Parenje kunića

Pustio bih ja njih,nego se bojim da ne prestanu sa rastom...voleo bih da se formiraju u prave priplodne zenke (4,5-5kg).Ako ce one i posle parenja da nastave sa rastom -pustam bez razmisljanja.Naravno,sve uz vrhunsku hranu i dobar smestaj.:ppozdrav:

Pozdrav uvek me sa necim zbunite ovo mi jos se nije desio ovih par godina bavljenjem kunicarstvom pa sta u stvari se desava u genetici ako prerano parimo kunica da napadne gen rasta???Jel po ovom se moze desiti sto ranije da parimo da dobijemo nesto izmedju patuljastih i standardne velicine nesto kao mini jel sam u pravu???A sta ce biti sa patuljastim ako uparimo slucajno ranije???Nista ranije naravno dok ne budu polno zrele i naravno sto crni tekir kaze sa jako kvalitetnim ishranom po pitanju ovog ::pomoc:;Naravno imao sam i ja od kocenja daje manja ili od kupovine ostalo manje nego standard i dobio sam odgovor od odgajivaca pa suvise sam rano pustio na parenje ali toje sasvim nesto drugo u genetici.A dali muzjak pari dok ne prorade testosteroni znaci do polnog sazrevanja??Naravno kod zencice nesto drugo u pitanju normalno treba sacekati sa parenjem jer tu kod njih bitno pravilno dase razvije materica a ne dali ostala sitna ili u standardnoj velicini.Veliki pozdrav

Pustio bih ja njih,nego se bojim da ne prestanu sa rastom...voleo bih da se formiraju u prave priplodne zenke (4,5-5kg).Ako ce one i posle parenja da nastave sa rastom -pustam bez razmisljanja.Naravno,sve uz vrhunsku hranu i dobar smestaj.:ppozdrav:
Ništa se ti ne sekiraj,samo puštaj,to ti je moj savet!Sa rastom neće prestati,narašće one vremenom.To su ti hibridi a ne rase!Govorim ti iz iskustva.Pozz...

Zamisli buraz,pustio danas deliju na nju a ona se pravi blesava....vratim je u kavez sa drugom zenkom-skacu opet jedna na drugu :sta: Izgleda da su lez...ke majke im ga...:haha:

Pozz raja imam jedno pitanje i hitno mi je ali prvo da vam objasnim.

Znaci imam muzjaka i zenku - belgijski orijasi.(zenka 12 mjeseci muzjak 13 mjeseci)

Zenka je bila bolesna,imala je koznu sugu ali nakon 2 i pol mjeseca uspjesno je izlijecena.
Nikada se nije parila i sad sam je pustio sa muzjakom ali ona je non stop bjezala od njega a i kad je zaskoci odmah pobjegne od njega.
Onda sam mislio da se mozda nece pariti ali sam nakon nekoliko trenutaka vidio da dok se muzjak odmara ona po njemu skace,i sa onim sto sam procitao po netu to je znak da se zeli pariti,medjutim ponavlja se isto on cim krene ona pobjegne i tako u krug.
Ostavio sam ih nasamo malo a kasnije kad sam se vratio lezali su jedno do drugog i on ju je lizao,pratio sam malo ali od onda muzjak vise ne napada pa me to zabrinjaje,da li je to normalno ili ?!?
Znaci da li ima neko savjet koji bi mi mogao pomoci,ili da mi nesto predlozi ?

Drugar pa to je ve4ovatno zato sto ti je zenka predebela,kada sam bio kod jednog odgajicaca koji drzi ciste B.Orijase i on mi je ovako reko nema tu da cekas 9.10.11 meseci da se prvi put pari,vec cim zenka nagura do 7 kg odma je pustas da se pari i onda mora da primi ko iz sale,a inace ni ja to nisam znao do tada,i ja sam imao isti problem jer kada sam pustao zenku prvi put imala je preko 7.5 kg i nije htela jedno mesec dana da primi,i onda je stavio na dijetu i da vidis kako je primila 3 puta i evo sada se hvala bogu okotila i evo meli imaju vec mesec dana:osmeh:!Moj savet je da zenku stavis na dijetu,i da probas da je odnesec kod drugog mizjaka koji je stariji barem da ima 2 godine(jer onda muzjak ima preko 8 kg,i zna kako zenku da pugura i da je lepo oplodi)to ti je moj savet!:ppozdrav:srecno...

Drugar pa to je ve4ovatno zato sto ti je zenka predebela,kada sam bio kod jednog odgajicaca koji drzi ciste B.Orijase i on mi je ovako reko nema tu da cekas 9.10.11 meseci da se prvi put pari,vec cim zenka nagura do 7 kg odma je pustas da se pari i onda mora da primi ko iz sale,a inace ni ja to nisam znao do tada,i ja sam imao isti problem jer kada sam pustao zenku prvi put imala je preko 7.5 kg i nije htela jedno mesec dana da primi,i onda je stavio na dijetu i da vidis kako je primila 3 puta i evo sada se hvala bogu okotila i evo meli imaju vec mesec dana:osmeh:!Moj savet je da zenku stavis na dijetu,i da probas da je odnesec kod drugog mizjaka koji je stariji barem da ima 2 godine(jer onda muzjak ima preko 8 kg,i zna kako zenku da pugura i da je lepo oplodi)to ti je moj savet!:ppozdrav:srecno...

Hvala puno na odgovoru,a onda cu tako i probati,na dijetu pa kod drugog muzjaka.
A izvini ako sam naporan,sta mislis da prvo probam sa persunom jer vidim da je u puno slucajeva uspjelo ? ?

Zdravo! Imam jedno pitanje za vas.. Ako dve razlicite zenke pari jedan muzjak dali zajcinjata od ednata i zajcinjata od drugata zenka moze da se parat medjusobno??

Nije preporučljivo. Tek šesto koleno koje je u srodstvu bi moglo međusobno da se pari, a da ne dođe do nekih genetskih problema.

Juce se parile moje dve zecice (panonka i hajkomka).Muzjak je kod obadve bio panonac.Danas nosim na parenje jos dve hajkomke a prekosutr jos jednu tako da se nadam da ce se svih 6 okotiti do pola jula.Jedna panonka mi je vec skotna (15 dana).:ppozdrav:

Kako spreciti da zenka postane predebela?Citao sam da hrana treba da im bude dostupna uvek.Ja mojoj dajem kukuruz i travu,vinovu lozu,a neki put je pustim u dvoriste pa sama bira.Ima oko 3 meseca,novozelandski beli.Kada bih mogao da je pustim u priplod?

Smanji kukuruz, ubaci zob, suncokret, jecam po malo, daj i deteline, graorice, mlecike, sargarepe, kupusa... Dosta ti je jednolicna ishrana samo kukuruz i trava.

Kako spreciti da zenka postane predebela?Citao sam da hrana treba da im bude dostupna uvek.Ja mojoj dajem kukuruz i travu,vinovu lozu,a neki put je pustim u dvoriste pa sama bira.Ima oko 3 meseca,novozelandski beli.Kada bih mogao da je pustim u priplod?
Kako ti je reko pitbullns,tako i radi.Kukuruz nije dobar za kuniće,izbegavaj ili samo u malim količinama.Puštaj je sa pet meseci,ako ne bude debela.Pozzz...

Mozeto sama trebato za priplodi ostavit najboljeto primerki iz leglo i ne parovat vise od ti genracio.Kto u prirodi kazuvat koje kom rod,najboli et najaci sparuva sve i tak v krug.

- - - - - - - - - -

Zenke parim od 5 do 7 meseca mlade zavisno od velicine[rase ]A redovne koje se kote od 2-5 dana ako je uginulo leglo ili uma 2-3 mala u leglu.od 14 do 20 dana po okotu sa 4-5 malih u leglu
28 do 34 dana i po odbijanju malih 45-dana sa 6-8 malih u leglu.provera skotnosti Palpaciom od 12 do 16 dana ako nije ostala skotna ponovo pripustam.

Nazad
Vrh