Pšenica 2024-2025

Prošle nedelje su bile tj.pre 6-7 dana na samom početku ovog prženja.Ranostasne sorte nemaju šta da brinu, nalile su zrno kao i ječam.

Hteo sam ovo da napisem, ali si me preduhitrio. I ja imam takav utisak. Moze se primetiti razlika i tamo gde prskalica mije uhvatila do kraja ili tamo gde se okretalo prskalicom pa coskovi stoje zeleni.
to se lako može i dokazati..nije skup taj uređaj
al ugl pisao sam već pa su neki ismijali da lupetam gluposti...okladio bih se s takvima u 1000e i dokazao im na njihovim njivama da su u krivu kad tvrde da velike doze herbicida i fungicida ne škode usjevu nimalo ;)
svaki pesticid nakon primjene (za one na bazi eko ne znam) smanjuje postotak sadržaja klorofila, i ujedno UH u listovima biljke sto se odrazava na manju tolerantnost biljke na insekte i bolesti posebno ako je UH nizak (koje se vrlo lako može dokazat), a uvijek nakon primjene herbicida i fungicida bude....agronomi i prodavači će reći to tako mora, čak sam čuo jednu glupost od jednog agronoma da je usjev požutivši nakon primjene fungicida sa tim svojim 'žutilom' izbacio bolest iz sebe -_- al svaki ciga hvali svog konja kad ga prodaje, pa i onog bez jedne noge :D

također moje osobno zapažanje od prije par godina kad sam počeo eksperimentisati bez herbicida u usjevima pšenice/ječma je da tamo di je primjenjen herbicid usjev bude i nešto niži po visini eh sad, to u ovakvim godinama kad su ludi vjetrovi je zapravo i pozitivan side effect herbicida :)

*još jedan dokaz uočljiv kod svih ove godine...kakve su vam bile soje nakon tretmana herbicidom i kad je uslijedilo malo hladniji period?!
manjak klorofila, manje fotosinteze..usjev pati....

Ova nece jos ,kad se stisne zrno,ima jos mleka.Ovu parcelu obilazim jer krave prolaze pored i ako udju u njivu ,kao sto jesu vec 2 puta,srecom nista strasno,da mogu na vreme da primetim ....cobanin pijandura neka ,put od sela do te njive gomila flasa od piva,vinjaka i rakije one 0.4 ....wtf.Napije se jos pre prvog kilometra posle spava u nekom jarku a krave idu gde zele ...

dobra...a i koliko sam upratio malo imali ste dosta dobre uslove ove godine..ovih 5l sto se dobili neki dan, za ječmove i pšenice tih 5l kao da je palo 15-20 na golo tlo, ili na soju/kukuruz sada

Sekator definitivno najvise smeta psenici a ne djeluje na jedan korov, odavno ga ne koristim. A ove godine eksplozija tog visegodisnjeg korova , za sto su dijelom i kombajni zasluzni a i siri se vjetrom, neki kao da nisu culi za drugi herbicid samo za sekator 8-)

Klasje sofrua sa slike. Ovo nisam mogao da dočaram sa njive pošto tamo deluje sve nekako isto i na slici ne deluje ništa spektakularno.
4714e511f8e9f4827432d955553a285f.jpg
a3a02a707046dc0e190377ca91d9cd39.jpg

Ne znam šta očekivati od ovog žita.
Žita koja su ranijih godina dala 4,5t+/kj nisu ovako izgledala....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Neko zapažanje na ovoj slici nevezano za kolegu, tri klasa završila nalivanje (naježena) i ulaze u voštanu zrelost a tri još zelena (usukana) i nalivaju e sad dal će uspeti da naliju kao ova tri čisto sumnjam a ta pojava je vidljiva na mnogim pšenicama ove godine ali no.

Sekator definitivno najvise smeta psenici a ne djeluje na jedan korov, odavno ga ne koristim. A ove godine eksplozija tog visegodisnjeg korova , za sto su dijelom i kombajni zasluzni a i siri se vjetrom, neki kao da nisu culi za drugi herbicid samo za sekator 8-)
Sekator razblazen totalno, samo osamuti travu, ne koristim ga vec par godina.....

@Pajdaš Bila je do sada dobra ,ne bi ovih 5 litara znacilo nista,nego smo dobili 22-23.05 35+17 litara,to je spaslo prinose ozimih useva.
Ovo je niska zemlja,na visljoj zemlji su psenice zrelije ,sve su rane sorte kod mene.

I Biathlon sam koristio 2023 i posle toga ništa, ne može palamidu da uništi, Lancelot super ove godine uradio odličan posao.Za svaku preporuku. A u cena mu je razumna1400 dinara za hektar

Nazad
Vrh