Pasulj

[FONT=&quot]pisao sam za moj pasulj na prethodna stranica.njiva je prskana so stomp pred nicanje a posle prskanje so fusalide forte je izgledao ovako.i posto smo bili zauzeti nismo imali vremena da ga isfreziramo so motokultivator ostavili smo ga ovako. dvaput smo pustili vodu samo da tece kao po livada.juce sam ga pokosio so rotaciona kosacka.i n iz otkosi smo brale mahune.30%zrna su ispale od mahune prilikom kosenja i ostali su na njiva.ostale mahune smo sabrali i danas smo ih stavili u traktorski prikolicu,iscukali so vila, so reseto iscitili gjubre i otrebili smo rasipani i sitni zrna.na kraj smo merili zdrav i cist pasulj.40kg. od 15 ari. imali smo 80evra troskovi(nafta,gjubre , seme , herbicidi) nismo zadovoljni od prinos ali bar smo smo pokrile trosak.
2rfrds4.jpg

[/FONT][FONT=&quot]
fk8izc.jpg

[/FONT][FONT=&quot]
fxuu51.jpg
[/FONT]
2iqmlms.jpg
[FONT=&quot]
10d8xh4.jpg
[/FONT]

Лепота!Првокласан плод пасуља,само мааллллоооооо.Сад си видео како не треба да се понаша земљорадник при сабирању плодова гајених биљака.Пажња мора бити максимална да вам не пропадне вишемесечни труд.То што је остало на њиви ће с првом кишом проклијати и,ко зна може бити да ако време добро послужи буде и цвета.Већ се дешавало код вас у Македонији да и пасуљ донесе и плод само се младе зелене махуне саберу и искористе за вариво(нешто као боранија)

Pozdrav, hteo bih da cujem vas savet, na prolece sadim malinu, pa bi izmedju redova posadio pasulj koji ide uz pritke, a umesto pritki bi sadio kukuruz da ide uz njega, sadio bi dva reda u jednom medjuprostoru, sad na koji bi to razmak najbolje bilo saditi ?

Istina je da niskog graha može roditi 1,5t po ha a visoki može dati još veče rezultate.Samo branje visokog graha se odvija u više etapa,što dodatno komplicira proizvodnju.Problem je branje tog graha u kukuruzu za vrijeme velikih vrućina,ja sam osobno odustao od takve proizvodnje......šta fali niskom grahu?

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Uploaded with ImageShack.us

Komsija pasulj je izgledao ekstra. Kakvi su rezultati kako ste ga ovrsili, a mozda ste ga vec i prodali?Posto/
Pa sta da kazem, rod je bio negde izmedju 250-300kg,ili preracunato 750-900kg po jutru,s obzirom kako je izgledao ocekivao sam vise,jer ranijih godina imao sam i 1200kg po jutru a nije ovako izgledao.Imam ga jos nesto malo,s obzirom na malu kolicinu nisam ga nudio preprodavcima,prodajem ga od kuce po 250din.

Bjeli grah je rodniji od zelenog i može puno više roditi al mu je cijena manja.U konačnici više se isplati zeleni jer njega nemogu uvesti kao bijeli i šareni i nije zasićeno tržište.

- - - - - - - - - -

Uploaded with ImageShack.us

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari. Naime planiram da na proleće, posejem jedno 1,5 do 2 kj pasulja... Pročitao sam ovu temu od početka do kraja i imam jedno pitanje: naime na kakv razmak ga je bolje sejati 50x5 ili 70x3. Pošto imam 4 pneumatsku sejalicu, i pločice za soju, mogao bi ga posejati lako na 70x3, međutim pročitao sam na internetu da bolje rađa na ako se poseje na 50x5. Pitam zato što ako se odlučim na ovaj drugi razmak, morao bi dokupiti 2 baterije (što mi nebi bio problem), nego pitam šta je bolje?

Za sortu sam se odlučio da bude Sremac (žuto zeleni) jer se samo on prodaje kod nas, beli jako slabo. Všio bi ga kombajnom, tj počupali bi ga i doneli kući, pa ubacivali u kombaj i tako vrli...

Ма Ћао нећу да се расправљам с тебе..Шалим се!
Сеј ти на 70 цм. не мораш прерађивати сејалицу,точкове трактора шпартач итд...
Па ако буде добра година за пасуљ и постигнеш добру цену.!?
Онда пређи на 50цм!

Ti su druže jedan od iskusnijih u proizvodnji pasulja, pa je tvoj savet dobro došao... Tako sam i ja nešto razmišljao, jedno je struka i nauka a nešto sasvim drugo praksa i ulaganje... Nedaje mi se sad za baterije 300, 400 evra, a već na 70 sve imam...

Koliko sam ja primetio ti seješ na 70? I kako se kreću prinosi? Da li smeta lucerka kao predusev, o da li znaš nekog ko ima da proda seme Sremca?

A što se tiče moj potpisa, tj je rečenica koju je Lane Gutović (Srećko Šojić) rekao u legendarnoj seriji Bela lađa...

Овде код мене сви смо сејали на 70. Намерно кажем "смо сејали" зато што је у мом селу некад било и по 400-500 kj. пасуља а у последње време не верујем да га има 10 кј.
Што се тиче приноса,из мог искиства могу рећи да је важније каква је година(мислим на распоред падавина,темпераруре итд... ) него агротехника ,приноси за семе Сремац од 400-1200 кг/кј.
Луцерка никако као предусев!!! Ја сам увек сејао на кукуруз.
За семе не верујем да има квалитетног овде ком мене (некад је било),види на НС институту.!?

A što lucerka nikako? Ustvari ovo i nije bila neka lucerka više je neka smeša trava?

Pozdrav, hteo bih da cujem vas savet, na prolece sadim malinu, pa bi izmedju redova posadio pasulj koji ide uz pritke, a umesto pritki bi sadio kukuruz da ide uz njega, sadio bi dva reda u jednom medjuprostoru, sad na koji bi to razmak najbolje bilo saditi ?
Pozdrav, i mene ovo zanima, takodje i vrsta pasulja koja bi bila naj optimalnija, inače sejao bih za svoje potrebe!::pomoc:;

Nazad
Vrh