Pšenica 2022-2023

Kako gde, nije svuda prošla isto.Viši tereni će mnogo bolje proći, jednostavno ocedita zemlja bez vodoleži.Bare i niski tereni neće biti reprezentativni.

А птица немамо јер се инсектициди користе као шећерна водица. Отрови за глодаре сваке године све више се користе. Дефинитивно би требало увести бар две, три године заредом да се пале жетвени остаци наравно под строго контролисаним условима.

Virusi su napravili ogromnu stetu. Odneli su, slobodno mogu rec, najmanje 25% roda. Svaki klas koji je stojao uspravno, a bio je garav je bio ili prazan, ili sa malo zrna.
Bez palenja se necemo odbraniti od insekata, na zalost.
Misliš da je ta šteta tj ti crni klasovi jesenas zaraženi?Imam nedoumicu,
kod nas ih svaka njiva ima,neka manje neka više procenat varira ali ne puno.Tek smo krenuli žetvu prinosi su dobri za sada .Imano njive sa 2 i sa 3 zaštite ali broj tih crnih klasova je procentualno isti ,tražim gde je greška u proleću ili je jesenas zaraženo .

Kažu ljudi da brkate sorte imaju manje crnih klasova?

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

I kod mene je taj slučaj imam oko 50 kj brkatih izgledaju manje crnih klasova,bismo još počeli da ih kosimo al izgledaju bolje od ćosavih.

Citajuci sta pisete nista mi nije jasno

Imamo prinose od 3t/kj pa do 5t/kj

Oba prinosa su dobra,naravno ovaj drugi vanserijski
Problem je ocajna cena koja nas unistava i bukvalno na cenu ulaganja jesenas i ne pokriva se ulog

Ponavljam prinos je sasvim zadovoljavajuci do sada ovo sto cujem,obecavalo je mnogo vise ali onaj od gore je odlucio drugacije...
Cena nas gazi do propasti,bukvalno u svim kukturama jecam,psenica,repica

Sva psenica mi je Sofru, radjena jedna zastita u Aprilu i u cvetanju samo insekticid jer se pojavilo leme i vasi!
Na oko izgledaju brkate sorte manje zarazene od drugih ali ipak mnogo ima crnih klaseva koji stoje uspravno i bolesni do bola!
Zanimljivo da od onoga sto sam kosio do sad razlika je drasticna u prinosu u pozitivnom smislu na parcelama koje sam posejao 29. 10. dok setva od 14. 10. je slabija i do 1 t po kj. Tacno se moze primetiti da su klasevi zlatni i zuti se parcela na kasnijoj setvi!
Jos samo da dodam da na toj nesto kasnijoj setvi H je bio 75-76 dok na ranijoj 69-70.

Poslednja izmena:
Ne mož' biti pametan.
Kod mene na jednoj parceli od 2 kj. gde je prošle godine bio kukuruz,komšija pored mene imao virozu u pšenici.Mesec dana posle žetve pojave se simptomi i kod mene na kukuruzu.
Rešim da rizikujem i posejem pšenicu.Nisam palio.Setva 18. Oktobra.Seme zaštićeno Gaučom..Skoro da nije bilo bolesnog zrna.Prinos odličan.
Ovako je kukuruz izgledao 23 Jula.Jedino ako grešim da ovo nije viroza.

Poslednja izmena:
kod nas nikad vise ovih orlova,misara ili sta su vec

lisice zavijaju ko vukovi,zeceva zbog njih gotovo da i nema a misevi jedu redukovanu obradu kao zec kupus...nekima su skinuli 40% prinos psenice kako cujem od nekih kombajnera

Juce i prekjuce sam vrsio NS40s i nesto malo Anapurne.Nisam primetio neku znacajnu razliku po bunkeru kombajna izmedju te 2 sorte,jedino je Anapurna dobila 3 fungicida a NS 2.Hektolitri 78-81,vlaga oko 13 mislim i prinos 7.1t/ha.I primese su bile od 2-4%,nije bilo sturih zrna i loma,radim sa lancanicima na Zmaja kao pogon bubnja,tj kolko obrtaja bitera toliko imam i bubnja.

Urađena sva pšenica. Semenski Avenue bolji od Apilca "sa tavana". Bolji HL 79 naspram 70-71 pa samim tim im prinos. Ukupni prosek oko 3.1 t/kj. Bez osnovnog đubriva, Urea oko 125 kg/kj i AN oko 70 kg/kj. Jedna zaštita herbicid, fungicid i insekticid.

Sent from my SM-A725F using Tapatalk

Nazad
Vrh