Pšenica 2024-2025

Koliko sam primetio baca se urea samo da ne bude vise u dzak.
Drug bacio vagon Uree kaze topi se od mraza ujutru nmg da cekam vise... 😀

Kod nas lepo paducka kiša,ureu još nisam bacio.Ja mislim da pšenici više godi kiša od uree.Baciću krajem februara ili početkom marta i to je to,ništa više.

Blago vama vi ste krupna džebana :);)(y) dok mi sitan kalibar 😒😞😔😟 čekamo da vreme otopli pa da prskamo u više navrata 10 kg Uree po lancu svakih deset dana.

Sveta vodica.Sve živo sam koristio i sve po propisu,svaki put sam ostavljao kontrolu.Aman baš ništa ne znači u prinosu,biljka dobije zeleniju boju i to je to_Ogromna prevara što se tiče prihrane preko lista.Tu je problem što puno ljudi veruju da to povećava prinos pa bacaju novce na svetu vodicu.Nažalost ni urea preko lista ništa ne pomaže,i to sam probavao,čak i škodi pšenici ako je velika rosa preko noći!!!

Folijarna prihrana biljaka ima smisla jedino ako je formulacija predvidjena odredjenoj fenofazi biljke i ako se ponavlja više puta u toku proizvodne godine.U ratarstvu je to neisplativo,u povrtarstvu i te kako isplativo ali tretiranje na 3-4 dana.Lično sam radio ogled u paradajzu pre dve godine,pola parcele fertigacija,pola folijarno i fertigacija.Ta polovina gde sam kombinovao biljke su bile u puno boljoj formi nego na drugoj polovini,tj.vegetacija je produžena za 15-tak dana duže na polovini gde je išlo i folijarno,a samim tim i prinos je bio bolji.Mislim da tretiranje sa 10-15 kg. ureje u dva tretmana ima isti efekat na biljku kao kad se čovek popiški u more :D

To to. Te vrste djubriva samo u povrtarstvu. Ratarstvo nema ekonomske isplativosti....

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Radio sam AN mislim 10 kg na 400 litara vode, nisam primetio neku značajniju razliku.Wuxal super je jedino po meni dobar, 8 litara na 400 litara vode.

A jel radio neko sa UAN-om preko lista i poredio prinos?
Po meni sve sto ide preko lista je pitanje koliko biljka azota moze usvojiti, pogotovo sto dobar deo moze i ispariti.
Može uan. Ali i on se unosi preko zemljišta. Treba dizne namenske za njegovu primenu. Može da ide čist a može i da se razblažuje. Mana je samo što ide dosta vode po ha pa treba često puniti prskalicu....

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Čist može ići ukoliko se unosi baš preko zemljišta, dok sa prskalicom i diznama mora da se razblazuje, jer opet velik deo pada na samu pšenicu, ne?

Ne,preko psenice ide u oba slucaja,moze i kao prihrana i preko lista a i prihrana preko zemljista.Koriste se te drip dizne ako hoces preko zemljista da odradis prihranu uanom,a ako hoces preko lista ide razblazivanje i obicne lepeza dizne.
Sto se tice drip dizni,ove sto su kod nas u ponudi nisu najbolje resenje bas,nego one kao stap od 10-15cm duzine,te su vrh,i najmanje ima ozegotina preko lista sa njima.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh