Parenje koza

Znaci ne bih pogresio, hvala unapred !
 
desava li se i koliko cesto dva jarenja u prolece i jesen.od cega to najcesce zavisi?
 
D.veče!Pitanje jedno ako može neko da mi odg.% god već držim koze i nikad mi se ovo nije desilo,nikako nemogu da ostanu sjarne.Od avgusta kad su se počele pariti od njih 10 samo mi jedna stara koza ostala sjarna a ovih 9 nikako da ostanu,svako 21dan traže ponovo.Jedna mlada(jarica od 9mj)se parila 01.10. i ponovo 12.10,to mi nekako čudno pa bih molio ako neko može da mi objasni o čemu li se radi?Unapred hvala
 
U kakvim ih uslovima drzis,jel ih tretiras sa cime iii...ili je samo nakrivi kapu i pusti svezi za grm i nek brste.Izvini ali malo moras vise napisati o njima-sebi da bi ti pojedinci mogli pomoci.
 
Ma držim ih u normalnim uslovima,hrana je kompletna a plus ih svaki dan puštam i da brste i pasu,imaju svega ali šta se dešava nikako mi neide u glavu.Čak sam ovde našao jednu tabelu što se tiče hrane i po njoj ih hranim,što se tiče suvog obroka(brašna)a uveče kad ih zatvorim pre muže dajem repni rezanac sa stočnim brašnom.Ma imam ih samo 10 kom i baš pratim da bude sve po PS i do sad bilo sve ok ali sad.......
 
Nisi napisao da li si sa tim jarcem imao uspeha ranije. Pa i ako jesi moguć je da zbog nekog razloga jarac naknadno postane problem. Naoko zdrav a broj ispravnih spermatozoida mali još ako se pojavi slaba pokretljivost....To je ono što prvo padne na pamet i najveća šansa je da tu leži problem.
Sledeće je ishrana. Na primer nizak nivo glukoze, mangana ili kalcijuma u krvi može da dovede do jako niskog procenta začeća. Ti spominješ rezance i mekinje. Prvo to nije kompletna hrana. Drugo mekinje su jako bogate fosforom a to dovodi do poremećaja i kalcijuma jer oni su jako povezani, to jest moraju da budu u balansu.
 
Jarac je već oplodio jednu to sam napisao a i ja nešto razmišljam da nije slučajno kod njega neki poremećaj a što se tiče repnog rezanca i stočnog to samo uveče dajem a ujutro i u podne jedu kuk.prekrupu,ječmeno brašno,sojino brašno,malo stočnog i stavljam im slovenački vitaredin u brašno.Moram onda da pokušam da menjam jarca pa šta Bog da a gledajući ga ovako super je i žestok
 
Pozajmio od nekog jarca a kazama daj fertilfosa da se malo jajnici oporave,pa to je mala kolicina mozes im palacinke na treci dan peci. :D
 
Već kupio novog momčinu(jarca) pa sad ću da vidim a i dat ću im to što si mi rekao Care pa ću da vidim,u svakom slučaju hvala svima na savetima.
 
kako imam dve alpine i jedno jare koje sam ostavio dao sam im imena .. ova jedna Roga trzila i mrkala se moram da pogledam krajem meseca da li ce da trazi ...ona druga Mici umanjila mleko ali od trazenja nista ocekujem i zagledam svaki dan ..posto sam nov u ovom poslu ..pratim vas i citam da ako nesto naucim iz vaseg iskustva ali kako vidim isto i kao sa krmacama simtomi za trazenje nikad im se nezna .. :sta: :sta: ... ::namigivanje::
Post je spojen: [time]1287989287[/time]
_________________________________________________
kako se manifestije trazenje kod jareta starog 7 meseci lepo je uhranjena.... :sta: :sta:
 
Moj brate ove koze su ti prljaveeee i neuhranjene hm mislim da kod njih nije problem koliko kod tebe,koza nece leci u blato po 5 dana ali ako je bas blato onda mora.Malo povedi racuna o njima naganjace se one.Jednom rijecju zakasni i porani i bice sve ok :sta: :ppozdrav: .
 
Care moj 5 dana kiša padala a to je ispred pa nakislo a u štali im je suvo i čisto,svako jutro nova pilota i slama a to kupio onog jarčinu pa ga ubacio među njih pa nastao belaj,ludnica,....
 
Ipak je jarac bio problem,sad se sve oparile i ostale sjarne :).Hvala vam svima na savetima.
 
Sada kada se sve lepo završilo, mogu da se priključim ovoj kritici....
CAR je napisao(la):
Moj brate ove koze su ti prljaveeee i neuhranjene hm mislim da kod njih nije problem koliko kod tebe,koza nece leci u blato po 5 dana ali ako je bas blato onda mora.Malo povedi racuna o njima naganjace se one.
Mlečne koze ne smeju da budu debele ali treba da budu u dobroj kondiciji. Ima ovde na forumu fotografija lepo negovanih koza. Što se tiče blata za to nema opravdanja. Ili ti neka voda podliva u kozarnik ili štediš na stelji ili i jedno i drugo. :sta:

Moraš i deo ispusta da pokriješ ako treba i da naspeš. Tako da i po kiši mogu da borave napolju a da budu suve!
:cao:
 
@crni gruja

koza je spremna za parenje kada se dobro razvije i sazri a to nije uvek u skladu sa uzrastom. Najranije sa 7 meseci, ako je dobro razvijena cca 35 kg( po nekima može i malo manje) i u dobroj kondiciji može da se pari.
 
crni gruja je napisao(la):
@Tar
da li ima neko teranje (polni zar) ili je vodim kod jarca onako bez ikakvih siptoma... aaa samo da je vidis lepo jede a i ima je ..a koji koncentrat mi preporucujes ..
Ima puno simptoma. Npr oće da naskače na druge.....vidi se to.
Ne znam ni jedan konc. u Srbiji namenski za koze. Najčešće piše da je za ovce i koze. Po pravilu to je pravljeno za ovce i nije optimalno za koze.
 
Kad je repic gore i drma snjime i mekece to je prvi znak da "trazi momka ::namigivanje:: " inace koza kao sve zivotinje se naganja kad je solidno uhranjena ili ima (polje pred sobom).Svasta sam se nagledao i naslusao od pojedinaca koji kazu kao npr.koza se boji rogata jarca, :haha: itd.znam ih koji nisu kocic u polju premaknuli 3 puta od proljeca a kod kuce se neprihranjuju i kaze nece da se naganja itd,Ovo sam napisao kao sto sam rekao svasta sam se nagledao i naslusao.
 
Nazad
Vrh