Pasulj

Nebi trebao da je. Semena sam kupovao po selu, kazu da je nizak, ali ja sam za nedaj boze stavio i kukuruz...
Sta ga znas... :)
Ko ce nadje tolke pritke ako krene u visinu, ovako...

Pozdrav svim proizvodjacima pasulja. Imam nekoliko pitanja za vas.
Koje seme pasulja sejete?
Sa pasuljom me zadnjih nekoliko godina bije maler, poraste do cvetanja i tako ostane jalov bez roda.
Sta bi to moglo da bude?
Prosle godine sam sejao poboljsani gradistanac nije rodio uopste, ove godine nisam ni sejao pasulj da ne dangubim bezveze oko njega kad vec nece da radja.

Prošle godine je bio problem sa sušom i visokom temperaturom i niskom relativnom vlažnosti vazduha u vreme cvetanja i tokom vegetacije. Samo ko je bio uporan u navodnjavanju je uspeo da izvuče neki rod. Seme ili kupiš na institutu što ti je skuplja varijanta, ili kupiš od nekog dobrog proizvodjača. Ne sviđaju mi se temperature koje najavljuju za sledeću nedelju preko 30 stepeni. Optimalna temperatura za cvetanje je 22-25 stepeni. Do sada mu je vreme pogodovalo, sada će biti kritičan period. 2-3 kiše do polovine jula da dobije uz umerene temperature bi mu pogodovale.
Gorski car, da nisi možda tretirao sa nekim preparatom kojim nisi trebao?

Prošle godine je bio problem sa sušom i visokom temperaturom i niskom relativnom vlažnosti vazduha u vreme cvetanja i tokom vegetacije. Samo ko je bio uporan u navodnjavanju je uspeo da izvuče neki rod. Seme ili kupiš na institutu što ti je skuplja varijanta, ili kupiš od nekog dobrog proizvodjača. Ne sviđaju mi se temperature koje najavljuju za sledeću nedelju preko 30 stepeni. Optimalna temperatura za cvetanje je 22-25 stepeni. Do sada mu je vreme pogodovalo, sada će biti kritičan period. 2-3 kiše do polovine jula da dobije uz umerene temperature bi mu pogodovale.
Gorski car, da nisi možda tretirao sa nekim preparatom kojim nisi trebao?

Prskao sam jedino protiv buvaca.

Ne vidim da ga preporučuju za pasulj. U kojoj fazi si prskao? Kod mene ima malo vaši, uzeo sam perfektion ali sam odustao od prskanja, pasulj je već u cvetanju pa nisam hteo da rizikujem.

Genca prelep pasulj,svaka cast,inace jedan dero mog pasulja je zelen i bas lep a na drugom mestu na 5 m od toga je sav zut kao da je isprskan sa totalom,mislio sma da je nedostatak azota i prehranio i opet je zut,sta to moze da bude?

Genca prelep pasulj,svaka cast,inace jedan dero mog pasulja je zelen i bas lep a na drugom mestu na 5 m od toga je sav zut kao da je isprskan sa totalom,mislio sma da je nedostatak azota i prehranio i opet je zut,sta to moze da bude?
Možda je nedostatak magnezijuma ili sumpora. Daj krupnu sliku lista da probamo da rastumačimo šta je.

Ne vidim da ga preporučuju za pasulj. U kojoj fazi si prskao? Kod mene ima malo vaši, uzeo sam perfektion ali sam odustao od prskanja, pasulj je već u cvetanju pa nisam hteo da rizikujem.

Prskao sam pre cvetanja. Taj Afinex su mi preporucili u apoteci za vasi.
Kasnije u cvetanju kad se pojavila vas na par odzaka pasulja te sam iscupao i bacio nisam hteo da prskam u cvetu. Sta mu se desilo bog zna.

Sad me strah da posejem neku njivu pod pasuljom zbog ovako loseg iskustva.

Pasulj je u cvetanju a temperature se kreću ovih dana oko 35 stepeni. To je kritična maksimalna temperatura pri kojoj dolazi do odbacivanja cvetova. Cvetovi koji su se prvi formirali već su dali mahune dužine oko 1 cm. Šta će biti do kraja videćemo.

Na moj danas sve donji listovi pozuteli. Vrucina ga unisti...

Ivanz, ekstra ti izgleda pasulj... prva liga...

Poslednja izmena:
Da li zalevati pasulj (zeko) sad na ovim vrucinama? Pocinje da izvrce lisku i suse mu se donje liske one koje su do zemlje!

Dakle, da li je potrebno zalevati? Kako (preko liske ili svaku kucicu) i koliko i kad (uvece ili ujutu rano)?

Hvala svima na odgovorima!

ja svoj berem, i sav je zrel.............čudno mi što pišeš o zalijevanju

nisam nemam iskustva sa nijednim drugim pasuljem ali idem u probu sa crnom kornjačom
grah-crni-kornjaca-sjeme-niskog-ljekovitog-graha-zrnasa-slika-12784923.jpg

- - - - - - - - - -

[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD]To je niska vrsta graha, nešto sitnijeg zrnja od klasičnopg graha, cvate u ljubičastoj boji, nezrele mahune i grah je ljubičasti, preporučam ga koristiti kao suho zrno, tad je potpuno crne boje. Rodi jako obilno. Sije se početkom 5. mjeseca direktno na otvoreno.
Ovo je ljekovita vrsta graha koji se posebno preporučuje dijabetičarima, snizuje šećer i tlak, prepun je antioksidanata. Voda u kojoj se kuha ovaj grah postaje tamna, izrazito crna, i upravo je ta juha ljekovita, u Kubi se čak i zasebno servira s bijelom rižom. Ovaj je grah posebno popularan u cijeloj Latinskoj Americi, gdje se od njega rade mnoga tradicionalna jela.

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

- - - - - - - - - -

imam nešto semena pa ću napraviti probu
Bambi007 isprazni sanduče za privatne poruke. Kako si prošao s ovom sortom i ja sam posadio oko 500 zrna i zadovoljan sam. Prodao bih oko 5 kg jer je meni dovoljno preostalih 10 kg.

Sejano je negde u aprilu,medjutim neka cudesna sorta bio je visine do struka neki su cak mislili da je soja u pitanju,zao mi je sto ga nisam slikao onda,
17etk6.jpg

- - - - - - - - - -

20a2csl.jpg

Nazad
Vrh