Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
0.8 l/haKoju dozu Medaxa ideš po ha
Bitno je da "daju"16 din za psenicu na zeleno. Kriminal.Kod nas iz dana u dan sve manje parcela pod pšenicom i ječmom, plugovi dovršavaju što su miševi započeli....ne pamtimo da se je ovako atar u ovo doba godine crnio i bez 'zelenila', uvijek je bilo u prosjeku pola atara pod pšenicom/ječmom a ove godine ako bude preostalo 15% bit ce dobro...
Kod golomrazica dolazi do izdizanja zemljišta pa koren gubi kontakt sa tlom. Zbog toga se pšenica povalja glatkim valjkom a neko radi kembridz valjkom. Cilj je da se zemljište sabije i tačno se vidi razlika u stanju useva.Ja nikad nisam mogao da razumem kakav pozitivan efekat moze da ima valjanje psenice kad ti traktorom od 2-3-4000kg i valjkom/kembridz gazis po biljci i lomis. Tu se odma napravi rana kod biljke i tu je napadaju svakakve bolesti.
Ja imam vocnjak i znam da svaku granu,list kad se lomi to je rana(kako vocari kazu) i to mora odma da se zastiti,premaze sa necim.
Nikad nisam valjao pšenicu ni u jesen ni u proleće samo sam rekao zbog čega se radi.Nema sada podlubljivanja, nije bilo baš toliko jakog višednevnog mraza da izdigne zemlju.Ako ne tonu noge u zemlju, nema potrebe za valjanjem.
Da li si bio na njivi , ovdje dva dana islo i do -8 pa nekoliko dana upola toga , sa asfalta psenica izgleda kao mrtvac , lose.Nema sada podlubljivanja, nije bilo baš toliko jakog višednevnog mraza da izdigne zemlju.Ako ne tonu noge u zemlju, nema potrebe za valjanjem.