Pšenica 2024-2025

Apilca sam uveo pre dve sezone kao "konkurenciju" Sofru. Ako nije bolji onda je isti. Dobre rezultate je davao do sad. Ove godine da ga nije led mlatio, pa sad ovo vrelina koja traje vec dugo bez padavina, sigurno bi dao vrhunski rod.
Kod nas uglavnom srednje rane sorte budu najbolje. Sto kasnija to veca sansa da izgori pre vremena.

Sve će one u toku sledeće nedelje da kapitulirajuali no, imam ja apilka i askone i lepo izgledaju samo što im onaj vreo talas nije trebao ponaročito što nema vlage u zemljištu skoro ništa, ovo malo zahlađenje i hladne noći će malo usporiti prinudno sazrevanje ali šacujem da će bar 10-20% biti manji rod zbog onog vrelog talasa i nastavka suše, i dalje tvrdim (možda i grešim) da će avenju da ih pobedi eventualno u krajnjem slučaju da budu isti.Sve je ukazivalo na rekordni rod do onog vrelog talasa i sad će biti lepih prinosa i odskakanja u zavisnosti od vrsta obrade i agrotehnike, sve u svemu biće bolji rod u odnosu na prošlu godinu.

U visegodisnjem iskustvu Sofru niko nikad nije pobedio u nasem ataru. Probalo se razno semenje, al uvek je Sofru bio najbolji. Ovaj Apilko mu parira, al nije bolji. Tu su negde, jedino sto nema osije pa se lakse vrsi. Slame obe psenice nisu velike. Ne iziskuju upotrebu regulatora.
Mozda ova godina da drugacije rezultate, ko ce ga znati.
Ono sto je definitivno da ce zetva poceti kao nikad rano.
O susi i toplotnim talasima ne vredi trositi reci.

Da li neko zna šta obeležava aparat za analizu pšenice pod slovom W?
Dobijeni rezultat je npr
Vlaga. 12
Gluten 20
Protein 12

W 205 J

E ovo me interesuje poslednje,rekao BiH da je neka energija ako je oznaka u J (Džulimsa) ako se uopšte oznaka odnosi ja J .

W=Rad deformacije, 10-4J predstavlja utrošak mehaničkog rada za rastezanje membrane testa do trenutka njenog prskanja, to je mera jačine testa. Vrednost za W obuhvata i elestičnost i
rastegljivost testa zajedno, što ustvari znači jačinu pekarskog brašna. Brašna dobrog kvaliteta imaju veliki rad deformacije W, odnosno što je vrednost W veća, testo je elastičnije, a kvalitet
glutena je bolji.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

U visegodisnjem iskustvu Sofru niko nikad nije pobedio u nasem ataru. Probalo se razno semenje, al uvek je Sofru bio najbolji. Ovaj Apilko mu parira, al nije bolji. Tu su negde, jedino sto nema osije pa se lakse vrsi. Slame obe psenice nisu velike. Ne iziskuju upotrebu regulatora.
Mozda ova godina da drugacije rezultate, ko ce ga znati.
Ono sto je definitivno da ce zetva poceti kao nikad rano.
O susi i toplotnim talasima ne vredi trositi reci.
Moje iskustvo je da se sa osijama lakše izvršava i čistije radi a što se tiče slame i visine pšenice ove godine možemo zahvaliti hladnom proleću te stoga i biljke nisu napredovale a inače apilko pa i sofru itekako budu visoke i hoće da polegnu.

Da,i ja sam hteo to napisati,sa osjem se itekako lakse izvrsava,puno lakse.Ja psenicu vrsem sa obrtajima bubnja kao i bitera,kolko bese 870 ?.Bez ikakvih problema izvrsava,dok bez osja treba 1000obrtaja i vise,Zmaj 142.

Nazad
Vrh