Pšenica 2022-2023

Ala me je neprijatno iznenadila jedna njiva pod pšenicom ,ustvar dve.Iz daleka se vidi da je dobila neku tamno braon boju ,zastavičar se skoro osušio ,klas od pola prema vrhu ,crno braon ,bez zrna .
Brzo sam ušao u traktor i otišao ,nisam se setio da slikam .Gadno .

Radio sam dve zaštite i ima svega. Najlošije je prošla Avenu, KWS Marvel je više bolji nego loš, a najbolji mi je Apilko. Kod njega najmanje ima žutila lista (skoro i da je 100% zdrav). Ali primećujem da žita dosta menjaju boju klasova. Nešto mi brzo žute. Vlage ima u izobilju (možda i previše) a nisu neke vrućune. Ok vreme mu je da sazreva ali sam ipak mislio da će duže da ostane zelen. Samo se postavlja pitanje kako će da protekne žetva. Jer ovo kako najavljuju da će i ceo jun i jul biti kišoviti, biće čupavo da se nađe neki dan a da se odradi žetva bez problema.

Ali ono sto nije dobro je sto sam juce u obilasku nailazio na budjava zrna, vlatove koji su pola braon pola zeleni, po negde potpuno osusene zastavicare.. Nadao sam se nekom rodu koji ce da vadi losu cenu ali ne ide bas sve po planu. Bice kako mora biti.

Око подне сам прско сирак у сунцокрету блато лепи заноси једва сам прошо кроз њиву.Гледам пшеницу како беласа креће фузаријум биће борбе на све стране...

Poslednja izmena:
Cvetanje proslo kako je proslo, beli klasovi se pojavili, da li mi neko moze reci to sto je zarazeno, zarazeno da li se zaraza širi i na zdrave klasove nakon cvetanja?

Па фузаријум је гљивично обољење којој погодује тренутно време ,честе падавине и велика влажност ваздуха .Почетак цветања је критична фаза за заразу , тако да не бих рекао да нема ширења

Gljiva ulazi u biljku kroz otvoren cvet, i tada se dešava zaraza. Zato se i prska tada kada se prska. Tako da ne bi trebalo da se širi na druge biljke....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ova tema sa slikanjem psenica pocinje da lici na temu nekad oranje , dobra godina slikaju se flase dvoguze u brazdi , ore se do kine, kad je susa niko ne slika flase u brazdi 8-) , ore se samo do glistinih kuca nista dublje:haha:.

Mislim da kad pocne zetva neki ce ostati sokirani , ali ne kvalitetom psenice i prinosom vec koliko je losa , kad se zrno izdvoji iz klasa onda se moze vidjeti tuga ove godine, ili ono sto je trebalo da bude zrno, barem kod mene i okolici. A tek sad i ove dobre psenice kad polegnu , proklijace zbog kise , imao i to cudo da vidim ali jako davno.

Nazad
Vrh