Pšenica 2022-2023

Ja danas skidao.
Psenice isto kao kod nekih retke, a posejno navreme i npk 350kg ha. Jedino NS40 ima gustinu, ali prinos isti....
Prinosi za sada oko 4,5t po ha. Katastrofa.

U Vrsackom ataru je suncokret predusev psenici u 95% parcela.
Ja imam setvu od 15 do 27.10.
Baceno osnovno djubrivo pre tanjiranja, prskano u jesen insekticidom. U prolece 2X prihrana Anom. 2X fungicidni tretman na samom pocetku cvetanja. Bukvalno nema njive koja nema sivih klasova,nisu u pitanju crni,nego sivkasti klasovi,a u njima su jako sitna zrna i jako ih malo ima.
I nema psenice u ataru bez takvih klasova.
Imam i 2 parcele po ha,gde nisam uradio drugi tretman,pa cemo videti kakva je tamo situacija,ova gledano isti broj sivih klasova je i tamo.
Po meni ima tu vise faktora.
1. Jako je topla zima bila i psenica je non-stop bila aktivna.
2. Puno padavina
3. Hladne noci
4. Magla u cvetanju.

Ti crni klasovi nemaju veze da li je prskano u cvijetu vec da li je prskano kraj marta pocetak aprila ,i fungicid i insekticid, to se pojavilo jako rano , prvi simptomi zutilo na listovima , veca zaraza crvenilo(ima slika na forumu) , pa onda crne sare po plevicama klasa jos i prije cvetanja , koliko me sjecanje sluzi , a bolje su prosli gdje je kisa rjedje padala , odnosno ni citav atar nije isto napadnut.A poslije cvetanja to crnilo je jos vise uzimalo maha na klasu i ti klasovi su jos na pocetku mlijecne zriobe bili laksi i kako su zdravi nalivali ovi bolesni sve manje su nalivali zrno. A prskanje u cvetanju je uticalo na palez klasa ili fuzarijum koji ima totalno drugacije simptome od ovog cuda gdje se klasovi kad uzri crne i ako ima osje klasovi su nakostreseni ako nema tanki i uspravni. Kod fuzarijuma su bijeli i prazni ili je zrno isto mrsavo ali druge boje, takodje psenica zahvacena tom bolescu ima i drugaciji miris zrna i ta zrna su tamnija i raspadaju se. Normalno zastita zadnje prskanje je zaustavilo i septoriju koja je isto napredovala ako nisu zastitili klas zbog kasnog prskanja.
Lisne vasi su samo navodno uzrokovali jos vecu zarazu jer bakterijske spore trebaju kisu,vlagu i osteceno mjesto na biljci da udju i, a tamo gdje je bilo vise kise nije bilo dovoljno ni 4 prskanja insekticidom da se lisne vasi uniste a poslije i lema.
24.5 kako je to izgledalo, treba kliknuti na sliku da otvori u post image i tamo se moze zumirati.

A za ove sto ne znaju kako izgleda fusarijum spp ili palez klasa , zadnje prskanje , link od proizvodjaca fungicida da ne bude da ko zna sta je na slici ;)

Da skartimo ovo crnilo je sa biljke preslo na klas , dok palez klasa ili fusarijum napada samo klas i to u cvatnji , prskanje ima efekta prva 4 dana od pocetka , kasnije prskanje je "djabe ste krecili" jer je spora bolesti vec usla u zametak. Proizvodjaci fungicida sami kazu da nema ekonomske opravdanosti prskati zastitu klasa po zavrsetku cvatnje ili 5 ili 6 dana od pocetka.
Stvarno deluje kao što si napisao .Moje pšenice su tako prošle.
Ali ,jedan prijatelj koji je imao isti problem je juče radio parcelu koja je malo specifična.Ima breg i dolju gde je razlika oko 2-3 m.Dolja se spušta na kanal i nije bilo vode.
Na breg je imao oko 3t /kj sa more crnih i praznih klasova a kada se spusti u dolju pšenica je skroz zdrava ,bez šturog zrna (ostavio je za seme ) .Po njegovoj proceni tu ima oko 6 t/kj.
Pre neki dan mi mlađi sin koji vozi kombajn kaže,"Samo u jednoj kratkoj dolji u sred njive imamo normalnu pšenicu"
I ,kakav zaključak sada doneti ?

Mi juče završili. Sorta Avenue, površina 4.8 hektara. Prosek 6.9 t/Ha. Hektolitar katastrofa, od 71 - 75. Agrotehnika je bila maksimalna. Četiri fungicidna tretmana. Pšenica je do kraja izgledala vrhunski i bez bolesti, ali uz ovoliko padavina koliko smo imali jednostavno nije moglo bolje.
Hvala Bogu da smo i ovoliko imali.

Plan je sutra da skidam moj Apilko,posle ovih 14l od juce ako bude preko 25m kj bicu zadovoljan
Ocajno stanje na jos ocajniju cenu,bice bruka

Kada viroza zahvati neku parcelu,da li postoji mugucnost da se zito na primer sledece godine zarazi ponovo.Tj da li virusi ostaju u zemljistu ili slicno.Nisam nigde nasao to da procitam.

Mozda par % ja imam sofru pa u ranijim sjetvama i blizu 35% njive dominira crnim klasovima. Interesantno da njive gdje ima mozda oko 15% crnih klasova jedva 10% do 13% bolje cure od njiva di ima 35% crnih klasova
Basilio, Gabrio, crnih kosova kao u priči, a dvije zaštite elatus i revycare, običan se čini na oko s manje, činila, sada još čekamo d vidimo šta će kantar reči

Misliš na Geo2 , Teracalco i slično?

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Skinuo pšenicu,prinos oko 6,5t/ha.Nisu dobri prinosi kod nas,šta se desilo možemo samo da nagađamo.Inače sejan Avenue i Apilco,Apilco bolji s prinosom i lepše zrno.Hektolitar se kretao oko 74-75 a vlaga oko 13%.Videćemo šta ćemo sejati u sledećoj setvi.

Moze da bude a i ne mora.Komsija ima jednu njivu gde je bilo viroze prosle godina, ove je nema.
Kod nas prosle godine sam video na jednoj parceli veliki napad viroze ,ove godine je isto posejana psenica na isto mesto zbog spajanja sa drugom parcelom. Mogu reći da nema ni manje ni više simptoma nego druge regularne psenice.

Nazad
Vrh