Pasulj

GEMING pozdrav za sve proizvođače pasulja, interesuje me da li neko upoznat sa proizvodnjom pasulja u sistemu kap po kap[/QUOTE]

Pozdrav za novajliju( a i ja sam od pre mesec dana, he he), ajde objasni malo , koji razmak,? Koji pasulj. Jel kap po kap na cisternu ili cev ili reka? Jel sadis kao medjuusev ili na golo? koju povrsinu imas zasadjenu? Unapred hvala! Cujemo se.

ozdrav za novajliju( a i ja sam od pre mesec dana, he he), ajde objasni malo , koji razmak,? Koji pasulj. Jel kap po kap na cisternu ili cev ili reka? Jel sadis kao medjuusev ili na golo? koju povrsinu imas zasadjenu? Unapred hvala! Cujemo se.

pozdrav! Planiram da posejem 0,5ha pasulja ,semenski je u pitanju slavonac zeleni. jedva sam ga još u februaru kupio na institutu ns seme. Sejem ga na razmak od 35cm. Što se tiče zalivanja imam bunar na 12m skoro urađen. Trake kap po kap stavljam na svaki drugi red tačnije na 70cm. Parcela mi trEnutno pod mladim zasadom trešnje , posadjena u novembru 2013. Gde je razmak između sadnica 5m. Čekam da se još malo stabilizuje vreme pa da krenem u avanturu!

Ja sam moj posadio jos sestog .
GEMING@
Interesuje me koja creva ces koristiti za zalevanje pasulja? Zasto? Zato sto ja imam creva od paprike sa razmakom od 20 cm. kapaljka od kapaljke. E sad neznam, dali saditi pasulj tako gusto? I tih 35 cm red od reda , mi je nekako gusto . Cime ces to obradjivati medjuredno? Prskati? Ili sta?
Imam podosta pitanja , izvini zbog toga, ali kod nas je sadjen pasulj uglavnom kao medjuusev u kukuruzu, radi oslonca(tetovac lozan)ili neki sitan "pesak". Za taj koji ces ti da sadis nisam nikad cuo, koje je krupnoce i dali mu treba oslonac i kako radja uopste? Ovde u mom kraju , dosta zavisi kako se kaze "od godine" tjt. kad mu i ako padne kisa u cvetanju bice nesto , u suprotnom nista , maltene lutrija.
Od kako se poceo prskati kukuruz , oseca se nestasica pasulja, i znatno je poskupeo na pijaci, a za jednu porodicu treba pasulja kao i krompira tokom godine, zato me i interesuje sadnja pasulja i forma da se prevazidje sadasnja situacija ( sve ovo govorim iz perspektive moje porodice, ne nameravam da se obogatim na pasulju).

ganrad

creva su isto 20cm sa kapacitetom od 8l po satu. medjuredno najverovantnije mašinski neću obrađivati,opet postoji mogućnost da angažujem 3-4 žene i da ga prekopaju malo. mada je zemlja čista od korova sve super odrađeno jesenas. ovo je slavonac zeleni pasulj dosta se kod nas koristi i daleko je kvalitetniji od bilo kog drugog pasulja koji ima kod nas na tržištu . spada u grupu pasulja čučavac ne treba oslonac visine je do 40-50cm. kiša u cvetanju nije loša , dobro dodje ali po nekim prepostavkama i da nema kiše on cvet u sušnom periodu odbacuje zbog nedostatka vlage tako da ako ima dovoljno zemljišne vlage ne bi trebao da odbaci jedino ako je baš visoka temperatura pa da vrućina sprži prašnike.
i ja sam početnik u ovome. zato sam počeo još u januaru da se pripremam i imam odličnog drugara stručnjaka skojim se konsultujem. verovao ili ne, kada sam bio konsultacijama na institutu ns semena i na pitanje koliki bi prinos bio po hektaru u sistemu kap po kap preko koje bih mu davao i prihranu putem vodotopivih đubriva nisu znali da mi kažu ,rekoše da nemaju tu informaciju.

- - - - - - - - - -

pošto sejem na oltov 4redni sejač jer drugi ne može da uđe u parcelu zbog zasađene trešnje, posle sinoćnih konsultacija izgleda da će mi ostati semena u količini od oko 10-12kg, pa ako neko bude zainteresovan mogu ga ustupiti po istoj ceni kao što je bio na institutu ns. ovog jutra idem da sejem pa ću već danas znati koliko će ostati. u pitanju je zeleni semenski pasulj-SLAVONC.

Zahvaljujem ti se na iscrpnim odgovorima, vidim da si dobar ucenik , kad ovako lepo prenosis stvari , sve je jasno ko dan. Pa i ja cu cim nikne razvuci moja creva ( ostalo mi od paprike , koju sam nekad sadio na vecim povrsinama) . Samo ja sam sadio na razmak kukuruza i posadio i kukuruz beli ( bice za proju i kacamak), jer je ovo tetovac domaci koji trazi oslonac. To mi je svega tri ara u sklopu baste, da ga nisam posadio mozda bismo trgovali , ovako dzaba, nemam ga gde saditi.
Hvala jos jednom, bicemo u kontaktu , da razmenjujemo iskustva!

Sto ako stavim tresnjevac i kuruzar jedan blizu drugoga, mogu li se krizati? kao i kukuruzi?
ili mogu ici jedni kraj drugih grahovi neovisno o sorti.

Muci se na ovoj susi i hladnoci od jutros ali nice.
ohoj6q.jpg

Vladow

Nemogu nigde da nabavim semenski beli pasulj ako neko zna de ima neka javi na pp.

Pa na zelenoj pijaci , kod neke babe , koja iznela nekih , dva dvaipo kila u kesi. Samo pitaj jel za sadjenje ili kuvanje , a ne iznjasnjavaj se odmah za sta ti ustvari treba.
Ja tako radio, i pazi onaj za kuvanje ( bar takve su bile cene kod naskrajem marta) je oko 300 do 350 , a onaj za sadjenje je od 450 do 500 za kilogram. A zasto ti ovo pricam, zato sto se i "babe" izbezobrazile, pa kupe od veleprodaje , pa preprodaju uz neke svoje sitnice na tezgi cisto da im bude sarenija tezga, i da poverujes da su stvarno sirote babe sa sela, koje jelte prodaju neke sitnice za lekove i sl. Jel stvarno ima takvih osoba na pijaci , verujem na svakoj po celoj zemlji.
POZDRAV!

Tetovac?

Evo danas se nista ne radi, pa reko da pogledam malo , dali ima nesto od onog mog pasulja. Ako se secate ja sam to posadio jos 6 aprila, odmah iza sejalice za beli domaci kukuruz. Sadjeno na nekih 30 do 40 cm u redu ( inace mnogo gusce nego inace) i na 70 cm red od reda. Nasao sam oba zrna (po savetu prodavacice sa nase pijace, inace iz Majura, pa rekao sam joj da cu da nadjem i nju i njivu ako nesto ne bude u redu), jedno klijalo , klica velicine oko2 cm ali na vrhu pocrnela u duzini od 1 cm. Drugo zrno tek klijalo. Valjda ce da nikne nesto, doduse i dosta je duboko otislo , na nekim mestima i preko 10 pa i12 cm . E sad moram gospodji da kazem da ono sto je ostalo ne kuva vise, jer ce sigurno morati da se presadi. A svakako cu, i da sve nikne, posaditi jos izmedju ,da bude gusce, jer planiram da razvucem kap po kap

Nazad
Vrh