Pšenica 2024-2025

A ne pominjemo vestak koji je bacan zadnje 3godine a zbog suse ga ni biljke nisu iskoristile

kod nas su sve psenice bile odlicne sve do toplotnog udara

tada je prinos odlucivalo duzina vegetacije same sorte,nista vise

ista njiva 2 sorte su imale razliku od 420kg po jutru u korist ranije naravno

da je bilo "normalno vreme" ova druga bi bila bolja

samo zato sto je jedna sorta kasnila 10 dana u zrenju od druge i sam hl je otisao dole+naravno i primesa

sta ce reci sledeca godina videcemo

Danas sam zavrsio zetvu psenice. NPK 12-32-16 =150 kg/kj,AN 120 kg+70 kg po kj,tanjirano na suncokretu jednom,na kukuruzu dva puta,setvena norma oko 150 kg/kj,dva tretmana. Seme kupovno na 25% povrsine,moja dorada na 75% povrsine...Redosled sorti je po prinosu:RWA Obiwan,RWA Sofru,LG Apilco,LG Avenue,RGT Yeti...Prinosi se kretali od 3700-4500 kg/kj...Na predusevu suncokret slabiji,na kukuruzu bolji. Prosek 4000 kg/kj. Ne znam sta bih jos napisao...zarada je sa ovim cenama mala,a gledajuci jesenje useve, srecan sam sto u celokupnoj setvenoj struturi psenica ove godine ucestvuje sa 45%!

danas zavrsena psenica.sofru najbolja neki prosek 46m/j. bc anica 44m bc senzacija 32m sy pasion 33m basilio 38m.ukupan prosek prinosa psenice 40m.proteini od 9 do 12.vecinom 10 a vlaga od 7-9.na dosta njiva slama zelena a vlaga oko 8.ful agrotehnika i gnojidba po preporuci.rane sorte su se opet pokazale kao najbolji izbor.senzacija i pasion unistile jake toplotne udari.eh da je bilo kise bar nesto u junu. sve psenice su vecinom nesto bolje curile na oranom nismo merili tacno al po bunkeru na gruberisanom i tanjuranom smo mogli jedan krug u proseku vise u bunker stavit.

Mi smo skinuli nase psenice. Sorta Sofru, dva puta tanjirano na kukuruzu. Gnojidba 250kg/ha 15:15:15, prva prihrana 250kg/ha urea, druga prihrana 200kg/ha Kan. Prva zastita fungicid, herbicid, insekticid. Druga zastita fungicid i insekticid. Prinos 4100kg/ha. Bice bolje sledece godine..

Nije to uopste mnogo, ja najcesce idem 200kg/h UREA + 200kg/h KAN/AN i nemam nikad pologa.. Do duse radim regulator rasta. Kod nas je tik pred kisu pukao top.. Nisam jos detaljno racunao ali kakva je godina nisam zadovoljan ocekivao sam rekord, bice nesto ispod 6t/h ovako ugrubo..

Ja sam jesenas bacio 100kg urea,125kg MAP, 125kg 3x16 i na proleće 125kg KAN-a, Anapurna legla početkom maja i nije se podigla. Sejano na suncokret, ranijih godina nije polegala.

Ja sam jesenas bacio 100kg urea,125kg MAP, 125kg 3x16 i na proleće 125kg KAN-a, Anapurna legla početkom maja i nije se podigla. Sejano na suncokret, ranijih godina nije polegala.
Kod mene je ovako bilo:
Jesenas od 230 do 350 kg/h NP 5:30, proletos prva prihrana 180-230 kg/h AN a druga prihrana 200kg/h AN.. Prvo prskanje herbicid, fungicid, insekticid, lepak. Drugo prskanje u cvetu fungicit, insekticid, lepak.

Dosta si ti to uložio za taj prinos. Ja sam 250kg 5-15-15, 150kg urea i 100kg an. Prinos od 7 do 8 tone zavisno od kondicije njive. Vlaga je bila 8 tako da bi bili veći prinosi da je ranije skinuto.

Ja sam jedan tretman herbicidom i drugi tretman fungicid i insekticid. Prinos na tom pologu je 6.600 kg po hektaru. Na ostalim parcelama je manje više isto đubrenje sve ostalo je isto, tako da je prosek 6.900 po hektaru čisto sa odbicima. Svo seme sa tavana.

Nazad
Vrh