Pšenica 2022-2023

Jucer bio u obilasku, psenice koje nisu brkulje napadaju divlje svinje.....prolazile su i kroz kukuruz, al nisu pravile štetu......repicu nisu dirale, al kazu da i nju voli divljač, bilo kod nas na TV

Koja crna likvidnost, ja imam ekstra pšenicu i računam dali ću pokriti troškove, a ko radi arendiu plus ulog 600 e ha. Gledao sam plaćenu arendiu 600 e ha, pšenica trenutno na toj njivi koja neće baciti više od 4 t/ha, jeste tu bio manji ulog nego moj ali te 4 t će biti dovoljno da plate samo arendiju.

Koja crna likvidnost, ja imam ekstra pšenicu i računam dali ću pokriti troškove, a ko radi arendiu plus ulog 600 e ha. Gledao sam plaćenu arendiu 600 e ha, pšenica trenutno na toj njivi koja neće baciti više od 4 t/ha, jeste tu bio manji ulog nego moj ali te 4 t će biti dovoljno da plate samo arendiju.
Hoce ljudi i dalje placati (mislim na trenutne gazde ne na nove) 600 eura ha i nagodinu?

Миладине па зар нису твоји рођаци међу најјачим платишама? :osmeh:

Miladine
Kad kazem likvidnost mislim da si sposoban finansijski istrpiti godinu ili vise sa slabim rodom ili losom cijenom
Oni koji su zaduzeni do guse su tezoj situaciji

Hoce!
kod nas vecinom ide sklapanje ugovora da ces raditi neciju zemlju sljedecih 3/4/5 godina i na kraju ove godine vecina placaju unaprijed za godinu 2024

Npr jedan iz ulice je uzeo prosle godine od svog susjeda u podzakup 10ha i platio mu unaprijed za sljedecih 5g ukupnu svotu,
(550 eur/ha)

A kod nas bar cijena zakupa nikad nije isla dole, bilo losa ili dobra godina cijena zakupa ide stalno gore, nema logike al tako je…

Sent from my iPhone using Tapatalk

100 put se ponavlja ista tema. Ali ja stvarno ne znam sta vi radite sa tolikim arendama i kako se uklapate,dal je stvarno toliko bolja zemlja ili ste zadovoljni sa malim zaradama po jedinici povrsine a radite kolicinu ali to je onda ogroman rizik koji ja ne bi smeo da prihvatim.Kod mene je arenda 100e i to je neka praksa kod svih poljoprivrednika u mom kraju. Jednostavno drzimo tu cenu zadnjih X godina. Ko hoce da izda po toj ceni izdaje,ko nece raste korov il nek radi sam. Kraj price.
Prosle godine mi na jesen jedan cica otkaze parcelu od 3 hektara,kaze hocu da radim sam. Reko ok nema problema.
Matorac video prosle godine dobre cene,lepo rodja (ja radim lepo) i hoce on da se obogati da se ne bogatim ja. Eto ga zove me proletos i kaze hoces li opet da uzmes onu njivu ja ne mogu da je uradim mnogo skupo mnogo mora da se ulozi (a poorao je).Reko moze nije problem,300e dobijas na jesen.Kaze a oranje moras da mi platis 150e po hektaru,reko prijatelju ja traktor i plugove imam nisi mi ti trebao da mi ores.Na kraju opet pristade i ja uzeh opet pooranih 3 hektara za 300e.

Poslednja izmena:
Mnogo bolju logistiku imaju po Vojvodini
Mogu komotno reci da je njima lakse obraditi 2ha nego nama 1ha po raznim vukojebinama
Kad je ucinak veliki i kad se posjeduje mehanizacija nema smisla lezati kod kuce

Nedavno sam čuo recimo Vukovar 1700 eura jutro, veze s vezom nigdje, pa ako netko eto može potvrditi. Kod nas su državnu počeli nabijati na 1000-1500 €/ha, ašta treba raditi sa tim cijenama, ja ne znam.

U mom selu je već nekoliko godina 500 600 e ha, kako je dosta povećano krava tako je i cijena arendije skočila. Međutim ima tu i drugih igrača koji se pored potrebe za krave kupuje zemlja u arendiju i za ratarstvo, tako da su se proširili kao virus i na druga sela. Pošto se ja bavim plastenicima i sve radim na olovku u detalje i vodim knjigu, tako mi nije mrsko da preračunam ulog u ratarstvu koji ja radim na mojoj njivi. Tako da se ja nemogu čudu načuditi ovoj cijeni arendije 600 e. Moja dva traktora se izležavaju sa ovo moje malo zemlje, sramota me da dam svoju zemlju pod arendiju ali bi bio siguran bar sa zaradom. Ako bi neko dao solidnu zemlju pod arendiju za 100 e ha i ja bi to prihvatio a preko toga ni pod razno. Mislim da je pametnije zaljevati svoju zemlju nego uzimati skupu arendiju.

100 put se ponavlja ista tema. Ali ja stvarno ne znam sta vi radite sa tolikim arendama i kako se uklapate,dal je stvarno toliko bolja zemlja ili ste zadovoljni sa malim zaradama po jedinici povrsine a radite kolicinu ali to je onda ogroman rizik koji ja ne bi smeo da prihvatim.Kod mene je arenda 100e i to je neka praksa kod svih poljoprivrednika u mom kraju. Jednostavno drzimo tu cenu zadnjih X godina. Ko hoce da izda po toj ceni izdaje,ko nece raste korov il nek radi sam. Kraj price.
Prosle godine mi na jesen jedan cica otkaze parcelu od 3 hektara,kaze hocu da radim sam. Reko ok nema problema.
Matorac video prosle godine dobre cene,lepo rodja (ja radim lepo) i hoce on da se obogati da se ne bogatim ja. Eto ga zove me proletos i kaze hoces li opet da uzmes onu njivu ja ne mogu da je uradim mnogo skupo mnogo mora da se ulozi (a poorao je).Reko moze nije problem,300e dobijas na jesen.Kaze a oranje moras da mi platis 150e po hektaru,reko prijatelju ja traktor i plugove imam nisi mi ti trebao da mi ores.Na kraju opet pristade i ja uzeh opet pooranih 3 hektara za 300e.
Uvijek je bilo kolika arenda tolika i zarada u nekom 5togodisnjem prosjeku, ako se godina potrefi i cijena donekle ok bude znalo se zaradit i 50% vise npr arenda 200 eura jutro zarada 300 eura jutro) i mislim da je to ok bilo s obzirom na rizik jer 2 lose godine cist minus donose.... Sad je situacija takva da su arende 300 eura jutro i nemozemo se pokrit i nastavit cemo jos 1 2 godine i ako ne bude bolje ja vjerujem da svi odustajemo ako arenda ne ode natrag na normalne razine. Znaci mi koji placamo placamo ovo u nadi da ce se situacija sa zaradom popraviti a ako nece neka rade ubuduce dzabe ko hoce....
S placanjem na kraju godine ili unaprijed, sve je stvar kako se 2 dogovore, stim da ovi sto placaju sulude iznose 700 eura po ha kako cijem a ne plate gazdi unaprijed, samo ce se pokupit nakon 1 2 godine i nista ne platiti. Bilo je primjera di netko obeca gazdi na kraju godine sulud iznos pa kad godina podbaci ne plati nista i briga ga a gazda onda moljaka starog zakupca da ponovno uzme zemlju i da placa ko sto je placao.

Nazad
Vrh