Pšenica 2024-2025

I sad sta je zakljucak? Jesu li ( jeli je) u pravu kad “kaze” ( ne kazu) da radimo samo jedan mesec u godini a zelimo maksimum i visok standard zivota ili smo lenjcuge i trutovi?
Inace psenica trazi najvece ulaganje i ne vidim je kao profitabilnu kulturu ali iz nekih razloga moram je posejati.
Ipak nije bas sva zemlja za kukuruz i soju, inace da jeste, ne bi nikad posejao psenicu a pogotovo suncokret!
Svašta ima u Božijoj bašti, pa znaš u svom selu kako ko radi zemlju (uopšteno svi poslovi), mnoge mrzi i da žive a kamoli da se pokrenu nešto da urade, ako ideš nešto da radiš kao kad ti neko upre pištolj u leđa od tog posla nema ništa ali zato kukanje u pun šut.Nažalost mnogi nas tako vide, zato sam napisao donekle su u pravu.

Ko zeli da to uradi Urejom, po mom misljenju, bi trebalo da odradi najkasnij do polovine februara, ili da budem precizniji da iskoristi predstojece relativno suvo i hladno vreme. Onaj ko zeli da koristi AN, SAN, ili KAN moze da ceka. Sta je bolje pitanje je, a sta je jeftinije zna se.
Kod nas se obicno praktikuje prva prihra urejom, ako moze i druga, ili neki an tamo pred kraj marta.
Psenica uopste ne miruje, ili miruje vrlo slabo. Pred ocima su mi svakodnevno neke parcele psenice i ni jednog momenta se nije primetilo da nema napretka, a pogotovo posle ovih par tolijih dana.

Ja standardno oko 10 Marta 100 kg/kj An-a ili 150 i nakon mesec dana jos 100 kg/kj An-a
Jedne godine sam koristio ureju u Februaru mesecu i nista narocito nisam primetio osim sto smo se smrzli po ataru na -5.

Prošle godine drugu prihranu u vidu An-a sam baš bukvalno bacio, najavili padavine i ja da budem vredan odradim a kiša nakon toga nije pala duže od mesec dana.
@Farmer II Oko 250 kg/ha otprilike.

I ja sam se opredelio za Urea samo iz tih razloga sto kad sam bacao An nije pala kisa. 2-3x mi se to desilo.
Samo obogacujem atmosferu sa azotom 😀

Će ovi dana uradimo neku N-min analizu a u prihranu krećem u zavisnosti od vremenskih prilika - neprilika i nekih parametara.

Kada planirate prvu prihranu?
Rekao bih su nam zime slabije, ako to bude i ova valjalo bi ranije početi sa prihranom.

Ja do sada nisam nikada počinjao pre 20.februara
Pratimo zimu ali mi se čini da ce to biti bolje pocetkom februara
U mom kraju nisu ni nikle sve psenice tako da nema potrebe za zurbom

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
2024
psenica led otukao uz susu prosek 3,2t hektru
jecam 5,6 t po hektru al malo da pokrije troskove
repica 730 kg po hektru
kukuruz 2,1 t po hektru za ono sto sam ovrsio negde se kombajn neje isplatlo terati pa je i manji prinos ak bi racunao sav posejan kukurz
soja 370 kg po hektru ovrsene a kombajn nisam terao na trecinu parcela pod sojom
suncokret 1050 kg po hektru da nije jedan deo atara zahvatila oluja bio bi prosek 1,5 po hektru
repa 0 t probano na par njiva uterati vadilicu i odustali
kod nas kraj bavljenja ovom kockom je blizu..
Odakle si ti druze, gde je sotin?
Ovo kod vas je kataklizma i katastrofa....

Bas sam danas gledao i ja jer nisam znao. Kao sto se vidi na mapi Tovarisevo nije daleko pa cete mozda i poverovati Paoru kada prica da je lose stanje kod njih.

Eqz9YCC.png

Ko ce njemu verovati? Imao je prinose kukuruza skoro pa i isto kao i mi ovde. Pitaj ga za ovododisnji prosek soje i kukuruza ako zeli iskren da ti bude a ja cu ti napisati neki prosek koji je bio kod nas, a ti znas nase ovogodisnje padavine, pa da vidis jel ta razlika toliko drasticna!
Nikad mu nemogu oprostiti kuknjavu od pre par godina da bi na kraju imao prosek od 1800 kg/kj soje dok kod nas je bilo mnogo losije ali njmu se verovalo dok se nije izlajao sam na lokalnoj tv o prinosu!

Nazad
Vrh