Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.

Susa je kod nas velika@milovan vrsac Zar nije zelena da gori ?.Znam da ima vetra kod vas dosta ali opet ...
Ima Boga.Danas u Vršackom ataru,udario grom u Matijevicevu tablu i izgorelo 20ha psenice
To kad bi se svi u svijetu dogovorili da ne bacamo gnojivo u ovim kolicinama i da cak 10 15% zemljista ostavimo neposijano i da brazil ne sije 2. Postrnu kulturu kukuruz svi bi zivjeli 5 puta bolje. Sirovinska hrana bi nam bila duplo skuplja i ne bi nas bolila glava.... Al ovako od toga nema nista svi radimo hiperprodukiju hrane i cijena je tu gdje je a bez visokoh prinosa na ovim ulozima nema zarade....Naglas razmišljam da ja kao i većina ratara samu sebe guši Ulažemo mnogo ja ove godine i map i stajnjak i dosta ureje dobijemo visoke prinose, ako suša ne upropasti, stvorimo viškove na tržištu i to obori cenu a sebe oteramo u minus Drugačije da prihvatimo da umesto 5t po jutru rodi 3t po jutru nastane manjak cena skoči da mu dodje na isto a manje bacim npk ili map upola ureje pa tu uštedim tonu po jutru, pa i ako bude suša opet ce izvuci 2,5t ili 3t Ne znam da li grešim Ali na ove cene veštaka juriti maksimalne prinose a sebe uterati u minus nema smisla Da i pesticidi Prošle godine fungicid radio 3 puta, ove insekticid 3 puta a sve je trošak da bi sačuvao prinos još i regulatorom rasta jer je pšenica bila gusta negde i polegla. Ne znam mislim da ću dogodine sa ulaganjima daleko opreznije Da mi ulaganja budu do 3t pa ako i da 3 t nije bar minus Prošle godine na cinkosan i radnike silne pare 5 x trovao miševe jesen 2023
Razlika je kad u cvatnji rokne 150 lit kise u par dana (tako je kod nas) i sad kad u cvatnji ove godine dodje nocna 4 stupnja par noci i od 8 9 10 dana cvatnji nemozes 1 suncani dan spojit..... Pa se i to na prinos odrazi a sad ova vrelina dosla. Nemaju ni oni svake svake godine 12do14 tona ali u 70% 80% slucajeva to imaju. Pa svjetski rekord psenice je na novom zelandu 17 i nesto tona po ha (ekonomski neisplativo jer je bilo jako puno ulaganja ali eto hibrid psenice to moze dati u top uvjetima). Ali ovih 12do14 tona imaju po nekom normalnom ekonomskom ulaganju. Nije cijela engleska za vrhunsku psenicu, ima i tamo susnih dijelova ili losijeg tla di kad imas 7 tona po ha budes sretanImali smo mi 2023 godine dosta padavina pa nije bilo to to... Poenta je u tome da oni imaju umerene temperature.