Pšenica 2024-2025

Takodje je askona obde bila fantazija na izgled i mnogo bolje od mnogih sorti ovde,na kraju je opici toplotni talas i jedva dogura do 4t

Tako da itekako ima veze u sortama i treba igrati lutriju svake godine pogadjati koja je bolja

Zna se 4-5 sorti koje daju solidne prinose a sa ostalima se ne bih igrao

Isto se desava sa kukuruzima i tu izgleda kod nas kws definitvno najslabiji sto se tice svega al do kraja videcemo
Kojih je to 4-5?

ovde je apilko sve isao preko 80hl samim tim i preko 4t lako

bio je i ogled
nisam jos pitao kako je nacurio kod njega

opet kazem isto kao i kod kukuruza a to ce se posebno videti ove godine sto se tice kukuruza jer ce odlucivati sama oplodnja gde i kakav ce biti rod

tako je u psenici odlucivalo kada je i da li je zavrsivalo nalivanje zrna onaj toplotni talas

sa ovim padavinama postalo je bukvalno lutrija i zbog toga kazem

slama je jaka uvek,to je izgleda karakteristika sorte

Slama je kod dosta psenica bila jaka, a klas zreo i zrno suvo. To je posledica velike toplote i naglog susenja biljke od vrha na dole.

To jedino nije bilo kod ranih sorti kao što je Avenue i slične a ove kasnije sorte su imale suvo zrno i baš jaku slamu.Bez obzira na to ove kasnije sorte su imale bolji rod od Avenue a najbolja mi je bila Passion od Syngenta.Posle nje Alkantara i Modern.

Pisao sam već ovde,nisam bio zadovoljan sa Sofruom.Nije mi se pokazao i mislim da je previše osetljiv na bolesti.Kod mene je bio oboleo od fuzarijums a tretiran je u pravo vreme.Tako da sam ga samo jednom sejao.

Nazad
Vrh