Pšenica 2024-2025

Kada ste najkasnije prihranjivali ureom, moće li i u martu?

Isto i ja imam takvo misljenje da je bolje u martu jednom i to je to, sad planiran po 150kg/h An i 150kg/h Ureu, izmesacu u ciklon i to ce mu biti to za ovu godinu.

Ne,preko psenice ide u oba slucaja,moze i kao prihrana i preko lista a i prihrana preko zemljista.Koriste se te drip dizne ako hoces preko zemljista da odradis prihranu uanom,a ako hoces preko lista ide razblazivanje i obicne lepeza dizne.
Sto se tice drip dizni,ove sto su kod nas u ponudi nisu najbolje resenje bas,nego one kao stap od 10-15cm duzine,te su vrh,i najmanje ima ozegotina preko lista sa njima.

Ne koristit te drip dizne u nacinu proizvodnje psenice kakva je kod nas…
Isto tako, tko primjenjuje UAN folijarno, dobronamjeran savjet, NE STAJ ni slucajno u njivi…ne pitajte kako znam
Isto gledat dobro da ne dode do preklapanja, tko nema navigaciju nek postavi zastavice i drzi se pravca, tak sam ja

Sent from my iPhone using Tapatalk

Na 25cm il kako vec ameri rade bi moglo…

Ja sam imao ‘trake’ po polju kad sam tako probao…isto kao kad rasipacom ne sastavis samo ovdje su posljedice po prinosu bile jos drasticnije jer kasnije klas bio i duplo manji, mal jer ovi redovi sto su dobili N zasjenili ove koje nisu dobili i ti redovi ostali slabasni, mali, niski…
Takoder primjetio sam ozegotine kad su gusti redovi…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Samo su povecali dozvoljene kolicine vec postojecih crva u brasnu jer ne mogu da povecavaju kolicine hemije da ih pobiju u skladistima (neke gluposti oko karence i toksicnosti).

Ne,preko psenice ide u oba slucaja,moze i kao prihrana i preko lista a i prihrana preko zemljista.Koriste se te drip dizne ako hoces preko zemljista da odradis prihranu uanom,a ako hoces preko lista ide razblazivanje i obicne lepeza dizne.
Sto se tice drip dizni,ove sto su kod nas u ponudi nisu najbolje resenje bas,nego one kao stap od 10-15cm duzine,te su vrh,i najmanje ima ozegotina preko lista sa njima.

Pa na to sam mislio na unos preko zemljišta preko tih štap dizni, kojih nisam ni video da ima kod nas, tu može čist. Ovo ostalo što se blaži, ili je velika danguba, ili može imati čak i posledice...
Ali ajde, možda i probamo nešto

Ma da, klasične dizne za tečna djubriva, ima i od drugih proizvodjača... Mora se dobro razblažiti UAN, valjda 1:2 ili 3
Jel si radio, kakav je efekat, ako si poredio sa čvrstim djubrivima?

Poslednja izmena:
Poprilicno sam siguran da bi te dizne napravile velike ozegotine na listu psenice,od tih su cak bolje obicne dizne sa 3 rupe koje su dole,ne ova lepeza kao....Kontam i dalje pricamo o cistom UAN-u i njegovoj primeni preko psenice.

Samo su povecali dozvoljene kolicine vec postojecih crva u brasnu jer ne mogu da povecavaju kolicine hemije da ih pobiju u skladistima (neke gluposti oko karence i toksicnosti).
I kod nas po mlinovima se koristi uređaj kroz koji prolazi brašno koje ima brašnara.
Inače takav tehnološki proces nije dozvoljen ali znam da ga uključuju kada ima brašnara u brašnu.

Ma da, klasične dizne za tečna djubriva, ima i od drugih proizvodjača... Mora se dobro razblažiti UAN, valjda 1:2 ili 3
Jel si radio, kakav je efekat, ako si poredio sa čvrstim djubrivima?
Ja nisam koristio. Koristio je mindjušar. I to tačno znam da je prvi put išao čist uan a posle razblažen.... Imao je dobre rezultate a onda ga posle nije bilo...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

sa tim uanom jako oprezan valja biti.nebih savetovao ici sa onoliko kolko oni savetuju.posebno sto se tice prskanja cistog uana

Nazad
Vrh