Parenje kunića

Palpacijom se vrsi provera tako sto se zenka prihvati i u mirnom polozaju jrdnom rukom drzi adrugom lagano i njezno izmedju palca i kaziprsta i srednjeg prsta pipa se stomak u pravcu od grudnog kosa ka karlici i obrnuto ako se napipa oblik u velicini lesnika i li velicine srednjeg oraha pouzdan je znak da je zenka skotna.
Napomena: ako je zametak sitni moze se zameniti sa izmetom a ako je veci i tvr moze biti daje od prehodnog okota ostao plod sto nije dobro.Treba ponavljam dosta uvezbavanja da se to sigurno radi.Niposto kontrolisati nemirnu zenku i ako ima tvrd napet stomak jer moze imati negativne posledice i da uginu mali.

Ovako, imam 2 kunica, muzijaka i zenku. Kunici su patuljasti, lavlja glava! 27.7 sam ubacivao zenku kod muzijaka, i parili su se. Danas sam procitao da treba kontrolno parenje, pustao sam, samo je nabila glavu u pod, skupila se i po malo cicela, da li je proslo ok, sta mislite, evo slika muzijaka i zenke, siva je zenka!
P1080721.jpg
P1080726.jpg
P1080731.jpg

Sta treba pripremiti? Da li je obavezna i da li je bolja kotilica nego samo dosta sena i ako jeste koje su dimenzije za patuljaste rase? Kako da je hranim u toku "trudnoce"(pretpostavljam da jeste skotna posto je muzijak padao u neOsvest ali nisam siguran jer nikada mi se nisu kotili kunici) a kako u toku dojenja? Inace ovde i nema original hrane za zecove, tako da ih hranim senom,detelinom,kupusom,jabukama,jecmom,psenicom,divlji ovas itd.....

Nisi jedini kog muci problem.Nadam se kad prodju vrucine da ce se aktivirati i poceti svalerisaati se.

Prvo paranje kod hajkoma cekam crvenkastu mokracu ali je nema. Pa posto je vec 4 mesec kako imaju mislim da je vreme da se pare.. Zekan ima 6 meseci. Koja je verovatnoca ako sada pokusam da ih parim da ce ostati skotne ?

Dok ne stavis zenku kod muzjaka neces znati. Ako se muzjak onesvesti onda je deran ubo. Za 5-6 dana stavi ponovo ako bezi od muzjaka znaci da je skotna.

Kod mene je to malo cudno :D danas se 2x onesvestio jutros na jednoj. Veceras 3 zecice.. 2 hajkom 1 panon i nista. Ostali muzjaci tek imaju mozda 4 meseca skoro 5 ali su jos mladi. Ovaj mi je iz prve linije i najstariji platio sam ga oko 45 evra. Njega mogu da pustim na hajkom drugu liniju i na 2 linije panonaca dok ostali malo ne narastu. Jako su plasljive jer im je prvi put. Puste one njega da to uradi ali i beze. Pustio sam ih prvi put 31.8. Sad je 6.9. Pokusacu da ponovim sutra na druge 2 hajkom mozda i na panon. Umori se zekan :D

Imam problem sa novozelandskim belim zekanom koji je kupljen u somboru.
Zekan od februara uopšte nije upario nijednu zenku i nedeluje rasiljeno kada se ubaci zenka kod njega, tj. totalno je nezainteresovan.
Mozeli mi neko pomoći oko toga ili jednostavno je spreman za lonac.
Iskreno jako mi je zao jer zaista jako lepo izgleda a nijedno njegovo leglo nemam

Prvo pregledaj tog muzjaka,dali su spusteni testisi i da nema neku izraslinu koja smeta...Ako ne reaguje na zenke onda je problem...Pogledaj detaljno...

Spušteni su mu testisi i ima ih... nevidim da ima izraslina.... uopšte ne reaguje na zenku i zaista mi je mnogo zao.... zato ako mi kunićari mogu pomoći raznim savetima bio bih zahvalan

Poslednja izmena od urednika:
Probaj da jede zelenisa vise.Kupus,persun i ostavi jos mesec dana,pruzi mu sansu dok zahladni i jesen uradi svoje.Imam i ja sada tih problema ali ostavljam jos da cekam i nadam se da ce uskoro postati zainteresovan a ne zenke da skacu na njega..strpljen-spasen..

Tesko je dati tacan odgovor jer postaje vise varijanti za neuspeh:pregledaj da mu nije P.organ ,vrh ostecen, razvrnut,ako dugo nije pario mozda je postao neplodan.Uz ostale navode koje su dali predhodnici,daj mu jos koju sansu,ako ne uspe odluci sam sda dalje.

Pozdrav kolege, da li neko iskusan moze da mi odgovori da li je ovo dobro 'onesvescavanje' :osmeh:
Zenka se okotila pre 14 dana, prvi joj je okot. I danas sam je pustio, al mi nesto prekratko trajalo.

http://www.youtube.com/watch?v=WzoFNMk2eAM&feature=youtu.be

Posle je jurio jos nekih 5 minuta ali bezuspesno pa je poceo da je grize pa sam ih razdvojio. Stresno je bilo za nju pa ne bi zbog prvog legla da preterujem. Da li je ovo ok, ili da cekam 30 dana pa da saznam :D Ne bi je pustao na kontolno jer mi je zao mnogo se preplasila, pa ako nije uspelo radije cu rizikovati da cekam i da ne bide nista, bar ce ovo prvo leglo izvuci maksimalno :)

pozdrav svima od kunicara pocetnika i hvala unapred :)

Nazad
Vrh