Pšenica 2024-2025

Uradi analizu na vise mesta ako sumnjas da te lazu. Cak i ako svi lazu ne mogu te svi isto lagati.
Vrlo kratko cu ti odg

Uzimanje para-jos ako uvedu obavezno trc mrcm eto epohe

Baceno 100kg po jutru sto ana-sto ureje i sad cekamo prskanje

Plan je sutra da predjem sa kembridzom sve

Čisto onako sa tehničke strane… zbog čega se prelazi kembridzom?
Danas sam rasturao An i gledam dosta je nabijena zemlja… samo površinski sloj je rastresit i ne upadam puno kada gazim. Gledao sam i seme je u nabijenoj zemlji… treba dobro da zakopam da bih došao do njega…
Deluje mi da ne treba da prelazim kembridzom pa zato pitam :)

Cuva se vlaga,ovde se masovno valjaju psenice ,glatki valjak je bolji po meni sada,samo treba biti tezak ,stoga sve ovo sto je noseno je prelako po meni,kao i noseni kembridz valjkovi isto.

Cuva se vlaga,ovde se masovno valjaju psenice ,glatki valjak je bolji po meni sada,samo treba biti tezak ,stoga sve ovo sto je noseno je prelako po meni,kao i noseni kembridz valjkovi isto.
Jbg sad sto tako? Najbolje da prelazimo sa tenkovima....mislim da je svako valjane dobro, naravno ako je teze da je bolje, ali ne bas i nikako....uostalom ti noseni ako gledamo po m duznom mogu da izadju isto kao i oni vuceni od po par metara

Vucni valjak od 6m je u proseku oko 4t,kembridz,sto spram nosenog je mnogo teze od ovih tipa 2.5-3m zahvata.Ja imam isto samo noseni valjak,i daleko je to od neke ozbiljne masine,daleko,ali eto ,odradi neki posao ....

Čisto onako sa tehničke strane… zbog čega se prelazi kembridzom?
Danas sam rasturao An i gledam dosta je nabijena zemlja… samo površinski sloj je rastresit i ne upadam puno kada gazim. Gledao sam i seme je u nabijenoj zemlji… treba dobro da zakopam da bih došao do njega…
Deluje mi da ne treba da prelazim kembridzom pa zato pitam :)
Sabije se rastresita zemlja nadignuta mrazevima, pa koren ima bolji kontakt sa zemljom i pšenica bolje napreduje. To je teoretski a u praksi se slažem sa @Dobrinčan da se time samo poskupljuje proizvodnja.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Sabije se rastresita zemlja nadignuta mrazevima, pa koren ima bolji kontakt sa zemljom i pšenica bolje napreduje. To je teoretski a u praksi se slažem sa @Dobrinčan da se time samo poskupljuje proizvodnja.

Valjao sam u jesen posle setve. Ovo sad u prolece ne znam da li je valjak sabio zemlju 1-2cm. jedini efekat valjanja sam video na mladom luceristu koje je orano,posejano povaljaano u jesen. E tu je valjak u proletnjem valjanju sabijao oko 5 cm zemlju.

Danas sam bacio prvu turu AN-a 100kg/kj i neću kačiti nikakav valjak kao jesenas posle setve. Nadam se najavljenoj kiši🤞

Psenicu valjamo da sabijamo zemlju,kukuruz spartamo da se rastrese zemljaa

Nekako sam primetio u poslednjih par godina sto vise “cackamo” oko zemlje i kupujemo bolje masine manju zaradu imamo :) a nekada ne stignes od kise ni da ospartas ni da posejes na vreme pa rodi extra.
Ispada dok sam radio sa starom meganizaciom i orao na 22 imao super zaradu :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nekako sam primetio u poslednjih par godina sto vise “cackamo” oko zemlje i kupujemo bolje masine manju zaradu imamo :) a nekada ne stignes od kise ni da ospartas ni da posejes na vreme pa rodi extra.

Tu si 300% u pravu.

Nista mi necackamo vise nego ranije(prskanje mozda)

Problem su masine,traktori,sijacice,navigacija i ostali problemi bez kojih neki odjednom ne mogu pa kada saberes sve,minus je uvek

Kako ne čačkaju ljudi. Samo ovde na forumu sam svašta pročitao šta sve ljudi rade sa pšenicom u toku godine. Ne tako davno neko je čak i špartao pšenicu, baš ovde na forumu bilo.
Nekada se pšenica razbacala rasipačem u potanjirano, zatrpala jednim prohodom drljače malo prihranila i možda oprskala protiv korova, pa kombajn...
Sad ako neko tako radi ispada da je pećinski čovek.

Ja ne valjam psenicu u prolece, nemamo naviku, a mozda bi trebalo.
Nego, jel vi niste primetili posle prihrane psenice, da je bolja (vizuelno )u tragovima gde je prosao traktor i ugazio?

Kod nas gde je prosao trakor, a psenica bila malo veca, a bio mraz, izgorela.
Licno na mojim njivama gde sam prosao, a nije bio mraz (radili po danu, bilo suvo) se ne vide ama bas nikakve promene.
Valjanje pije vode ako je orano, pa lose spemljeno, a sejalica laka koja samo seje od gore.
Onaj ko je uradio adekvatnu predsetvenu pripremu, ili jos bolje posejao dikrektno, nema ama bas nikakvu potrebu za valjanjem. Takve psenice ne mozes iscupati iz zemlje zato sto je koren duboko i jako se drzi za zemlju.

Nazad
Vrh