Pšenica 2022-2023

Meni je zrno extra kvalitet, da nije voazna ostavili bi za seme par prikolica, priblem je retka a setvena norma cca 140kg/kj.
Predusevi soja i suncokret, 2x tanjiraca NPK u proseku oko 175kg/kj 6/24/12, urea oko 165kg/kj, 3 zastite ali opet retka.
Posle tanjirace de je bilo neravno poluteska drljaca,pa setva OLT Gama nazalost majstora menjam to je definitivno, mada nema ni boljih masina u srlu da olplatim uslugu, pa kembridz.

Tačno je da ko je prskao kod nas ima dobre prinose. Samo bih ja dodao da je jako bitno i momenat prskanja... Ove godine je trebalo ubosti...
I to se slažem, kod nas ju je kroz cijelu vegetaciju pratilo hladno vrijeme i oblačno, puno vlage, samim time bilo je teško odrediti i pravi trenutak, pitanje koliko su te zaštite i odradile, nešto jesu to se vidlo, ali no...

Meni je zrno extra kvalitet, da nije voazna ostavili bi za seme par prikolica, priblem je retka a setvena norma cca 140kg/kj.
Predusevi soja i suncokret, 2x tanjiraca NPK u proseku oko 175kg/kj 6/24/12, urea oko 165kg/kj, 3 zastite ali opet retka.
Posle tanjirace de je bilo neravno poluteska drljaca,pa setva OLT Gama nazalost majstora menjam to je definitivno, mada nema ni boljih masina u srlu da olplatim uslugu, pa kembridz.

Mislim da ti se nije izbokorila ili je do sorte ili do kasne setve. A moze da bude i do plitke setve pa se jedan deo osusio.

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Apilco još uvek mekano zrno, slama zelena, neće još desetak dana. Klas pun, tamo gde je ležala voda ima malo crnih klasova.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

А како да објасним да је све исто рађено почев од ђубрења, иста количина семена, прскање 2 пута у исти дан и на једној (оној лошој) пшеници принос био испод 2 тоне на јутро а на другој око 4 (кажем око јер су заједно мерене али знам колико стане у приколицу; прво је урађено то лоше па онда ово добро). То лоше жито је учмало а ово је лепо, крупно. И, да, слама је зелена код овог доброг.
Требало је да урадимо још једну њиву али био пљусак од 6 7 минута тако да остаје за сутра. 2 литре пало у дворишту, а то што смо требали да радимо је близу па је тако и тамо пало. Радили су комбајни и после тога али у даљим деловима атара.
46fccb90ceeb5d41af5e2e0742852669.jpg

Само да додам да је хектолитара био 78 - 79.

Poslednja izmena:
Puno kiše, hladno vreme, topla zima, vremenski uslovi idealni za bolesti, toplotni udar kad je najmanje trebalo i normalno ko je kako mogao da ispoštuje agrotehniku i sve to je uticalo na ovakve prinose i ništa čudno a očekivalo se mnogo a kod pšenice treba dosta kockica da se slože za vrhunski rod ali no.

Virusi su napravili ogromnu stetu. Odneli su, slobodno mogu rec, najmanje 25% roda. Svaki klas koji je stojao uspravno, a bio je garav je bio ili prazan, ili sa malo zrna.
Bez palenja se necemo odbraniti od insekata, na zalost.
Znaci viroza oko 20% stete napravila a kisa ostatak kod nas. Nagodinu ce jos veci cirkus sa virozom biti po mom razmisljanju i onda ce izgleda finito sa psenicom biti. Jel itko prskao u tvom kraju pa da moze reci da mu zbog toga bolje curi?

Citajuci sta pisete nista mi nije jasno

Imamo prinose od 3t/kj pa do 5t/kj

Oba prinosa su dobra,naravno ovaj drugi vanserijski
Problem je ocajna cena koja nas unistava i bukvalno na cenu ulaganja jesenas i ne pokriva se ulog

Ponavljam prinos je sasvim zadovoljavajuci do sada ovo sto cujem,obecavalo je mnogo vise ali onaj od gore je odlucio drugacije...
Cena nas gazi do propasti,bukvalno u svim kukturama jecam,psenica,repica
Ulog je glavni problem pa cijena pa losiji prinos. Kod mene je curilo 7.3 tone po ha a da nije crnih klasova sto od viroze sto od kisa bilo bi garantiram 10.5 tona pa mozda i vise. Toliko mase od klasova ulazi u kombajn ali jednostavno praznih klasova koliko hoces ili klasova sa 4 5 zrna koja ne bih ni zrnima nazivao.....

Kažu ljudi da brkate sorte imaju manje crnih klasova?

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока
Mozda par % ja imam sofru pa u ranijim sjetvama i blizu 35% njive dominira crnim klasovima. Interesantno da njive gdje ima mozda oko 15% crnih klasova jedva 10% do 13% bolje cure od njiva di ima 35% crnih klasova

Mixer imas li crnih klasova?
Ko od mene ima po malo procentualno nije ni zanemarljivi a mislim da sam malo omasio

Nema pšenice gde nema crnih klasova. Kod mene jako malo. Danas sam radio uslužno neku ns sortu koja nije prskana u cvetu. To su sve buketi crnih klasova po njivi. Katastrofa...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Mixer imas li crnih klasova?
Ko od mene ima po malo procentualno nije ni zanemarljivi a mislim da sam malo omasio

Nema pšenice gde nema crnih klasova. Kod mene jako malo. Danas sam radio uslužno neku ns sortu koja nije prskana u cvetu. To su sve buketi crnih klasova po njivi. Katastrofa...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока
Ti crni klasovi nemaju veze da li je prskano u cvijetu vec da li je prskano kraj marta pocetak aprila ,i fungicid i insekticid, to se pojavilo jako rano , prvi simptomi zutilo na listovima , veca zaraza crvenilo(ima slika na forumu) , pa onda crne sare po plevicama klasa jos i prije cvetanja , koliko me sjecanje sluzi , a bolje su prosli gdje je kisa rjedje padala , odnosno ni citav atar nije isto napadnut.A poslije cvetanja to crnilo je jos vise uzimalo maha na klasu i ti klasovi su jos na pocetku mlijecne zriobe bili laksi i kako su zdravi nalivali ovi bolesni sve manje su nalivali zrno. A prskanje u cvetanju je uticalo na palez klasa ili fuzarijum koji ima totalno drugacije simptome od ovog cuda gdje se klasovi kad uzri crne i ako ima osje klasovi su nakostreseni ako nema tanki i uspravni. Kod fuzarijuma su bijeli i prazni ili je zrno isto mrsavo ali druge boje, takodje psenica zahvacena tom bolescu ima i drugaciji miris zrna i ta zrna su tamnija i raspadaju se. Normalno zastita zadnje prskanje je zaustavilo i septoriju koja je isto napredovala ako nisu zastitili klas zbog kasnog prskanja.
Lisne vasi su samo navodno uzrokovali jos vecu zarazu jer bakterijske spore trebaju kisu,vlagu i osteceno mjesto na biljci da udju i, a tamo gdje je bilo vise kise nije bilo dovoljno ni 4 prskanja insekticidom da se lisne vasi uniste a poslije i lema.
24.5 kako je to izgledalo, treba kliknuti na sliku da otvori u post image i tamo se moze zumirati.

A za ove sto ne znaju kako izgleda fusarijum spp ili palez klasa , zadnje prskanje , link od proizvodjaca fungicida da ne bude da ko zna sta je na slici ;)

Da skartimo ovo crnilo je sa biljke preslo na klas , dok palez klasa ili fusarijum napada samo klas i to u cvatnji , prskanje ima efekta prva 4 dana od pocetka , kasnije prskanje je "djabe ste krecili" jer je spora bolesti vec usla u zametak. Proizvodjaci fungicida sami kazu da nema ekonomske opravdanosti prskati zastitu klasa po zavrsetku cvatnje ili 5 ili 6 dana od pocetka.

Poslednja izmena:
Prvi dan setve 30 oktobar, neki KWS

z0WiYYo.jpg

Apilco zadnji dan setve 9. novembar

QmXtYXn.jpg
Razvalice sa prinosom videces!
Sve sto je posejano kasnije krajem Oktobra ili pocetkom Novembra je zdavo skoro bez crnih klaseva i bolesti. Cak i ne tretirane parcele fungicidom kod nekih bolje prolaze za razliku od drugih tretiranih iz ranije setve! Zasto? Neka neko objasni ako zna!
Javi prinose pa makar na pp. Pozdrav!

I mi smo primetili da što je ranije setva bila to je lošije prošla. Cici zna imamo jedan pored drugog pšenicu razlika u setvi 15 dana sigurno a možda i više.Razlika u zdravstvenom stanju je evidentna u korist kasnije sejane tj Cicijeve.U početnim fazama i u rano proleće ranija setva je izgledala bolje.U jednom momentu se okrenulo u korist kasnije setve .Što se tiče zaštite, đubrenja, setvene norme ne verujrm da je bila neka razlika.E sad bitna stvar po meni je predusev moja je u pšenici njegova u soji ,moja orana njegova tanjirana.
Ja sam mišljenja da je ipak jesenas zaražena na neki način i da se to u optimalnom periodu manifestovalo.
Ako se Cici slaže i ima vremena kad bude na njivi slobodno neka slika čisto poređenja radi da vidite razliku.
Moje lično mišljenje da će razlika biti 500+kg u korist kasnije setve.
Druga bitna stvar je da je zima bila idealno dobra pogotovo za kasne setve i da su te kasne setve imale sve potrebne faze pšenice za dobar rod.Ja se sećam godine i to ne tako davno kad setva od 3 novembra nije nikla do marta meseca i tu je sve bilo u korist ranije setve.
Mene jedino čudi odakle tako dobar hektolitar, do sad najlošiji što smo nosili 79,8 najbolji 81,9 sorte sofru i Apilko.

Nazad
Vrh