Mixer imas li crnih klasova?
Ko od mene ima po malo procentualno nije ni zanemarljivi a mislim da sam malo omasio
Nema pšenice gde nema crnih klasova. Kod mene jako malo. Danas sam radio uslužno neku ns sortu koja nije prskana u cvetu. To su sve buketi crnih klasova po njivi. Katastrofa...
Послато са SM-A515F помоћу Тапатока
Ti crni klasovi nemaju veze da li je prskano u cvijetu vec da li je prskano kraj marta pocetak aprila ,i fungicid i insekticid, to se pojavilo jako rano , prvi simptomi zutilo na listovima , veca zaraza crvenilo(ima slika na forumu) , pa onda crne sare po plevicama klasa jos i prije cvetanja , koliko me sjecanje sluzi , a bolje su prosli gdje je kisa rjedje padala , odnosno ni citav atar nije isto napadnut.A poslije cvetanja to crnilo je jos vise uzimalo maha na klasu i ti klasovi su jos na pocetku mlijecne zriobe bili laksi i kako su zdravi nalivali ovi bolesni sve manje su nalivali zrno. A prskanje u cvetanju je uticalo na palez klasa ili fuzarijum koji ima totalno drugacije simptome od ovog cuda gdje se klasovi kad uzri crne i ako ima osje klasovi su nakostreseni ako nema tanki i uspravni. Kod fuzarijuma su bijeli i prazni ili je zrno isto mrsavo ali druge boje, takodje psenica zahvacena tom bolescu ima i drugaciji miris zrna i ta zrna su tamnija i raspadaju se. Normalno zastita zadnje prskanje je zaustavilo i septoriju koja je isto napredovala ako nisu zastitili klas zbog kasnog prskanja.
Lisne vasi su samo navodno uzrokovali jos vecu zarazu jer bakterijske spore trebaju kisu,vlagu i osteceno mjesto na biljci da udju i, a tamo gdje je bilo vise kise nije bilo dovoljno ni 4 prskanja insekticidom da se lisne vasi uniste a poslije i lema.
24.5 kako je to izgledalo, treba kliknuti na sliku da otvori u post image i tamo se moze zumirati.
postimg.cc
A za ove sto ne znaju kako izgleda fusarijum spp ili palez klasa , zadnje prskanje , link od proizvodjaca fungicida da ne bude da ko zna sta je na slici
Fusarium head blight (FHB), also known as head scab, is a serious fungal disease affecting wheat and barley in Australia.
www.crop.bayer.com.au
Da skartimo ovo crnilo je sa biljke preslo na klas , dok palez klasa ili fusarijum napada samo klas i to u cvatnji , prskanje ima efekta prva 4 dana od pocetka , kasnije prskanje je "djabe ste krecili" jer je spora bolesti vec usla u zametak. Proizvodjaci fungicida sami kazu da nema ekonomske opravdanosti prskati zastitu klasa po zavrsetku cvatnje ili 5 ili 6 dana od pocetka.