Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
teraj na zelenu pijacu i gledaj od nekih baba da kupis(da nije od preprodavaca) ja tako uradio prosle godine,evo sad mi traze pasulja(kad sam rasprodao) na sve strane, sad videli sta valja pa traze(odlicno se kuva) a dok sam nudio nikom ne trebaDrustvo, ima li neko semea slavonca za ovih mojih 10-tak ari, nema semena na institutu
Ima u Bagu neki zlatko, kakav je taj?
uglavnom se sve radi rucno,jedino oni sto seju po nekoliko ha i imaju svoj kombajn mogu to raditi masinski ostali to nece da rade usluzno,ima na forumu slike kako ide sve masinski,prelistaj temu mislim da je clan @niktKako ga berete,vrsete li ga kombajnom? I ako ga vrsite koji sve moze da se vrsi ?
geming, ako budeš sve radio kako treba u sistemu kap po kap trebao bi da imaš nešto preko 3 t/ha, pod uslovom da je setva na 45 ili 50 cm. To je moje mišljenje.
Vlasto znaj da setvom na 45 ili 50cm povećavaš broj redova za 50-60 % u odnosu na 70 cm izmedju redova. Ne znam koliko je kod pasulja isplativo stavljati kap po kap jer se mora često ulaziti u usev pa će se trake izgaziti, možda moraš i kopati, pa opet gaziš ili slučajno motikom isečeš. Mislim da kod nas niko nije radio istraživanja vezana za navodnjavanje pasulja sistemom kap po kap, a pogotovo za prihranu vodotopivim đubrivima. E sad, što se tiče prinosa, ja sam imao prošle godine između 1000 i 1100 kg/kj, sejao sam na 45, a u sličnim uslovima na 70 cm prinos je bio oko 800 kg/kj. Veći broj redova, veći prinos ali malo sitnije zrno. Koliko bi bilo na 70 cm između redova sa kap po kap stvarno ne znam.Posto sam pocetnik u ovome, ako je bez zalivanja oko 700-1000kg po jutru, koliko bi onda bilo na 70 cm isto sa sistemom kap po kap?
Vlasto znaj da setvom na 45 ili 50cm povećavaš broj redova za 50-60 % u odnosu na 70 cm izmedju redova. Ne znam koliko je kod pasulja isplativo stavljati kap po kap jer se mora često ulaziti u usev pa će se trake izgaziti, možda moraš i kopati, pa opet gaziš ili slučajno motikom isečeš. Mislim da kod nas niko nije radio istraživanja vezana za navodnjavanje pasulja sistemom kap po kap, a pogotovo za prihranu vodotopivim đubrivima. E sad, što se tiče prinosa, ja sam imao prošle godine između 1000 i 1100 kg/kj, sejao sam na 45, a u sličnim uslovima na 70 cm prinos je bio oko 800 kg/kj. Veći broj redova, veći prinos ali malo sitnije zrno. Koliko bi bilo na 70 cm između redova sa kap po kap stvarno ne znam.
Ja ga sejem na 45x6, a ako ga budem presejavao zbog jake kore na jednoj njivi od pola ha, posejaću ga na 70x 2-3 cm. Na koji ti razmak Ivane seješ?ja na 70cm, i takav mi je bio prinos prošle godine........znači da stavim na 45cm, dobio bi još 200-300kg više.......na istoj površini......al onda treba i malo veći razmak u redu??
nadam se tom prinosu. i sav proračun prehrane i zaštite mi je rađen za tu količinu. lepo je nikao tretirao sam seme smešom slavol si nitragina . a pre tri dana sam postavio i sistem. juče pušten kroz sistem pinto protiv žičnjaka , mada sam ga tražio u zemljištu nisam naišao na njega. čekam da još poraste do prve troliske pa da dejstvujemo dalje.geming, ako budeš sve radio kako treba u sistemu kap po kap trebao bi da imaš nešto preko 3 t/ha, pod uslovom da je setva na 45 ili 50 cm. To je moje mišljenje.