Pasulj

nisam to nikada radio.....imam slika, al nemogu ubaciti, nešto me zafrkava, i tako već par dana

Pre kise (dva dana)tretirano protiv plemenjaci (ridomil gold) i onda se desila ta famozna kisa i niska temperatura.I pojavilo se nesto po listovima (10%)nisam siguran sta je ovo,mislim da je plemenjaca da li gresim?

nemam na svakom listu,primetio sam na par listova,jede ga nesto?::jako_besan::

ja sam ju isto malo dobio, nije jako......al sam prskao odmah poslije kiša, jer prije kiše je bio mali za prskanje, a nisam ni mislio da će toliko kiše pasti.......

Ivane, sa čime si radio zaštitu? Ja sam u fazi prvog para pravih listova prskao sa funguranom. Jel koristiš i neke sistemike? Kako radiš zaštitu kad npr. kiša pada svaki treći ili peti dan?

ja koristim antracol, i svake godine je prošlo sa jednim prskanjem, al ove godine mislim da ću morati 2 puta......uvijek za išao sa žaštitom par dana prije kiše i mislim da zaštita drži 15tak dana, pa bi onda opet trebalo ako ima dosta kiše, jer neubije ga kiša, nego naknadno isparavanje.....još pogotovo može oboliti ako se prska trava, pa malo dobije i grah, a uvijeti budu idealni za plamenjaču......

a fazi cvatnje protiv žižka.....

Dva puta mi je neki crcv pojeo pasulj a da nije stigao ni da nikne. Sta mislite da li je kasno za sejanje sada i u koji insekticid da potopim moje seme da ga opet ne pojede crv ako uopste postoji tako nesto:sta:

U fazi cvetanja žižak je ne izvodljivo uništiti jer pasulj cveta sigurno mesec dana, a ti sa jednom zaštitom uništiš samo one koji su trenutno u cvetu. Vrlo brzo se pojave opet. Žižak samo u skladištu rešavajte. Ivane, inače kad prskaš samo jednom antracolom u kojoj fazi tada bude pasulj i sa kojom dozom ideš?

ide 1kg po hektaru, a bude oko 15cm, inače idem kada pokrije malo više redove, da ima više lisne mase, al ove godine je išlo ranije....jer se i bolest ranije pojavila

imam na 4-5 mjesta po metar-dva malo sirka, pa bi trebao otići motikom to rješiti ovih dana, jer želim da bude 99% čist.......

ja sam pola ha prskao panterom protiv sirka jer ga je bilo dosta. Širokolisne ću motikom rešavati.

ja ću slijedeći tjedan morati otići motikom, porezati što je ostalo......

8.4. prošle godine je imao više zelene mase, i čini mi se da je bilo i više cvjetova......neće biti kao prošle godine 15-20 mahuna po stabljici, nego možda 10tak.....jučer je palo nešto kiše, i kao da se malo oporavlja......pa možda da mu dam nešto preko lista, imam jedan preparat za prihranu.....

Ova godina ne obećava za pasulj. Deluje mi da će biljke ostati niske i da će prinos biti mnogo manji nego prošle godine. Kod mene je u fazi druge i treće troliske i veoma sporo raste.

vladko, moj savet ti je da ne koristiš pulsar u pasulju. Zaustavlja mu rast i sigurno smanjuje prinos.

Nazad
Vrh