Pasulj

danas malo drugačija situacija, za 2 dana se situacija malo popravila, počeo je dobijati dobre listove a onih žutih sve manje......jer pala je kiša, pa je otopila i gnojivo, pa mu je to možda nešto značilo, sada razmišljam da ga prskam sa slavolom, samo neznam u kojoj količini ide, da se još malo popravi, što se može popraviti......i da izvučem najbolje iz njega sada

@ BOKIBOLE Dali ste to zaključili samo na osnovu toga što zaustavlja rast ili ste radili neki ogled ? Koliko je meni poznato pulsar zaustavi rast nekih 7 do 10 dana ali kasnije on to nadoknadi u porastu i neutiče na prinos jedino što hoće malo da požuti ako naiđe hladno vreme odmah posle tretiranja !?

Da pokušam da pomognem i prenesem šta sam saznao iz razgovora sa jednim agronomom : problem kod pasulja i herbicida je to što postoji jako puno sorti pasulja i još varijacija što domaćih što kojekakvih . Svaka sorta drugačije reaguje na neke herbicide i teško je dati preciznu preporuku . Najbolje je svake godine izvoditi mini oglede za sorte koje nas zanimaju i herbicide pa ćemo znati sledeće godine .

kod mene je stanje sledece:
Juce okopan drugi put,a danas tretiran sa slavol-om.Nestao mi jedan red iz neutvrdjenih razloga,moguce da mi je komsija prskao se nekim herbicidom,ali nisam siguran.Otprilike dva reda su mi pojeli misevi,oloss!!!(bacio otrov,nadam se da vise nece...bila detelina) Deo parcele ima malo vise vlage,pa se pasulj bori,nadam se da ce se izvuci...

MARČELO, ja pulsar nisam koristio ali kum jeste pre par godina. Vrlo loše je prošao iako je smanjio dozu. Zaustavio je rast na 2-3 nedelje kad je najviše trebao da napreduje. Biljka je ostala niska i nije došla sebi do kraja vegetacije. Takođe, prošle godine od kombinacije pivota i basagrana je smanjen prinos kod tastovog pasulja. Po njegovoj proceni sigurno 200 kg/kj. Zbog takvog iskustva ove godine motikan. Od sutra krećemo sa kopanjem. Ošpartan je pre 10 dana, nije previše zakorovljen u odnosu na to kako je bio prošle godine.

jučer sam prošao 3 puta špartačem......i sada još malo motikom proći na par mjesta......

nekako razmišljam da ga i ja prihranim slavolom, jel bi što pomoglo da se još malo brže oporavi......jer nisam ga nikada koristio, i u kojoj dozi se stavlja na jutro ili na hektar??

Nisam nikad koristio slavol u pasulju, ali jesam ekobuster 2 pre nedelju dana u dozi 1 l/ha. Previše je folijarnih đubriva i raznih šećernih vodica na tržištu a sve je to nedovoljno ispitano u pasulju. Po meni ne može da naškodi, a da li će koristiti pitanje je. Prošle godine sam posmatrao pasulj tretiran tri puta ekobuster 2 u toku vegetacije. Nije se ni malo razlikovao od mog koji nije bio tretiran.

Danas u DISu gledam pasulj na snizenju. 253din/kg (ili 256 uglavnom nije preko 260din). Pogledam na poledjini, pise uvoz iz PERU-a?? Majku mu iz Perua se uvozi pasulj u Srbiju:sta: Posto ga oni prodaju na veliko, kad u radnjama na kilogramsko pakovanje sa PDVom kosta toliko.

Srbija u ekstra rodnim godinama proizvede pasulj za polovinu svojih potreba. Ostalo je iz uvoza. Uglavnom se oslobađaju starih zaliha koje nama prodaju.

@ivanz

Ja sam koristio slavol na 1kj 4L na 200L vode.Isao sam prema njihovom upustvu (po njima 7-10 l/ha,100-200mil na 10litara vode).

Pasulj iz Perua a suve šljive nam uvoze iz Čilea , to me podseti na onu istinitu priču o Japancima i njihovom pirinču ,naučili Japanc od nas kako se to radi.:haha:

Pasulj iz Perua a suve šljive nam uvoze iz Čilea , to me podseti na onu istinitu priču o Japancima i njihovom pirinču ,naučili Japanc od nas kako se to radi.:haha:

Peru i jeste prapostojbina pasulja, i najraznovrsnije sorte se upravo tamo nalaze. On je kod nas tek par vekova iako ga cesto smatramo prastarim jelom, a do tad smo koristili bob, graorice,dolihos i ...Kad sagleda covek nekad se upravo u tom Peruu, Cileu, Boliviji, Ekvadoru,.. najlepse jelo, eventualni pandam bila im je Mesopotamija (Irak, Iran,..) zbog vockica.:ppozdrav:

Kupio sam na vašaru u Šidu od jednog starijeg čoveka bijeli pasulj za kojeg je on rekao da je nizak. Zrno je duguljasto i okruglo, sad vidim da je počeo terat kao visok pasulj. Zna li netko koja bi to sorta bila, te dali je nizak ili visok. Znam da nije tetovac, niti onaj sitan pasuljica.
009c60331161260.jpg
[/URL] [/IMG]

@ milm ekstra ti je pasulj :bravo:zaštitu si blagovremeno odradio ,još samo da se rešiš uskolisnih i možeš očekivati dobar rod ako te vreme posluži. Sa čime si radio zaštitu i koji ti je međuredni razmak?

Nazad
Vrh