Pšenica 2022-2023

Moje pšenice mislim da nece uci u voštano zrenje još za 15dana, dosta su zelene, prskao sam 4 i 5 puta negde, znam da je uzalud jer cu biti na šteti, sada brinem hoce li doci do kombajna,kiša nam neda mira.Nadam ce tretmani opravdati očekivanja, mnogo je bolesti pšenice u okolini, baš mnogo.
LG Aneri, slikano pre 2-3 dana.

Apilko
3 zaštite .
Deluje dobro ali na klasu kao da ima neke trulezi
297d04903a44b6d0ba89d25f0e34c0e5.jpg
c53ac76341c2a23dde186599828c4c98.jpg
951883d4c745b7642da11147c22eb6ac.jpg
202eb2a8f120204b76bf21831d5094d5.jpg
d287b99c144296b9627be538ff7f1246.jpg

Послато са SM-A525F помоћу Тапатока

Sa gorivom i sjemenom mi je potrebno 3,8 t/ha za nulu...(na Sofru npr 5,1 t/ha al tu je uračunato i gorivo za kombajn i transport još)
Zakup u mojoj okolici je od 350-550 EUR/ha i to većina plaća unaprijed -_-
80% je moje zemlje, ostalo državno i 0.25ha pod zakupom i taj komadić plaćam zakup čovjeku 1200 kn (160EUR) što bi ispalo 640 EUR/ha...a jedini razlog zašto taj uzak komadić radim je jer se nalazi između dvije moje veće parcele pa da prepustim ovim velikima što se otimaju za svaki m2 bi me izašlo još skuplje jer prskajući po vjetru bi napravili više štete na mojim usjevima...pa od oranja po noći pa međa liči na slovo S

A što se osiguranja tiče za mene žešća prevara!! Evo npr prošle možda najsušnije godine ikad znam ih puno koji nisu dobili povrat ni za sjeme kukuruz/soja....U Hr najveću dobit zadnjih godina imaju osiguravajuće kuće, toliko....
Osiguravam sam kod sebe!! Kako?! Lijepo :)

Hm s obzirom da ti je toliki ulog po ha pretpostavljam da radiš dosta zemlje i vjv većinu na ugovor....
Da svi odustanu od arende, da vidiš kako bi cijena zakupa zemlje pala, ovako sami sebi dižemo cijenu i onda kukamo 🤷‍♂️ a po meni plaćati više od 200 EUR/ha zakup se ne isplati...tj dok je ta cijena bila 150-200E onda sam i ja radio u zakupu 10-12ha...
Koliko je ljudi samo trcalo i davalo za arende, a meni covjek prvo kaze jednu cjenu pa za tjedan dana drugu......i tako.....sad kad je pala cjena usjeva, tko im je kriv.....

Nekad se zivjelo od poticaja, jedan mi kaze, ja samo posijem, ono sto skinem bude traljavo al pokrije troskove a cjeli poticaj ostane.....a danas od poticaja nemozes kupiti 200kg 15-15-15......i sto sada, idemo kukati......

Pa nisu prodali prosle godine psenicu i kukuruz.....kuknjava na televiziji, i traze pomoc od drzave.....itd itd

Pa sto su pouzimali tolike hektare da nema za druge......da se nije moglo posteno podijeliti......

Samo ljudska glupost i nista vise......

Sorry nije za temu......

A sto se psenice tice.....isto se vidi tko radi kako treba a tko ne.....ja sam oprskao na vrijeme, prije ppjave bolesti pa je bilo sve ok.....a sve moje sjeme od prosle godine i moja dorada.....vecina nije.....i sad opet kukanje i problem.....eno ima psenice gdje su klasovi doslovno crni....to nisam vidio u zivotu......al takva je godina, i idemo dalje.....

sto se tice prinosa,bice kao i prosle kada je bila susa u vecem delu zemlje a ngde rodilo bukvalno svega poprilicno

sada nema suse ali zato suprotno kisa,led,vetar ubi odredjene delove

Koliko je ljudi samo trcalo i davalo za arende, a meni covjek prvo kaze jednu cjenu pa za tjedan dana drugu......i tako.....sad kad je pala cjena usjeva, tko im je kriv.....

Nekad se zivjelo od poticaja, jedan mi kaze, ja samo posijem, ono sto skinem bude traljavo al pokrije troskove a cjeli poticaj ostane.....a danas od poticaja nemozes kupiti 200kg 15-15-15......i sto sada, idemo kukati......

Pa nisu prodali prosle godine psenicu i kukuruz.....kuknjava na televiziji, i traze pomoc od drzave.....itd itd

Pa sto su pouzimali tolike hektare da nema za druge......da se nije moglo posteno podijeliti......

Samo ljudska glupost i nista vise......

Sorry nije za temu......

A sto se psenice tice.....isto se vidi tko radi kako treba a tko ne.....ja sam oprskao na vrijeme, prije ppjave bolesti pa je bilo sve ok.....a sve moje sjeme od prosle godine i moja dorada.....vecina nije.....i sad opet kukanje i problem.....eno ima psenice gdje su klasovi doslovno crni....to nisam vidio u zivotu......al takva je godina, i idemo dalje.....
eh da, dobro poznata situacija..daj više zemlje da se dobije što više poticaja, išlo se na kvantitet a kvalitet se zagubio negdje...
Eh baš to, nema ni za 15-icu a sad su ga od ove godine još velikoj većini smanjili....
Kad čujem onog Pranjića kako kuka na TV-u -_- a svi znamo kako je dobio potpuno novi kombajn, šlepere, zemlju itd...
Zato su i sela propala, gdje god 4-5 radi zajedno 1000-1500ha to selo je propalo i izumire! A to se sve više odražava na druge sektore; ekonomija, obrazovni sustav, zdravstvo itd...Ovo su sve 'pljuskovi' dosad, najgore tek dolazi, tek će se vidjeti/vide posljedice.. :/
Ja se držim izjave onog mađarskog ministra zdravstva (mislim da je mađarski..) prije dosta godina kad je izjavio: ''Gdje god ne postoji zakon i red u primarnoj grani gospodarstva (poljoprivreda itd..) takva država i njezini građani su osuđeni na propast'' a bez primarne nema razvoja ni sekundarne, ni tercijarne a ni kvartalne koja samo 'vuče' novce iz proračuna a ne 'puni ga'...
Što dalje sve više vidim koliko je čovjek bio u pravu, sve probleme rekao u jednoj jednostavnoj rečenici...

Slažem se sa svime! Pa istina da za pšenicu, realno bolesna je sva pšenica, ja osobno nisam vidio pšenicu koja je potpuno ili skoro pa cijela zdrava ali definitvno da, kod nas su trenutno u najlošijem stanju pšenice velikih, najprljavije i najbolesnije, kako pšenica tako i druge kulture a zašto?! jednostavno, previše zemlje i nema teorije da se to stigne sve na vrijeme a ova godina je baš kompleksna..

U susjednom selu kažu da je njih par primjetilo da je pšenica rane sorte negdje počela na par mjesta klijati u klasu :oops:

Pitam se kako će proći ljudi koji su plaćali arendiju 600 e ha, a ja ću biti zadovoljan da pokrijem troškove na mojoj njivi.

Pitam se kako će proći ljudi koji su plaćali arendiju 600 e ha, a ja ću biti zadovoljan da pokrijem troškove na mojoj njivi.
Vrlo lako moguce da neki nece platiti zakup.... Moja pretpostavka je da ce se visoki zakupi placati uglavnom jos ove godine i maksimalno nagodinu i to je to. Pricam za mjesta koja nemaju fiktivne firme koje peru novce preko poljoprivrede

Nazad
Vrh