Pasulj

slavonac mi se najviše isplati njega još ne uvoze. osnovno đubrenje sa npk 7-20-03 200kg/kj,50 do 100kg/kj urea a prihrana ako treba sa nekim od polifida
zaštitu od korova najčešće radim sa pulsarom i ažilom a od bolesti neki bakarni preparat

Bambi svaka cast,dali si mozda sadio galeb ili biser?Ja sam imao 40-50 ari i imao sam 50-ak kila,susa je ubila sve!Pozdrav

nisam nemam iskustva sa nijednim drugim pasuljem ali idem u probu sa crnom kornjačom
grah-crni-kornjaca-sjeme-niskog-ljekovitog-graha-zrnasa-slika-12784923.jpg

- - - - - - - - - -

[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD]
To je niska vrsta graha, nešto sitnijeg zrnja od klasičnopg graha, cvate u ljubičastoj boji, nezrele mahune i grah je ljubičasti, preporučam ga koristiti kao suho zrno, tad je potpuno crne boje. Rodi jako obilno. Sije se početkom 5. mjeseca direktno na otvoreno.
Ovo je ljekovita vrsta graha koji se posebno preporučuje dijabetičarima, snizuje šećer i tlak, prepun je antioksidanata. Voda u kojoj se kuha ovaj grah postaje tamna, izrazito crna, i upravo je ta juha ljekovita, u Kubi se čak i zasebno servira s bijelom rižom. Ovaj je grah posebno popularan u cijeloj Latinskoj Americi, gdje se od njega rade mnoga tradicionalna jela.

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

- - - - - - - - - -

imam nešto semena pa ću napraviti probu

pozz svima a ima li ko iskustava sa zalivanjem pasulja ,dali je bolje veštačkom kišom ili podlivanjem

pozz svima a ima li ko iskustava sa zalivanjem pasulja ,dali je bolje veštačkom kišom ili podlivanjem
nisam siguran da bi prošle godine pomoglo bilo kakvo zalivanje zbog višednevnih ekstremnih vrućina kod mene je bilo sve ok ocvetao je odlično,oprašio se dobro mahuna kao nikad ali kad su došle velike vrućine jednostavno je odbacio mahune.setvu sam obavio 28 aprila sada ću probati nešto ranije.

nisam siguran da bi prošle godine pomoglo bilo kakvo zalivanje zbog višednevnih ekstremnih vrućina kod mene je bilo sve ok ocvetao je odlično,oprašio se dobro mahuna kao nikad ali kad su došle velike vrućine jednostavno je odbacio mahune.setvu sam obavio 28 aprila sada ću probati nešto ranije.
Nije ih odbacio zbog male relativne vlaznosti vazduha nego zbog nedostatka vlage u zemljištu, biljka se borila da preživi pa je odbacila plod. Visoke temperature i niska vlaga vazduha smetaju u oprašivanju jer se polen isušuje i postaje sterilan, a kad formira mahune samo dobro zalivanje pomaže.
Sve pohvale za pasulj, svaka cast. Jesi pokusao balerinom da sakupiš više redova u jednu traku pa da olakšaš i ubrzaš posao?

probao jesam skupljati sa balerinom ali mi ide puno zemlje u otkos. moram nešto smisliti za ovu godinu puno radnika mi treba u skupljanju mada ide i ovako brzo uradimo oko 4kj na dan.
što se tiče zalevanja mislim da bi vlaga i velike temperature skuvale pasulj ali ja nemam iskustva sa zalevanjem pa samo nagađam

probao jesam skupljati sa balerinom ali mi ide puno zemlje u otkos. moram nešto smisliti za ovu godinu puno radnika mi treba u skupljanju mada ide i ovako brzo uradimo oko 4kj na dan.
što se tiče zalevanja mislim da bi vlaga i velike temperature skuvale pasulj ali ja nemam iskustva sa zalevanjem pa samo nagađam
Svaka cast, 4 kj nije malo. Jedan covek u Stepanovicevu radi pasulj u navodnjavanju, tifonom, i u sušnim godinama mu se prinos krece oko 1200 kg/kj, a u kišnim oko 1500 kg/kj.

Svaka cast, 4 kj nije malo. Jedan covek u Stepanovicevu radi pasulj u navodnjavanju, tifonom, i u sušnim godinama mu se prinos krece oko 1200 kg/kj, a u kišnim oko 1500 kg/kj.
to je odličan prinos.sejem pasulj nekih osam godina i samo sam jednom imao 1200 kg/kj.prošle godine na 22kj jedva da sam bio u plusu

@bambi007, koliko imas loma kad ga vrsis? I da li nesto prepravljas kombajn u odnosu na druge kulture?

@ BOKIBOLE, da mozda ne smeta pasulju zalivanje bas kad je u punom cvetanju ili je tad bas povoljno? Mislim na zalivanje prskalicama.

@bambi007, koliko imas loma kad ga vrsis? I da li nesto prepravljas kombajn u odnosu na druge kulture?

@ BOKIBOLE, da mozda ne smeta pasulju zalivanje bas kad je u punom cvetanju ili je tad bas povoljno? Mislim na zalivanje prskalicama.
ima dosta prepravki,mora se usporiti uvlačno grlo i bubanj

Mislim da ne bi trebalo da smeta. Zalivanje isključivo nocu, i posle svakog zalivanja obavezno tretiranje bakarnim preparatima. Neki praktikuju tretiranje bakarnim preparatima i pre i posle navodnjavanja, tako kaze kolega dr Zdravković sa Instituta u Smederevskoj Palanci, koji je inace selekcioner pasulja, a pricao sam sa njim na ovu temu pre 10ak dana.

- - - - - - - - - -

Prosla godina je bila katastrofalna za pasulj, ja ga nisam ni cupao, ali to je bila povrsina za kucne potrebe. Kome prodajes pasulj sa tolike povrsine?

Na klasične preparate na bazi bakra koji se koriste, nije mi nista precizirao. Logično je da ce se isprati, zato je po meni bolje samo posle navodnjavanja tretirati.

Mislim da ne bi trebalo da smeta. Zalivanje isključivo nocu, i posle svakog zalivanja obavezno tretiranje bakarnim preparatima. Neki praktikuju tretiranje bakarnim preparatima i pre i posle navodnjavanja, tako kaze kolega dr Zdravković sa Instituta u Smederevskoj Palanci, koji je inace selekcioner pasulja, a pricao sam sa njim na ovu temu pre 10ak dana.

- - - - - - - - - -

Prosla godina je bila katastrofalna za pasulj, ja ga nisam ni cupao, ali to je bila povrsina za kucne potrebe. Kome prodajes pasulj sa tolike povrsine?
najveći deo odlazi u trgovine a nešto odnesu prekupci

- - - - - - - - - -

s6303178.jpg

pre špricanja kupropinom
s6303170.jpg

posle isto zaraženo mesto tretirano kupropinom

- - - - - - - - - -

šta mislite o prihrani pasulja preko lista,sa čim špricate i kad?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh