Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Stvarno deluje kao što si napisao .Moje pšenice su tako prošle.Ti crni klasovi nemaju veze da li je prskano u cvijetu vec da li je prskano kraj marta pocetak aprila ,i fungicid i insekticid, to se pojavilo jako rano , prvi simptomi zutilo na listovima , veca zaraza crvenilo(ima slika na forumu) , pa onda crne sare po plevicama klasa jos i prije cvetanja , koliko me sjecanje sluzi , a bolje su prosli gdje je kisa rjedje padala , odnosno ni citav atar nije isto napadnut.A poslije cvetanja to crnilo je jos vise uzimalo maha na klasu i ti klasovi su jos na pocetku mlijecne zriobe bili laksi i kako su zdravi nalivali ovi bolesni sve manje su nalivali zrno. A prskanje u cvetanju je uticalo na palez klasa ili fuzarijum koji ima totalno drugacije simptome od ovog cuda gdje se klasovi kad uzri crne i ako ima osje klasovi su nakostreseni ako nema tanki i uspravni. Kod fuzarijuma su bijeli i prazni ili je zrno isto mrsavo ali druge boje, takodje psenica zahvacena tom bolescu ima i drugaciji miris zrna i ta zrna su tamnija i raspadaju se. Normalno zastita zadnje prskanje je zaustavilo i septoriju koja je isto napredovala ako nisu zastitili klas zbog kasnog prskanja.
Lisne vasi su samo navodno uzrokovali jos vecu zarazu jer bakterijske spore trebaju kisu,vlagu i osteceno mjesto na biljci da udju i, a tamo gdje je bilo vise kise nije bilo dovoljno ni 4 prskanja insekticidom da se lisne vasi uniste a poslije i lema.
24.5 kako je to izgledalo, treba kliknuti na sliku da otvori u post image i tamo se moze zumirati.
A za ove sto ne znaju kako izgleda fusarijum spp ili palez klasa , zadnje prskanje , link od proizvodjaca fungicida da ne bude da ko zna sta je na slici
Fusarium head blight | Diseases | Bayer Crop Science
Fusarium head blight (FHB), also known as head scab, is a serious fungal disease affecting wheat and barley in Australia.www.crop.bayer.com.au
Da skartimo ovo crnilo je sa biljke preslo na klas , dok palez klasa ili fusarijum napada samo klas i to u cvatnji , prskanje ima efekta prva 4 dana od pocetka , kasnije prskanje je "djabe ste krecili" jer je spora bolesti vec usla u zametak. Proizvodjaci fungicida sami kazu da nema ekonomske opravdanosti prskati zastitu klasa po zavrsetku cvatnje ili 5 ili 6 dana od pocetka.
Basilio, Gabrio, crnih kosova kao u priči, a dvije zaštite elatus i revycare, običan se čini na oko s manje, činila, sada još čekamo d vidimo šta će kantar rečiMozda par % ja imam sofru pa u ranijim sjetvama i blizu 35% njive dominira crnim klasovima. Interesantno da njive gdje ima mozda oko 15% crnih klasova jedva 10% do 13% bolje cure od njiva di ima 35% crnih klasova
Kod nas prosle godine sam video na jednoj parceli veliki napad viroze ,ove godine je isto posejana psenica na isto mesto zbog spajanja sa drugom parcelom. Mogu reći da nema ni manje ni više simptoma nego druge regularne psenice.Moze da bude a i ne mora.Komsija ima jednu njivu gde je bilo viroze prosle godina, ove je nema.