Pasulj

Jel planiraš za sebe da poseješ ili za prodaju? Navodno je najbolje seme sa instituta ali možes i od komšije da kupiš pošto je u pitanju sortno seme tj. nije hibridno.

ja sam u 2012. na oko 1.5ari imao oko 20kg, samo ja ne sadim taj niski, u narodu poznat kao cucavac vec onaj sto ide uz pritke.

Pozdrav ljudi,sad vi meni recite da li bi bilo pametno sutra prekosutra posejati pasulj i za koliko bi on stigao,koju sortu(hibride) preporucujete.

Pozdrav ljudi,sad vi meni recite da li bi bilo pametno sutra prekosutra posejati pasulj i za koliko bi on stigao,koju sortu(hibride) preporucujete.
Ako mislis da je kasno za sejanje ne boj se nista vec samo napred,ja proslog petka posejao oko 25 ari sa 30 kg semena zelenog domaceg pasulja(on se uvek moze prodati) i preporucio bi da sejes samo domace seme(koje nadjes u institutu ili u nedostatku toga kupi na pijaci) jer ovo uvozno moze da se desi da cveta a ne bude ploda,sadi onaj koji mislis da ces moci najlakse prodati

Treba mi preporuka koji herbicid da koristim u pasulju da bih uništio Poponac. Odmah nakon setve sam prskao sa STOMP-om, medjutim dugo nije pala kiša i verovatno da zbog toga nije ni delovao. Sada pasulj ima nekih 8-10 listova i jedva sam ga kopanjem očistio (a bilo je potrebno 5-6 sati za 2 ara), ali će verovatno posle ove kiše biti ponovo džungla. Nešto poponca se javlja i u krompiru ali to nije tolika površina.

Stručnjaci za grah, hitno trebam jednu informaciju ako mi možete dat. Radi se o šarenom grahu kod nas se zove trešnjar. Koliko mu treba vremena od sadnje do berbe, ali mladog graha. Ako može barem nešto okvirno da vidim dasli mogu da ga skinem prije sadnje salate.

Zahvaljujem.

Sad čitam u uputstvu za basagran, ne piše ništa za poponac. Inače moj pasulj je dosta šareno nikao, tako da imam već i od 4 troliske i onaj koji tek tera prvu trolisku. Tretirao sam ga sa basagranom 28. maja sa dozom od 1,5 l/ha, a sutradan sam tretirao Agilom 1 l/ha muhare i divlji sirak. Inače za Basagran piše da se tretira od druge troliske pa do pred cvetanje.

Sad čitam u uputstvu za basagran, ne piše ništa za poponac. Inače moj pasulj je dosta šareno nikao, tako da imam već i od 4 troliske i onaj koji tek tera prvu trolisku. Tretirao sam ga sa basagranom 28. maja sa dozom od 1,5 l/ha, a sutradan sam tretirao Agilom 1 l/ha muhare i divlji sirak. Inače za Basagran piše da se tretira od druge troliske pa do pred cvetanje.

Hvala, isprskao sam već basagranom pa ćemo videti kako ce delovati na poponac.
Hvala :)

Kod mene je slabo basagran delovao na poponac. Inače sa kojim fungicidom se sme tretirati u cvetanju pasulj za bakterioze i plamenjaču? Pretpostavljam neki sistemik, kao npr? Sta je sa ridomil gold plusom, da li on može u cvetanju pošto je i kontaktni i sistemični.

pasulj sejan 29-4 odma sutradan isprskan sa stomp. i posle jedan mesec izgleda ovako. sta da mu radim?dali ima neki herbicid da se isprska sada. u pitanju je 15 ari. ako nemoze da se isprska sad za vikend planiram da ga freziram sa kultivator,nista drugo mi ne preostaje.radi obvrske oko fakulteta malo sam ga zapostavio. ali ako ima neko resenje sa herbicidom u ova faza bicu vi vrlo zahvalan.prva godina sejem pasulj za proba.pozdrav
jkw27m.jpg

Počeo je i tvoj da cveta. Moj je posejan 28.aprila i cveta, u narednih 10ak dana će sav procvetati, nadam se. Koja je sorta?

Poslednja izmena:
Poceo po malo da cveta. Moj je sejan 17.04.
sejao sam 3-4 sorte. Uglavnom beli domaci (gradistanac), malo sareni i malo roze pasulj...

Nazad
Vrh