Pasulj

Pa to si u pravu slazem se, ali + 736kg po hektaru je bas odlican prinos sa navodnjavanjem ...

neznam pročitati......al tu je važan i sklop, koji razmak redova, razmak u redu, treba biti idealno posijano, i onda analiza tla, optimalna gnojidba, pa tek onda navodnjavanje, i tu se može očekivati odličan prinos......

a što se navodnjavanja tiče, vidio sam da ljudi buše bunare i prave vjetrenjače, i tako navodnjavaju.........besplatna energija vjetra

program zaštite i prehrane još u februaru uradio mi je jedan drugar ,dosta je stručan. čim prođu ove kiše puštam od prve troliske do cvetanja 20-20-20 30-40kg/ha.pasulj posejan na razmak od reda do reda 35cm, trake idu na svaki drugi.kasnije u toku nalivanja 15-5-30 od 20-30kg po ha. ide nešto i kalcijum organa

Geming, pasulj voli cink, pa izaberi neka đubriva gde i cinka ima. Kako ćeš raditi zaštitu od korova, od bolesti? Koja površina je u pitanju?
Da li neko zna šta je ovo sa tek poniklim biljkama? Jel ovo antraknoza?

neznam pročitati......al tu je važan i sklop, koji razmak redova, razmak u redu, treba biti idealno posijano, i onda analiza tla, optimalna gnojidba, pa tek onda navodnjavanje, i tu se može očekivati odličan prinos......

a što se navodnjavanja tiče, vidio sam da ljudi buše bunare i prave vjetrenjače, i tako navodnjavaju.........besplatna energija vjetra

Pasulj dobro reaguje na navodnjavanje. Rezultati u ogleda u Peci pokazuju da je, u odnosu na nenavodnjavani usev dobijen veci prinos za 736kg po hektaru, odnosno 4. maxune vise po biljci i prosecno 1,4 zrno u maxuni. Navodnjava se posle setve, ako je zemljiste suvo, u fazi cvetanja i u fazi nalivanja zrna. Zalivna norma je oko 20mm taloga. Suvisna vlaga je nepovoljna jer maxune i zrna trule.

Danas za svaku proizvodnju moras znati satav tla. Jer bacanje djubriva od oka , moze vise stetiti nego koristiti,. A za razmak pa to je lako, zavisi koju sejalicu imas i koja je povrsina u pitanju.

evo i moj pasulj posejan 27,04 ove godine, sorte su: dvadesetica, bakan i tetovac lezak (madjarski). tretiran slavolom s, procenat nicanja preko 95%, pred setvu uradjena osnovna prihrana npk djubrivima 3*16, kasnije u fazi 5-6 listova planiram folijarnu prihranu bioplant florom i naravno navodnjavanje sistemom kpk

Nije velika 10a, nisam uspeo da nadjem dovoljno semena da posejem jos. rastojanje je izedju redova 60cm, mozda sam trebao da stavim na 50cm ali mi je ova prva godina da sejem pasulj. nasao sam neka creva za 5din po metru, mislim da mi vise od km nece trebati

Imam i dobrih i losih iskustava sa pasuljem.Zna da bude veoma profitabilan ali nekad i podbaci.Dajte svoja iskustva.

Iskljucivo ga gajim za ishranu, a ne za prodaju i to na malim povrsinama. Ove godine posejah sareni pasulj ali na dva mesta u basti> jedan fino izgleda i njega sam dobio od rodjaka pa posejao, a drugi je cale kupio u prodavnici (da ne imenujem hipermarket koji) i doneo da posejemo malo i njega, medjutim sav je istrulio i pre nego sto je nikao. Verovatno je seme bilo staro ko Biblija.:haha:

nakon što sam pročitao kod nas na forumu, da bi neki idealan razmak zrna u redu i razmak redova bio 18x18cm, pa bi volio staviti jednu malu površinu tako posijanu, jer kažu da svaka biljka onda ima optimalan prostor za rast.......a gustoća sklopa je ista kao i sa gustom sjetvom na 70cm razmak redova........samo, onda ni ferguson sa standardnim gumama nemože u njega......

E sad posle ovolikih kisha, jutros obidjoh pasulj i pliva u vodi, mislim da ce mu biti kao u loncu,polu kuvano-polu trulo.:pecanje:

BOKIBOLE;862378 [URL="http://www.dodaj.rs/?3S/Xt/3J8QClIy/20140512152253.jpg" je napisao(la):
20140512152253.jpg
[/URL] Da li neko zna šta je ovo sa tek poniklim biljkama? Jel ovo antraknoza?
Uzrok ovakvog stanja tek poniklih biljaka su žičari. Proredili su mi sklop na jednoj njivi za sigurno 40%, predusev je bio suncokret. Na istoj njivi samo druga polovina predusev je bila pšenica napad žičara je zanemarljiv, svega par procenata. Još malo slika od napada žičara

Evo i par slika da vidite kako je pasulj preživeo ciklon Tamara i oko 120 l/kvadratu.

Juče sam tretirao pasulj Funguranom 1kg/kj protiv bakterioza.

Još kad bi imalo to i ovde kod nas negde bilo bi dobro al kad nema dobri su i radnici da počupaju

ivanz, sa čime prihranjuješ pasulj i u kojoj količini? Ja moj planiram u subotu kultivirati.

KAN 27% N, od kutinske petrokemije......idem sa 100kg po jutru, s tim da sam mu predsjetveno bacio 150kg 15ice.....ureu nevolim bacati, jer ode u list i nema mahuna, tako sam primjetio kod drugih.......prije sam bacao 100kg 15ice i 50kg uree predsjetveno, a sada sam ureu izostavio.......da vidim kako će biti......

Ivane, jel koristiš nitragin? Ja seme istretiram nitraginom pa neka se sam bori za azot, a pre setve, tj. nekih mesec i po pre setve dobije 250-300 kg/kj 3x16.

Nazad
Vrh