Pšenica 2024-2025

Ja sam joj rekao da moje skromno iskustvo kaze drugacije, gde je ona mene demantovala jer ipak je ona struka i pocela da mi objasnjava kako se stablo biljke menja,postaje deblje i nz sta je jos pocela da prica i u tom momentu nas prekinuse i skrenusno sa kursa....

Inace pozvao sam je da me poseti pa cemo u 4 oka da debatujemo, kaze zeli da vidi moje parcele jer sam postizao nadprosecne prinose.

Ja bio danas da obidjem neke njive, tek se sad posle ovog otopljenja od bozica izaslo 100% psenice napolje da se vide na redove. Kakav se tu sad prinos ocekuje ko ce znati jer se nije razbokorila uopste....

Juce na nekoj prezentaciji rece mi zastitarka po struci da koriscenjem regulatora rasta se smanjuje prinos psenice. :D Pocela je i da mi objasnjava ali nas je neko prekinuo pa nije zavrsila.
U pravu je zena. Najvise skida regulator rasta prinos usljed suse pa ako se s njim jos opali.... E sad koliko skida? U pravilu te neke srednje doze skidaju u normalnim uvjetima po mom misljenju mozda 1 2 %..... A koliko skida ako polegne? Znalo jee skinut od 5do20% (ovisi kad je poleglo) tako, da sam uvijek pobornik regulatora rasta ako je sorta/zemljiste podlozno poljeganju.

Negoslavci al tu me je bacilo al nema veze ionako pola zemlje koju obradujem je u sotinu.tko ne dozivi ovo sto mi dozivljjamo zadnje tri cetiri godine nezna staje susa
sejao sam 2024 i bob 40j u februraru al sve sam pretanjuro i posejao nesto soju a nesto kukuruz jer bob katastrofalno niknuo a februrar i mart prosli bez kise tek krajem aprila nesto malo palo
ovaj deo ovde ubedljivo najgore prolazi s padalinama zadnjih par godina.drugar iz banovci kaze prosle godine 270l a tovarnik blizu 500l a šid blizu 600 a sve je to tu blizu.isto drugar iz jankovci 420l a negoslavci sotin i taj krug oznacen oko 300l s tim sto pola kise palo sad u novembru i decembru
Ne zelim pametovati nekome i stati na zulj ali ako se ovako nastavi ide se u bankrot tako da po meni treba odustati na vrijeme dok se ne spali sav kapital....

Ovde čovek koji radi dosta pšenice kombinuje zajedno 2 regulatora rasta.Pšenica bude visine ispod kolena, postiže vrhunske prinose u zavisnosti od same godine kao i svi mi ostali s'tim što ima komfor za mnogo jake doze azota bez ikakvih bojazni.

Ove nove sorte gotovo uopste ne polezu, osim ako se pretera sa gustinom setve. Sofru recimo trpi 350 kg/ha ureje bez ikakvih problema. Prevelika setvena norma samo ima benefite ako se bavite stocarstvim pa vam treba slame. Malo redje posejana psenica je mozda i bolja opcija nego preterati sa sklopom.

Od redje psenice nikad dobrog roda nisam imao.
Ne znam sta smatras dobrim rodom, ali ove godine, dok sam prskao od trave kad mu vreme nije, pokasno, kad je gusala psenica, video sam podobro zemlju. U pitanju je bio Avenue. Kako susa nije stajala zalio sam je dva puta po tom prskanju. I dok sam se vozao sa kombajnerom bio sam skeptican, i tad je delovala nikad redje. A prinos je ispao 8.5t/ha.

Nazad
Vrh