Potreban mi je savjet jer u mom kraju niko ne zna o tome ništa, ne znam tačno ni jel ova tema odgovarajuća. Naime, dobijam parcelu od 3 hektara u komadu da radim besplatno, samo da ne zarasta. Zadnjih 8 godina na njoj je bila lucerka, njiva je uredna, nema panjeva niti potrebe za ikakvim krčenjem, dakle samo da se udje sa traktorom i radi.
Pitanje je, šta raditi? U kraju gdje se ta parcela nalazi ima divljih svinja i ne usudjujem se da posijem kukuruz tamo tako da može samo pšenica.
Mogu li tu izbjeći oranje i da idem sa gruberom, predjem rototilerom i posijem pšenicu? Nisam imao do sada iskustva sa time, posebno jer je parcela dugo bila lucerište pa ne znam može li tu uopšte pšenica, mora li oranje, koliko bi tu djubriva trebalo (lucerka veže azot u korijenu, smijem li davati uopšte azot ili da idem samo na PK)? Parcela je jako dobra, lucerka na njoj je sve do ove godine davala prinos (dakle nije kisela sigurno) ali je suša dovršila i sada je ostala samo sitna divlja trava od 5-10cm.
Računam das bi mi se isplatilo.
Za 3 ha mi treba 3x200kg sjemena, dakle 600kg (mislim da je 200kg po ha taman?), to je po trenutnoj cijeni od 126KM/100kg = 756KM tj. 390 evra. Ne znam koliko bi djubriva trebalo na tako odmorenu zemlju, da idem na npr. 200kg NPK po hektaru to bi bilo još 600kg NPK, to je trenutno oko 300-350 evra. Da dodam na to još 200 evra za prskanje i još 150-200 evra za gorivo. Sve izadje nekih 1000-1100 evra. Vršaj je 125 evra po hektaru, to je još 375 evra. Ukupno nek su izdaci 1400 evra.
Da prinos računam nekih 4t/ha, to je 12 tona pšenice. Kod nas se pšenica kreće u prosjeku zadnjih godina 150-160 evra tona. Izadje me 1800-2000 evra prihod. Sa rashodima od 1400-1500 evra nema me nigdje čini mi se, zarada 500 evra najviše+svi rizici.