kombajnom sa učinkom oko 8 kj/dan i veoma beznačajnim lomom. Holanđani rade do 35 kj/dan.
3. Stvaranje i uvođenje novih i poboljšanih sorti u proizvodnju.
Drage kolege izvinite ako sam bio opširan. Sve najbolje u novoj proizvodnoj godini.