Parenje kunića

Drugar ja kada parim zenku,tj kada je ona spremna i sama se odize dosta je i 2 puta da je zekan odradi,i to nekontrolisem parenje,a kada ide na "silu",da zenka nije spremna,onda isto najvise 2 puta i posle 5 dana na kontrolu,i kod mene je to bilo barem sigurno...

mirooo kao sto Pera kaze 2 puta je dovoljno,a cim ti ta zecica skici i bezi od zeca to je to,za 25dana ocekuj male zeke :ppozdrav:

A znam da je 2 puta dovoljno nego sam ga htio malo više ostavit zbog toga što mu je to prvi put i mlad je zec pa nek se malo izguštira za prvi put a Zorke valjda će se okotiti pošto mu jučer već nije dala ni blizu sebe a 5 dana prije nego što se ova okotit treba mi se još jedna okotit koju je pario provjereni zec od koje mi je dao 5 komada od ove zečice
2aez1c9_th.jpg
i njoj je bio 1 put al se zato pokazala ko odlična majka svi su preživili danas im je 6 dana....

- - - - - - - - - -

Nekoliko slika i mješanki ova se parila 15.3,primila ga 4 puta od provjerenog zeca ,ana kontrolnom parenju 20.3 nije dala zecu....
2najuw1_th.jpg
dq2lwz_th.jpg
2r3i4ie_th.jpg
A ovo joj je sestra
35jky6t_th.jpg
13yfs04_th.jpg
koja ga je primila 6-7 puta,a pario je mladi zec ovo je on
2cnxjd1_th.jpg
rmnqc3_th.jpg
accwhx_th.jpg
16ll3r4_th.jpg

Poslednja izmena:
Evo da napisem i moj sistem parenja pa mozda nekom to bude zanimljivo meni se pokazao dosta efikasan i 99,9% zenke ostaju skotne.

Kao prvo pratim zenke dali trazi muzijaka ili ne ako ne trazi ne forsiram a kad trazi tek onda ide na parenje, ja nevolim da silujem zenke i parim na silu tipa da joj dizem zadnjicu vezem rep i slicne stvari kod mene toga nema i nikad ne parim zenku dog jos doji mlade. Kod mene to izgleda ovako parenje u svakom slucaju traje oko 3 minuta nikad duze. Ako za tri minuta ne uvali ide zenka napolje. Smatram da je tri minuta (ne gledam na sat nogo od oka) sasvim dovoljno vidimo sta se desava ako se zenka odmah ne postavi i ne digne rep moze biti i tri sata unutra nece biti nista od parenja, onda poskusavam sutra i narednih dana. A ako joj uvali ide odmah zenka napolje nema vise jednom i gotovo. Ovaj proces pocinjem obicno ujutru i u podne isto tako cim jednom skoci zenka ide napolje i uvece ponovim skok i to je to gotovo parenje. Sad ce me neko pitati zasto ne tri puta odjednom nego tri puta odvojeno? Zato sto smatram da kad muzijak skoci prvi put on istrese svo seme i ostalih puta skace na prazno a posle par sati on obnovi spermu i onda ima bolji efekat kad je tri puta odvojeno nego kad je tri puta za redom. Isto tako smatram i da je bolje za zenku kad prvi put primi seme da miruje sama u kavezu nego da skace i vija se sa muzijakom po kavezu.
Ovakvo parenje praktikujem vec duze vreme i zenke mi 99,9% ostaju skotne i kontrolno parenje ne radim ono je sasvim suvisno.
Al sam ga za komplikovao :haha: nadam se da ste shvatili sustinu :sta:

U pravu si ti druze.I ja se slazem sa tom praksom,znas onu narodnu:"Spricer se ne dosipa i zena se ne dojebava." :haha:Kad'je tresne jednom,nema popravke odmah...vec popodne i uvece je u redu.:ppozdrav:

Pa na taj način 100% ostaju skotne. Ne mogu da se setim gde sma pročitao, beše davno, da se nekoliko sati nakon parenja nešto dešava kod ženke u organizmu (ali se ne mogu setiti tačno šta, da li jajbe ćelije odnekud izlaze ili sl.), pa kad se u tom momentu ženka ponovo oplodi dolazi do stoprocentne skotnosti. Zato sam i ja moje pario ujutru i popodne.

Ma da kakvo silovanje zecice oce ili nece i gotovo.Ne mozes na silu nista postici.Ne znam da li to ima veze recimo da zecica po okotu odbije mlade,ako se na silu parila.

Ja svoje svaki treci dan ubacujem kod zekana pa kad ubode, ubode..Ne kontam bas kako siluju zecicu, to vezanje repa, drzanje i.t.d

Evo da napisem i moj sistem parenja pa mozda nekom to bude zanimljivo meni se pokazao dosta efikasan i 99,9% zenke ostaju skotne.

Kao prvo pratim zenke dali trazi muzijaka ili ne ako ne trazi ne forsiram a kad trazi tek onda ide na parenje, ja nevolim da silujem zenke i parim na silu tipa da joj dizem zadnjicu vezem rep i slicne stvari kod mene toga nema i nikad ne parim zenku dog jos doji mlade. Kod mene to izgleda ovako parenje u svakom slucaju traje oko 3 minuta nikad duze. Ako za tri minuta ne uvali ide zenka napolje. Smatram da je tri minuta (ne gledam na sat nogo od oka) sasvim dovoljno vidimo sta se desava ako se zenka odmah ne postavi i ne digne rep moze biti i tri sata unutra nece biti nista od parenja, onda poskusavam sutra i narednih dana. A ako joj uvali ide odmah zenka napolje nema vise jednom i gotovo. Ovaj proces pocinjem obicno ujutru i u podne isto tako cim jednom skoci zenka ide napolje i uvece ponovim skok i to je to gotovo parenje. Sad ce me neko pitati zasto ne tri puta odjednom nego tri puta odvojeno? Zato sto smatram da kad muzijak skoci prvi put on istrese svo seme i ostalih puta skace na prazno a posle par sati on obnovi spermu i onda ima bolji efekat kad je tri puta odvojeno nego kad je tri puta za redom. Isto tako smatram i da je bolje za zenku kad prvi put primi seme da miruje sama u kavezu nego da skace i vija se sa muzijakom po kavezu.
Ovakvo parenje praktikujem vec duze vreme i zenke mi 99,9% ostaju skotne i kontrolno parenje ne radim ono je sasvim suvisno.
Al sam ga za komplikovao :haha: nadam se da ste shvatili sustinu :sta:
Svaka cast na nacinu parenja.Da dodam da i ja isto postupam,gledam kako se ponasa zecica obicno trlja bradu o pojilicu,hranilicu,grebe po kavezu.Prvo izvadim muzjaka iz kaveza i u njegov kavez na 15 minuta ubacivam zenku da se dudatno stimulise njegovim mirisom i tek tada ubacivam muzjaka u njegov kavez gde ga ceka zenka.Posle cina parenja opet vadim muzjaka na 15-20 minuta da ne skace i ne kida zenku bez veze a da se ona stimulise mirisom muzjaka.Probajte ovaj sistem parenja- pali u 90 posto parenja.Da dodam da muzjake drzim u tovilistu udaljenom 50 m od kotilista gde mi se malaze zenke i da tako nemogu da osete miris muzjaka i obrnuto.Muzjacima 1-2 puta nedeljno dajte sangarepu,dokazano je da podize pokretljivost spermatozoida za 20%.Pozz..

A cemu uopste to? Mislim jel moze uopste da ostane skotna zecica ako joj nije dan?

Pa kontam da moze, cim postoji i tehnika:haha: rada..-
Kako ja svatih zenki svezu rep kanapom, kad muzjak skoci, povuku kanap, da bi digli rep i samim tim oslobodili prolaz za malca(mesto za smajlic koji se krsti, i to levom rukom)

Ma dajte ljudi....:haha: pa i kod zena imaju plodni i neplodni dani.Kerusa kada ima teranje,ono traje 20-tak dana a samo dva-tri dana su plodni i tada moze da ostane.Mada to sa kanapcetom nije lose za zeca-bolje da drnda nego da ga slajfa rucno :haha::haha:

E kao strucnjci raspravljamo sad bi nam trebali podeliti diplome o prcozecologiji :haha: savete delimo samo radnim danima subota i nedelja ne radna

Ako uzmete knjige o uzgoju kunica videcete nema plodne-neplodne dane vec se nagon desava u samom susretu sa zekanom i za 4h dolazi do oplodnje ako je pristala na skok.Ako nije pristala na skok desava se pojava zutih tela i lazne skotnosti zato zenku koja odbija parenje vise puta treba zamenuti sa boljom...Grupu mladh zenki drzim zajedno one koje zelim da postanu budece zenke za kocenje.One kako sazrevaju polno pocnu da skacu jedna na drugu tako znam da su spremne za parenje.Ta sto skace ide kod muzjaka i vraca se nazad u kolektiv da bi za par dana sve imale polni nagon.Za nekih 5-10dana sve zecice prelaze u kaveze gda ce ostati svaka posebno da se koti i kada udje u taj ciklus ostaje dak nebude zamenjena novom grupom...Bar je kod mene tako i ima uvak malih...

Znam da neki tako Poni rade sa zečicama.....
Ostave 3 do 4 mlade zecice zajedno i tako ih pare....
Nije to loša ideja

Sta bi se recimo desilo ako skotne zecice ostanu u grupi da li bi se tukle(recimo 2 ili 3 zenke na 3m2)

Mislim da se nebi tukle... Bitno je da medju skotnim zečicama nema zekana....
Mada ko zna, priroda je to.....

Verovali ili ne, moj ujak je držao 2 ženke zajedno (2 sestre su bile u pitanju), u isto vreme ih je pario, u isto vreme su se kotile, čak se dešavalo i da se okote u isto gnezdo. Kako su one znale koje je čije mladunče, ja pojma nemam, ali su ih othranjivale bez problema.

Nazad
Vrh