Pšenica 2022-2023

Poprskao sam psenicu 13.04...secator i olimp.
Danas kad sam obilazio ,tek sad primeti da u toj parceli ima divlje zobi...da li bi sada smeo da poprskam sa pallasom?
Pallas ide do drugog kolenca ali je ta faza prošla. Ostaje ti samo običan Axial. Axial one je isto do drugog kolenca.

Pozdrav, 30. Marta sam uradio prvu zaštitu sa Duet turbo, mislio sam kada krene cvetanje da uradim još jednom i to je to… medjutim vidim danas pojavljuje se rdja. Sa čim sada da isprskam to i kada i sa čim da radim treću zaštitu?
Sve ukupno jako lepo izgleda i lepu boju ima, sejano 12. Oktobra.

Vantex, olimp, lodin i metmark
Sto se tice herbicida,isao sam istom kombinacijom aktivnih materija,tj Tezis +Bonaca. Dodavao sam i okvasivac Inex...takodje mi je psenica pozutela...Najvise je stradao Centurion SU,nesto manje Avenija LG...ostale sorte mnogo manje...zvao zastitare ciju sam hemiju koristio,vecina opravdanje nalazi u hladnom vremenu a jedan pretpostavlja da je doslo do ,,netrepeljivosti" izmedju Inexa i okvasivaca iz Bonace...

Mi na svega nekoliko hektara placamo zakupe, pa i za to racunam prosek zakupa i to izadje jako malo u racunici i za sad izgleda da ce biti potrebno oko 4200-4300 kg/h da se dodje na nulu. Pritom nisam racunao amortizaciju ama bas nista a fino se potrosilo na ulja, filtere, delove, majstore, gume... Kad se sve sabere bice jedna ponosna nula.. A ovde u selu neki dizali arende na 200e/h (do prosle godine tek po neko je isao malo preko 100), ti ljudi ce biti u laganom minusu za tu cenu arende ako ne obore rekorde a nasa zemlja bas nije za rekorde, retko gde izleti neki prinos 8-9 t/h i to u najboljim godinama..

Kod nas su uzeli na 15 godina drzavnu zemlju od 75 do 109 hiljada din hektar prva i zadnja godina unapred uplacena aj da odustanu
Blago njima. Svatko se kocka sa svojim novcem. Kad bi me gazda pitao da mu 2 godine unaprijed platim a radi se o vise jutara rekao bi hvala lijepo ne bih. I ovako placam svima 1 godinu unaprijed pa znaju prodati pa da vidis veselja.....ajd da je neka niska cijena zakupa pa ajd jos i nekako al ovo sto su placali bolje da su potrosili u kockarnici, matematicki bi vecu sansu za zaradom imali. Pa da siju povrce ne mogu ovo vratiti jer i tu je traljava situacija....

Mi na svega nekoliko hektara placamo zakupe, pa i za to racunam prosek zakupa i to izadje jako malo u racunici i za sad izgleda da ce biti potrebno oko 4200-4300 kg/h da se dodje na nulu. Pritom nisam racunao amortizaciju ama bas nista a fino se potrosilo na ulja, filtere, delove, majstore, gume... Kad se sve sabere bice jedna ponosna nula.. A ovde u selu neki dizali arende na 200e/h (do prosle godine tek po neko je isao malo preko 100), ti ljudi ce biti u laganom minusu za tu cenu arende ako ne obore rekorde a nasa zemlja bas nije za rekorde, retko gde izleti neki prinos 8-9 t/h i to u najboljim godinama..
Racunaj da neces vjecno moci popravljati neki stroj jer ce ga godine pojesti pa ce bit sve za mijenjanje.
Evo primjer kod mene 20 000 eura vjerujem da bi dobio za 1 traktor i sad se dogodio kvar ozbiljniji i trosak bi mogao doci na 7000 eura. Zar mislis da bi mi netko platio samo 25 000 (ne mora 27 000) da ga prodajem nakon tog popravka..... Svi bi rekli 20 000, ne zanima me sto si radio na njemu.
Tako da kad bude 1 eventualno 2 skuplja popravka traktor ti matematicki skoro pa nis ne vrijedi. A druga strana medalje trebas dat na ovim cijenama 40 50 000 eura za nesto polovno da je mladje i neke zapadne marke.... Mehanizaciju mnogi ne racunaju u trosak proizvodnje a to je stavka koja je skuplja od filtera goriva i ulja zajedno na ovim basnoslovnim cijenama za kupnju novog ili ocuvanog polovnog stroja

Ima jedan iz okolice dao je otkaz misleci da ce na 20 jutara zemlje imati placu kao tamo gdje je radio (tako bi i bilo da je ostala stara cijena hrane) a sad bolje da je dao u arendu ako je vec mislio dat otkaz jer arenda je vamo 300 eura po jutru a kod vas znam da je u nekim krajevima 400 500 eura arenda u srbiji i jis vam je manji poticaj. To na ovom cijenama je gubitak cisti pa da ti i curi 11 tona psenice po ha

Nazad
Vrh