Pšenica 2021-2022

Sad ide ko besan... Treba stići prevesti to što njih dva pokose... Samo jednu priliku sam imao za foto sešn... 😊

Zmajevke su male, jedan bunker jedna zmajevka... Sreća je što si video gde se kipuje pa to ide brzo, al jedan ostaje kući da sa telehendlerom uzgrće gomilu... Da ide u silos zaboravi rad sa dva kombajna, ne izvodljivo je...

Ako možeš prenesi nam agrotenlhnku koja je bila
Predusev soja
100 kg 10-26-26 po jutru
Kratka tanjirača 1 prohod
Sejanje kverneland sejalica
130 kg semena po jutru
Kembridz valjak
Kraj februara 100 kg uree po jutru
Početak aprila 115 kg amosulfan po jutru
1. Prskanje biathlon+revycare+medax top+fastac.
2. Prskanje u zastsvičaru priaxor+fastac
3. Prskanje u cvetu revycare+fastac
Kombajn...

Inače sve pšenice su radjene isto. Imali smo prinose od 2300 do eto tih 6000 tona po jutru. Zavisilo je od zemlje i kiše gde je uvatila... Prosek za ovu godinu 4100 kg po jutru...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

3 prskanja fungicidom? Zar je bilo potrebe ove godine za tolikim prskanjem?
Inace i ja sam isao sa istom hemijom samo sa priaxorom u cvetu i tri puta insekticid ali uvek razliciti.

Radio sa žito čovek od 2kj gde ništa nije rađeno samo posejano i to kilavo, jer je znao da će zemlja ići na prodaju i ovršeno je 40m po jutru.
A ja samo što nisam spavao na njivi 42m.

Pukao top, gotova vrsidba za ovu godinu.
866c8a5bef399dd7d19045d427c39259.jpg
634b459c7629aeeb8bd72f28513145ec.jpg

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

To ako imate padavina.Skoro sve moje psenice su dobile samo 1 fungicid u cvetanju,i to nije bilo potrebe po meni,jer na manjem delu gde nije ni jedne zastite je skroz isti prinos bio.

Radio sam ogled sa 3 zaštite,mada nije pravi ogled zato što sam radio na celim parcelama u dva razlčita dela atara . Radio sam na 20 kj u 5 parcela to je cc 25%površine.Generalno tih 25%povrpšine je bilo među najboljim pšenicama mada još 25%je bilo u tom rangu manje više sa 2 zaštite .
Prinosi za ovu g su bili od poražavajućih do rekordnih. Zavisi od dela atara i padavina. Generalni zadovoljan sa prosekom.
Ostavljeno za seme Apilko i solenzar .Solenzar za nijansu prinosniji ali manji hl. Anapurnu sam imao samo na jednoj parceli njihovo seme ta je najlošije izgledala cele g tako da je išla prikolica koji vozi u magacin kad me prijatno iznenadila sa 4+t po kj,žao mi bilo što nisam ostavio za seme ali sad je gotovo.Aneri je pod boljim uslovima ošišao druge sorte ali u lošijim je debelo podbacio,izbačen je iz dalje proizvodnje.
Za dogodine izbacujem stalne tragove na mašini i povećavam setvenu normo sa dosadašnjih 105-115 na 135-150kg po kj.

A ja bas gde sam posejao sa tih 115 kg po kj imao najbolji prinos. Planirao na jesen da smanjim na 105 kg po kj, e sad videcemo jos.

Ja sam ove godine išao sa 210 kg/ha Apilca. Mislio sam da je malo ali se posle ispostavilo da mu je bilo taman. Za sledeću godinu ostavljam Apilca i uzimam za probu KWS MARWELL novu sortu i tražiću da bude zaštićena sistyvom. A probaću da prilikom sejanja izvedem nešto da imam stalne tragove (iako na IMT sejalici to nije moguće uraditi ni elektronski ni hidraulično - dakle čista mehanika). Naravno da će ići dve zaštite, a djubreta ću dodati samo na osnovu urađene analize prve pred setvu a druge posle N-min.

Kod Stalnih tragova sam imao šest vrsta ne sejanih, zbog lošeg rasporeda traktora gazio sam i sedmu vrstu. To je skoro metar na svaki lanac pa puta 100😥. Opet posle gaženja nešto se digne nešto ostane više nego kad uopšte nije posejan. A nabavio sam i navigacije tako da ih izbacim sigurno.
Zavisi od bokorenja koja je setvena norma optimalna,meni se čini lično da je ove g moglo i trebalo malo gušće.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh