Pšenica 2022-2023

Viroza tako kazu strucnjaci
Treba da krene da nestane ako je tako kao sto strucnjaci kazu.

Trebala je već nestati .Ako je viroza ista kao prošle godine u ovo doba je već bila vidno "zakržljala".

2019. godine na 3 ha pšenice zahvaćene virusom patuljavosti imao sam ukupno 5500 kg pšenice. Ista sorta je na drugoj parceli od 3 ha gde nije bilo problema sa virusom dala oko 20 tona.

Уместо Замира ми нуде Галеникин Пулон Плус 0,3лит/кј за клас јел користио неко

nije jos krenula da cveta,a vreme u najavi samo kisa

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Posle koliko vremena ne sme da padne kiša ako se radi zaštita u cvetu sa Falcon forte? Pošto kod mene svaki dan javljaju neke pljuskove, a ne bih da ne poprskam.

dva-tri sata ali da ne padne 30l nego onako par litara

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

• Like
Reagovanja: obi
Ono sto razlikuje ovu vurozu od lanjske je to, barem kako je receno od bayerove promotorice a i ima smisla je da je ovo mozaik virus, gdje u oazama zastavica na 1/3 lista ili cijelom lisnom masom ima zutu boju ecentualno negdje crvenkastu i da je to naknadna zaraza znaci ne ujesen (jer tada bi psenica nestala) nego u zimskom točlom periodu. Taj vid virusa ne bi trebao neku znacajnu stetu napraviti.
Lane nisam vidoo promjenu boje na listu u ovom periodu a psenica je pocela nestajati.
E sad vidit cemo naoko su malo tanji i manji klasovi u tom mjestima, i gdje je vise hrdje bilo tu ima vize znakova mozaik virusa (ako je to on a ocito da je jer bolest sigurno nije, mozda je i nesto abioticko ali ne vjerujem). Uglavnom i to cudo skida prinos e sad ako bi ostalo u granicama od 10 max 15% ne bi bio smak svijeta jer psenica ima potencijala ako ovo zanemarimo. E sad sto nema ladne vode od zarade na arendama to je nesto drugo.

Kod mene u kraju je na Avenue, bez obzira na zaštitu, vrh zastavičara požuteo i ima sitnih žućkastih tačkica. Liči na mozaik virus pšenice. Javlja se na svim biljkama ali je manje izraženo gde je pšenica u top kondiciji.
Danas primetih kod komšije (verovatno je neka NS sorta) da su vrhovi listova pocrveneli. Ovo kao da je zakasneli napad virusa patuljaste pšenice.

Kod mene u kraju je na Avenue, bez obzira na zaštitu, vrh zastavičara požuteo i ima sitnih žućkastih tačkica. Liči na mozaik virus pšenice. Javlja se na svim biljkama ali je manje izraženo gde je pšenica u top kondiciji.
Danas primetih kod komšije (verovatno je neka NS sorta) da su vrhovi listova pocrveneli. Ovo kao da je zakasneli napad virusa patuljaste pšenice.
Da, biljke koje su radi necega losije prosle tu ispoljava virus svoje tako kazu strucnjaci a i ima smisla na neki nacin. Premda kazu da se ne brinemo da ne bi trebalo vise od par % prinosa odnjeti.
E sad crveni vrhovi a ne zuti su znak bas patuljavosti gdje bi biljke mozda mogle nestati. Vidjet cemo.

I ja danas poceo,Reviker+Agrodeci
Apilco
https://postimg.cc/SJdG1vJ6]
20230513-190313.jpg
[/URL]
20230513-130155.jpg
[/URL][/url]

Nazad
Vrh