panonski beli kunić

@ Danko K

Pa za pocetak je dovoljno a do zime nesto smisliti oko tih vrata ako nista drugo zatvoriti sa najlonom da ne ulazi samo hladan vazduh. Bar da se voda ne smrzava. A plafon jel imas? Za panonce nije toliko bitno i zima ako se polako kako zahladuje stalno nalaze na istom mestu, naviknu ce. Samo ce biti problem sa kocenjem zenki mali da se ne posmrzavaju. A koliki su kavezi koja im je dimenzija i gde ce biti kotilica, u kavezu ili van kaveza?

Petao

Da smestaj ima krov, samo je taj ulaz otvoren. Smestaj za zenke je 100x60x50, kotilice su spolja 50x60x50, a za tov je jedan veliki boks 240x60x50.

Dobro sto ima krov mislio sam na plafon, pa da se nekako vrata zadihtuju. Za srednu velicinu kunica je dovoljan kavez i 80x60x50. A koliko mislis kunica da zapatis?

Petao
Mislim da je za moje potrebe dovoljno dve zenke i jedan muzijak, kasnije cu kupovati muzijake da osvezim krv, a zenke cu ostavljati od mojih, probacu sa panonskim pa ako neide uzecu neku drugu rasu, hvala ti na odvojenom vremenu druzicemo se jos preko foruma, a mozda i vako, pozdrav

Pozdrav svima. Nov sam ovde na forumu pa bih hteo da predstavim svoje panonce.
muzijak 4,5 meseca star
muzijak.jpg
muzijak1.jpg

zenke- tetovirana
tetovirana.jpg

bela
panonska1.jpg
panonska.jpg

Pozdrav svima! Od nedavno sam se zainteresovao za gajenje panonaca pa sam vam se pridruzio.Nameravam da stupim u kontakt sa nekim od odgajivaca radi kupovine kvalitetnih primeraka.

Nedavno sam kupio panonce: 2 dame, jednu devojku i jednog momka.Cela banda je od jednog odgajivaca. Dame je on upario uz moju saglasnost. Obzirom da nisam pronasao granule kojim su hranjene privikao sam ih na drugog proizvodjaca i sve je ok.E sada imam jedno pitanje. Odgajivac koji mi je prodao panonce nabrojao mi je pojedinacno za svaku jedinku koje je koja LINIJA.Zamolio bih za objasnjenje o LINIJAMA kod panonaca.Ako je Megi raspolozen ili bilo ko drugi zahvaljujem na poducavanju.

Ako ce ti pomoci...

ukrstanje.jpg
ukrstanje.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/695/ukrstanje.jpg/

Link ne radi ako mozes stavi ponovo imas opciju sa uredi poruku
ukrstanje.jpg
ukrstanje.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Imas opciju na http://translate.google.com/# prevoda sad nemam toliko vremena al cu ti prevesti sve za dan dva. Ako ti nije hica.

peto1,
Hvala na odgovoru, vec sam vrsio prevod putem translatora ali ne razumem sustinu LINIJA kod panonaca. Receno mi je da navodno postoje 4 linije, da su postignute po nekom principu usavrsavanja po kvalitetu. Da li je to bas tako ili postoji nesto zvanicno po ovom pitanju. To ja zelim da znam. Pozdrav!

Evo ovako
Znaci postoje 3 genotipa i na univerzitetu se pravi selekcija od ova 3 genotipa kao sto se vidi na slikama, bukvalno prevedeno to bi ovako zvucalo.
1.Matericna-zenska linija
2.Panonska linija
3.Velika linija ili je zovu tu kod na i xxl linija
Karakteristike ove tri linije, prvo da pocnemo sa prvom matericnim genotipom:
1. Kilaza odrasle jedinke 4,0-4,5 kg, cilj ove selekcije je povecanje legla znaci vise malaca kod okota, povecanje sisa majkama, i poboljsanje odgajanja.
2. Kilaza odrasle jedinke 4,3-4,8 kg, cilj ove selekcije je sto boji radman mesa posle klanja itd.
3.Kilaza odrasle jedinke 5,0-6,0 kg, cilj ove selekcije je poboljsanje telesne telesne tezine znaci da mali zecevi za sto kra vreme dostignu kilazu za klanje.
Na univerzitetu se jedinke za priplod tako biraju da idu pod CT, tako se posle toga vidi obim i velicina bataka, ostavljalju se jedinke naravno sa najboljim karakteristikama.
Sto se tice ove tri linije i ukrstanja, najbolji su ti malci u kojima su zastupljene sve ove tri linije. Znaci zenka da bude ova prva linija a muzjak panonska linija od tog ukrstanja dobijas male, i posle toga od njih ostavljas za priplod zenke i paris sa muzjakom ovom trecom linijom takozvanom najvecom ili ti xxl linijom. E sad, moze se cistokrvno drzati i ova prva linija isto tako i druga (znaci paris zenku i muzjaka iste linije), a ova 3 linija se ne preporucuje cistokrvno drzati, samo se ubacuju muzjaci za zavrsno parenje ili ti parenje za zenkama dobijenih ukrstanjem 1 i 2 linije, ili moze i u drugom ukrstanju naprimer paris xxl muzjaka sa 1 linijom ili drugom linijom a ne sa dobijenom zenkom ukrstanjem 1 i 2 linije. To bi bilo to ukratko sto tice linija i ukrstanja, ako nesto nije jasno slobodno pitaj. Sve u svemu ako se bavis sa par zenki mislim da je za tebe najbolje drzanje u cistoj liniji znaci da izaberes ovu prvu ili drugu liniju i drzis u cistoj liniji i bice zadovoljan veruj mi. Ukrstanje se isplati ponajvise onima koji imaju farme, jer sa ukrstanjem dobijas na vremenu sto se tice dostizanja kilaze za klanje, i dobijas i to da ima vise i okocenjih malaca zbog ukrstanja.

Gabesz20,
Zahvaljujem ti se na opsirnom pojasnjenju u vezi linija koje su prikazane na madjarskom, univerzitet iz Kaposvári, link http://bantesz.hu/prezentaciok/Kaposvari_Egyetem-Pannon_feher-BANTESZ_20101208.pdf . Kako cu ja da prepoznam koje linije imam u kavezima? Da li se jedinke razlikuju po izgledu, ponasanju ili bilo kako drugacije ako su razlicitih linja. Ja imam tri zenke priblizne starosti oko 4 meseca.

Ovo sto su napisali odnosi se na maticna jata koja se ukrstaju u Kaposvaru a ne za prodaju. I to sto prodaju dobijas papir o poreklu, liniji i o nacinu ukrstanja.

Gabesz20,
Zahvaljujem ti se na opsirnom pojasnjenju u vezi linija koje su prikazane na madjarskom, univerzitet iz Kaposvári, link http://bantesz.hu/prezentaciok/Kaposvari_Egyetem-Pannon_feher-BANTESZ_20101208.pdf . Kako cu ja da prepoznam koje linije imam u kavezima? Da li se jedinke razlikuju po izgledu, ponasanju ili bilo kako drugacije ako su razlicitih linja. Ja imam tri zenke priblizne starosti oko 4 meseca.
Probaj da ih uslikas pa postavi slike o njima ovde, mada i nije to lako identifikovati dali su u cistoj liniji, probaj kontaktirati sa Megijem on ti moze mozda pomoci u indentifikaciji.

Koja je razlika izmedju Novozelandskog belog i Panonca?

Nije potrebno isto pitanje postavljati u vise tema, neko ce se naci i odgovoriti.

Poslednja izmena od urednika:
U neko skorije vreme cu uslikati moje panonce pa cete mi reci nesto vise o linijama koje me jos uvek interesuju.Imao sam tuznih dana po pitanju kunica, naime jedna zenka mi je uginula.Sto kaze nas narod:posle kise obicno ogreje sunce, danas mi je jedna panonka donela na svet 10 maleckih kunica. Prava radost za mene i porodicu.Pozdrav!

Kako mogu da saznam koja je linija.Na usima ima oznaku 43625 na drugom uvetu 102.Pitam iz razloga da nebi kupila zenke iz iste linije.

Nazad
Vrh