Pšenica 2022-2023

Vracao se iz setve pa skljocnuo usput KWS Ultim. Delije bas zdravo, nadam se da ce tako ostati do sledeceg prskanja u cvetanju.
7eafda8dae5380430bf8706534db0a35.jpg

Послато са Mi 11T помоћу Тапатока

Septoria ili samo ostecenje neko na vrhovima ?,jako je slicno izgledu kad zbog promene temperature bude ostecenja na vrhovima listova,ali opet kao da se probila i bolest.Svejedno ako i treba, necu je sad tretirati fungicidom,tek za 4-5 dana,sad mi je setva soje prioritet.
Slike su inace sa iste parcele,prva slika ns40s,druge su Anapurna ,isti dan setva,pre 2 nedelje bio prvi tretman parcele sa falcon forte 1l/ha,pored insekticida,herbicida i nesto djubriva nekog folijarno kao.
https://postimg.cc/BP4L4z67]
[/URL]
IMG-20230427-165531-1.jpg
[/URL]
[/URL]
IMG-20230427-165548.jpg
[/URL][/url]

Kod nas sofru zahvacen hrdjom ajme majko. Nikad ovako nije bilo, obiwan zdrav ko dren. Ide se u zastavicu za 3 4 dana pa jos 1 u cvatnju. Sad vidit cemo koliko ce bolest odnjeti prinosa.

Hoce li nesto faliti psenice ako se isprska sa 15kg ureje? Znaci 15kg ureje bi isao sa 300l hektar

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

A kod mene sve Sofry. I ja planiram sutra i prekosutra drugi tretman samo se nisam još odlučio kojim fungicidom.

Hoce li nesto faliti psenice ako se isprska sa 15kg ureje? Znaci 15kg ureje bi isao sa 300l hektar

Zastavičar izlazi, ja se ne bih igrao sa tim. Možda bi 5kg na hektar bilo bez posljedica za list (možda i ne, nemam iskustva) ali sam siguran da bi 15 kg ostavilo traga..

Ma, ovo kod nas se vidi iz aviona odn 5 do 20% njive je zahvaceno kako gdje.... Prvi tretman revystar i flex isao ali fzabe bas ga je pokosilo. Vidit cemo sta kombajn kaze. Vodim se racunicom di je najgore ako, je 20% njive zahvaceno neka na tim mjestima bude 20% redukcija prinosa jer ipak zastavica je zdrava a list islod zastavice je 90% zdrav i ide tretman elatus era za 3 4 dana kada zastavica potpuno izadjje.pa onda ne bi trebalo bit strasno. Medjutim mozda bude i vise, dok kombajn ne udje necemo znati. Ali obiwan zdrav ko dren a sofru.....

@Arkadije
Fizioloske promene povlačenja hlorofila iz vrha i oboda lista usred stresa od temperaturnih promena a sigurno i tretmana, kod mene na sofru i sobredu isto, kws skoro da ne. A sad i pegavost na gornjim listovima i pepelnica na donjim listovima gde je gušći sklop. Ja čekam zastavičar da izadje ceo i temp da se stabilizuju pa tebukonazol.

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka
beaf43d212dee122526aa7ea59866d34.jpg
ffcfe51486d9920444d7a8b41c82c05f.jpg

Ako bas treba neki tretman pre zastite klasa,koristicu ponovo falcon forte,on mi je ostao,da ne uzimam jos fungicida,pise i na upustvu da moze 2 tretmana ....za klas cu koristiti mozda olimp i revycare.

Zastavičar izlazi, ja se ne bih igrao sa tim. Možda bi 5kg na hektar bilo bez posljedica za list (možda i ne, nemam iskustva) ali sam siguran da bi 15 kg ostavilo traga..
Prskao bih u poslepodnevnim casovi kako bih izbegao ozegotine na listu i tada krece polako rosa i mislim da ne bi imalo nikakvih posledica po lisnu masu

Pa pomogne mozda malo,ali neces popraviti mnogo stanje,npr ako ti negde bledo zelene boje isled vodolezja,ili slabog djubrenja,neces cak uspeti ni boju promeniti mnogo.

Zita su mi dobra, imaju lepu zelenu boju ali eto cisto da isprobam mozda nesto uspe

Išao da obiđem pšenice, hteo sam da bacim đubre, drugu prihranu ali mi agronom kaže da ne bacam, da ne popada žito.
Savetovao me je da ubacim u drugom tretmanu neku prihranu.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Da li je doza od 0.5l tebukonazola dovoljna za prvi tretman psenice pri nekon manjoj zarazi? Pricam o preparatima sa 250g/l tebukonazola (Orius, tebukon i sl.)

Послато са SM-A125F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh