Pšenica 2023-2024.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Taman sa većom zaradom, sada polako pustamo gas na ler dok ima goriva, djeca se neće baviti plastenicima, ako zdravlje posluži još koju godinu ukidanje i plastenika, želja mi je da se vratim malo Drini i pecanju.

Zavisi od vremena, ako javljaju kisu onda bolje da se poseje u suvo nego u blato

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Стари људи су говорили жито у прашину, а кукурузе у блато сејати. И не бој се честих жита и ретки куруза.

Da si ti imao crvenila 70 do 80 % možda nebi imao prinos ni ko ja, miješas babe i žabe. Dali nešto prije istruli gore ili dole evo jedan primjer. Na ulazu plastenika imam jelove kočiće u zemlji dubine oko 40 cm, 15 cm viri iz zemlje, oni su u zemlji od aprila do novembra. Kad ih izvadim u novembru gornji 15 cm je zdravo a dio u zemlji ima promjene na trulež, druge godine ta promjena je još vidljivija, i posle treće godine je dio u zemlji već truo i nije više za upotrebu, a gornji 15 cm je i dalje u odličnom stanju. Tanjiranje je plitak rastresiti sloj za korijen biljke, struka je dokazala sa svojim ogledima da je kod kukuruza i pšenice veći prinos na oranju 30 cm nego na 10 - 15 cm, kako me nemože niko ubijediti da je bolje tanjiranje od oranja tako me nemogu ubijediti ni ovi što tanjiraju da to rade zato što je bolje, već to rade isključivo samo iz razloga što je jeftinije i brže. Kad god sam probao da uradim jeftinije i brže, koštalo me većinom skuplje.
Nije tu samo problem brze i jeftinije za spremanje za psenicu, nekada se skida kukuruz i krajem septembra, nema kise u najavi po mesec dana, ko je lud da tad ore kukuruzovinu i kako to da spremi posle ( nemoj mi samo reci rotofrezu na velike povrsine). Ko te dzombe posle da ucini da se poseje psenica. Ovako i u susu se dva puta istanjira i poseje da ceka kisu u zemlji seme i nikne dobro a da bude u optimalnom roku u toku septembra.

Стари људи су говорили жито у прашину, а кукурузе у блато сејати. И не бој се честих жита и ретки куруза.
Kod mene su za pšenicu govorili "ti mene u blato, ja tebe u zlato".
A sad je obratno.
Ulaganja zlato, a računica blato.

Razliku u prinosu na suncokretistu izmedju oranja i tanjuranja za psenicu nisam vidio u zadnjih 6 7 godina na mojim parcelama.
Ove godinee sam nesto i kukuruza tanjurao pa cemo vidjeti. Prednost oranja jedino vidim u vlaznin jesenima kad prije udjes u njivu koja je orana vec koja je tanjurana i sto mozes biljnu masu zaorati da to ne smeta ako nije dobar kombajn radio i ako nemas dobro radilo da to ravnomjerno po prohodu unese u tlo koliko toliko. I ajd nesto radi miseva.

Poslednja izmena:
Kod nas sa ozbiljno teškom zemljom poorati po suvom je nemoguća misija učiniti zemlju sitnom za pšenicu. Tanjiranjem se napravi dobra priprema za psenicu lepa sitna zemlja. Tu računam vučenw tanjirače i kratke tanjirače sa zakošenim tanjirima, znači teška orudja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh